Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Animovaný
  • Hudební

Recenze (190)

plakát

Afghánci neflirtují (2004) 

Dokument je to určitě velmi zajímavý a Afghanistán země drsně krásná.Film jsem viděla už kdysi dávno v rámci festivalu "Jeden svět". Snaha organizovat humanitární pomoc mezi místními Paštuny není jednoduchá ani bezpečná.Navíc pro ženu, se kterou nejsou afghánští muži zvyklí jednat jako s rovnoceným partnerem. Ale Suzana Lipovac (původem německá bosenská Chorvatka) se nedá jen tak odradit. Dokument končí víceméně happy endem, ale potřeba humanitární pomoci asi hned tak neskončí.Vývoj událostí v průběhu času však ukazuje že zdaleka neskončí ani v této krizové oblasti, Podívat se na tento autentický dokument můžete i zde: http://www.youtube.com/watch?v=_9VNKX6bElU A ještě poznámka na okraj. Myslím si, že Suzana Lipovac už dávno přesně ví,co mantra, arabský výraz inšalláh, znamená. P.S. Blýská se na důstojnější časy:-)? Nová první dáma Afghánistánu slíbila, že bude v zemi prosazovat větší respekt a úctu k ženám. Rula Ghaníová: "Burka a nikáb jsou jako klapky pro koně, zamezují ženám volný pohyb a brání v periferním vidění." (Oct 2014)

plakát

Amarcord (1973) 

Amarcord je pro mne - slovy Jiřího Menzela - TAKOVÁ VELKÁ VOŇAVÁ KYTKA. Jeden z mých NEJ. Maestro Fellini, Nino Rota a Tomino Guerra (původní scénář). Amarcord je óda na život a pro mě vždycky, znovu a pokaždé, radost a potěšení. Humor a něha. " voglio una donnaaaaa!!!" http://www.youtube.com/watch?v=Au02p8huOuU

plakát

Árie prérie (1949) 

Přišel on, mého srdce šampion : ideální westman:-)! Zpívající kovboj v nejlepší loutkové parodii westernů. Prousmívala jsem se tímhle akčním filmečkem od začátku až do konce. Song of the Prairie: Oldřich Dědek (tenor buffo) & Slávka Procházková (soprán), Trnkův "Malej Limonádník" je kouzelnej! https://www.youtube.com/watch?v=sHrerIyhylk

plakát

Arménská genocida (2006) 

Sila tohto dokumentu o genocidě arménského lidu v Osmanské říši, první genocidě 20.století, spočívá ve faktech. Chci v souvislosti s těmito událostmi zmínit i jméno "polozapomenutého" českého cestovatele Karla Hansy, který byl jedním z prvních, kdo na tyto zvěrstva svět upozornil ve své knize "Hrůzy východu". Kdo nám brzy připomene tohoto velkého českého humanistu je tandem tvůrců Martin Mahdal a Josef Nekvasil, v chystaném dokumentárním filmu o genocidě arménského lidu „Věčný smutek genocidy". Děsivé hrůzy minulosti jsou nám blíž, než se zdá...

plakát

Ayham Ahmad: Klavírista z Jarmúku (2016) (TV film) 

Nevšední svědectví o síle hudby jako univerzálního jazyka lidstva, příběh o síle a nezlomnosti lidského ducha uprostřed válečného pekla. Osud palestinsko-syrského hudebníka zasáhl moji krajinu srdeční a vykřesal jiskřičku naděje. Působivý příběh klavíristy z Jarmúku natočili Günter Atteln a Carmen Belaschk. (Německý dokument AYHAM AHMAD: KLAVÍRISTA Z JARMÚKU získal hlavní cenu Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha - Grand Prix Golden Prague 2016)

plakát

Bab'Aziz (2005) 

Hluboce duchovní film, na který je třeba se především patřičně naladit. Mít otevřenou mysl i srdce a soustředit se. Mně se to napoprvé zcela nepovedlo. Vnímala jsem pouze dechberoucí pouštní záběry, strašidelnou krásu domů z hlíny a chrámů v písku, především ve vyprahlých oblastech Íránu. Také zvláštní magickou atmosféru filmu, úžasnou hudbu a příběh láskyplného vztahu slepého dervišského dědečka se svojí vnučkou Ishtar, kteří společně putují pouští a hledají cestu k velkému setkání dervišů: " Ten, kdo má víru se nikdy neztratí, můj milý anděli. Ten, kdo je v míru, neztratí svou cestu." Přestože trochu "znám" krále perských mystiků (obdivuji jeho poezii), nebylo pro mě vůbec snadné proniknout do súfí mystiky plné skrytých významů, paradoxů a podobenství. Odvyprávěné příběhy dervišů, které se vzájemně prolínají, sdělují vlastně stejné poselství, byť v různých přestrojeních. Vlastně všechny příběhy i vlastní příběh cesty Bab'Azize a Ishtar je súfíjská alegorie Pravdy, lásky a spirutuality.... harmonie s vesmírem. To, co hledáme, hledá nás, samotné hledání bylo to, co jsme hledali. Je to pohádkový příběh touhy a sounáležitosti. Doporučuji všem, kdo se umí a chce naladit:) a také milovníkům duduku. Skladba Armanda Amara a Mistra duduku Lévona Minassiana "Ar intch lav er" je jedna z nejmagičtějších, jakou jsem kdy slyšela.https://www.youtube.com/watch?v=Ubg7AI81VsQ&list=RDUbg7AI81VsQ&start_radio=1

plakát

Babovřesky (2013) 

Omlouvám se všem zúčastněným na tomto filmu (i za případný spoiler:-), ale po pár minutách jsem to musela vzdát. Nekoukatelné ani s vypnutým mozkem. Už dlouho se zcela míjím s komediální nadsázkou a filmovým humorem Zdeňka Trošky.

plakát

Banderovci (2010) (TV film) 

Válka je zlo.Válka dostává z lidí to, co v míru skrývají někde hluboko uvnitř. Zbabělost, krutost, nelidskost, bestialitu,včetně páchání zvěrstev na civilním obyvatelstvu. Ale i odvahu a statečnost, dobrotu a laskavost. Zoufalství... Zajímavý a poučný dokument o tak citlivém a kontroverzním tématu, tolik odlišný od komunistické propagandy. Čest Ukrajině za její boj za svobodu!

plakát

Bičianka z doliny (1981) (TV film) 

Tak tenhle film byl pro mne zklamáním. Četla jsem knihu Zuzky Zgurišky a to bude nejspíš tím. O co víc se mě kniha líbila, o to míň film. Zklamání z očekávání? Asi.

plakát

Bílý Bim, Černé Ucho (1977) 

Nádherný film ... Ale, jak už jsem psala, nemám odvahu se na něj ani po těch dlouhých letech znovu podívat. Teď jsem, i s mými malými vnoučaty, hlídala dva anglické setry našim příbuzným, kteří odjeli do zahraničí. Nemohla jsem si nevzpomenout na Bima a dětičkám jednoduchým způsobem převyprávět jeho příběh. Kvůli emočnímu otřesu, který jsem kdysi sama zažila, bych jim film zatím rozhodně nepustila. Vzpomínám na Bima a jeho páníčka... a též zdravím velké uličnice a super společnice Alyschu & Nigel :-).