Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Animovaný
  • Hudební

Recenze (190)

plakát

V pravé poledne (1952) 

Ani po více jak 70 letech není pro mě tenhle film zdaleka jen tou nejlepší variací klasického westernu. Je to citlivý příběh o muži, který oddaluje nevyhnutelný průšvih a zjišťuje, co je to odvaha, loajalita, víra a láska. High Noon přináší povznášející poselství i do dnešní doby.

plakát

Fauda (2015) (seriál) 

Všech 48 dílů shlédnuto téměř naráz. Nešlo se prostě odtrhnout! Po pravdě, moc se mi do Faudy nechtělo, ale předčila veškerá moje očekávání. Ma&Mi, díky za "edukaci" ;-) a za tip. Jsem nadšená. Teď už nejen z Dorona...

plakát

Bílý Bim, Černé Ucho (1977) 

Nádherný film ... Ale, jak už jsem psala, nemám odvahu se na něj ani po těch dlouhých letech znovu podívat. Teď jsem, i s mými malými vnoučaty, hlídala dva anglické setry našim příbuzným, kteří odjeli do zahraničí. Nemohla jsem si nevzpomenout na Bima a dětičkám jednoduchým způsobem převyprávět jeho příběh. Kvůli emočnímu otřesu, který jsem kdysi sama zažila, bych jim film zatím rozhodně nepustila. Vzpomínám na Bima a jeho páníčka... a též zdravím velké uličnice a super společnice Alyschu & Nigel :-).

plakát

Velryba (2022) 

Bolestivý film o vykoupení... Tolik toho o lidech vypovídá! Jeden z mých nejsmutnějších, ale nejsilnějších filmových zážitků poslední doby. Srdcervoucí film, ale zárověň plný naděje. Pan režisér brilantně zrcadlí lidské pocity a stav lidské duše. Jeho Velryba si zaslouží velkou úctu a uznání a všechny Oscary.

plakát

Pelíšky (1999) 

Po více jak dvaceti letech jsem viděla film podruhé. Zvyšuji hodnocení na plný počet. Pelíšky jsou esencí empatie, laskavosti i hořkosti humoru, a bohužel i aktuálního přesahu. "Když si myslíš, že už nemůže být hůř, Rusák Ti vysvětlí, že může." Koho by to tenkrát vůbec napadlo.. Skvělá hudba Ivana Krále + Ivana Hlase a výborné herecké výkony celý film korunují.

plakát

Coco (2017) 

Je to nádherný příběh nasáklý láskou a úžasně zpracovaný. Vzpomínka na zesnulé v mystické tradici a v rytmu Mexika. Na Coco mě přivedla naše pětiletá vnučka, která nám nedávno zpívala krásnou písničku, jen pro mě, díky španělštině, s nesrozumitelným textem:-). Z písně La Llorona s chraplavým hlasem Alanny Ubach, který je nabitý emocemi až k prasknutí, mi běhá mráz po zádech. Pro mě je to nejlepší písnička z celého filmu. Úžasný konec, skvělé písničky.. všechno jak má být!

plakát

Good Old Czechs (2022) 

Strhující a podmanivý dokument, který i přes sílu námětu, předčil moje očekávání. V kině Pilotů mi bylo s našimi "nebeskými jezdci" skutečně moc hezky! (Jak příznačné:-), už v polovině 30.let byl provozovatelem vršovického kina někdejší Svaz československých pilotů.) Moje vysoké hodnocení není dáno jen mojí celoživotní slabostí pro piloty a hrdiny RAF, film je - díky všem jeho tvůrcům -  ve všech směrech opravdu unikátní.

plakát

Psí život (1918) 

Rok 1918 a rok 2022? To je až k neuvěření jak dokázal Charlie Chaplin natočit tak nadčasový film! Miluji tyhle dva tuláky, kteří se jen tak nevzdávají svých snů a nadějí. Chaplinův výrok "Život je pes, ale žít je psina" se datuje právě z doby přípravy této skvělé němé grotesky. (Mojí absolutní TOPkou ovšem stále zůstává Kid, první celovečerní film Ch.Ch. )

plakát

Quo vadis, Aida? (2020) 

"Jediná věc je nezbytná pro triumf zla - aby slušní lidé nic nedělali" (Edmund Burke). Věděla jsem, na jaký film si kupuji lístky, přesto jsem byla téměř paralyzovaná. Bosenský válečný film o genocidě, za kterou by se měla celá evropská civilizace stydět až do desátého kolena. Neuvěřitelně sílné a pro mě občas obtížně sledovatelné drama, na které jen tak nezapomenu. Svědectví a obžaloba lidského zla a nenávisti. Někdo by si mohl říct, nejsme přece na Balkáně (viz též nový film Dara of Jasenovac), ale přesto cítím jistou aktuálnost snímku i pro naše zeměpisné šířky. Protože i "demokracie se může lehce stát vládou darebáků "opět slovy E.Burkeho. Vysoko oceňuji nejen scénář a um paní režisérky, ale především strhující výkon Jasny Đuričić v roli tlumočnice pro holandské jednotky OSN ve Srebrenici.V kině nás bylo pět.

plakát

Šťastné míle (2007) 

Jak to, že jsem o tomhle skvělém road movie nevěděla dřív?! VM,díky za tip! Filmu vévodí výborný scénář, který je navíc vystavěný podle skutečných událostí. Rozesmívá řadou absurdních situací, temným situačním humorem a suchým vtipem. Směšné stránky složitosti a absurdit lidské společnosti, které už nikdo nedokáže normálně pochopit. Nadhled a odlehčení od dramat, kde jde skutečně o holé přežití je forma, která mi navýsost vyhovuje a baví. A to mi tenhle milý, citlivý a vlastně hodně smutný film splnil vrchovatě. I'm going to Perth!