Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šerif Will Kane si právě vzal za manželku mladou a krásnou Amy, a jelikož šerifovi právě končí smlouva, chystají se z městečka odjet. Jejich štěstí je však zmařeno telegrafní zprávou, že se do města vrací propuštěný násilník a vrah Frank Miller. Přednosta místní stanice informuje představené města, že na stanici už na Millera čekají jeho tři kumpáni. Miller v minulosti městečko doslova terorizoval a byl to právě Kane, který dokázal Millera zatknout a předat spravedlnosti. Soud však Millerovi prominul zbytek trestu a teď se Miller vrací. Všem je jasné, že městečko čekají zlé chvíle a že se Miller bude chtít Kaneovi pomstít. Řada představených města začne Kanea přemlouvat, ať urychleně z města odjede. Kane skutečně v první chvíli nasedne na vůz se svou ženou a z městečka odjíždějí. Jenže Kane si cestou uvědomí, že nechce utíkat, otočí vůz a do města se i přes nesouhlas Amy vrátí. Kane se začne připravovat na střetnutí s Millerem a jeho lidmi. Snaží se mezi místními najít dobrovolníky, kteří by mu pomohli banditům se postavit. Snaha je to však marná, lidé se nechtějí nechat do budoucího boje zatáhnout a Kane zjišťuje, že jeho blízcí přátelé až tak přáteli nebyli. Ke všemu Amy oznámí Kaneovi, že pokud on v městečku zůstane, ona odjede tím samým vlakem, kterým má Miller přijet. Kane však nehodlá utíkat a stále zoufale hledá pomoc. Tu mu odmítne i jeho předchůdce ve funkci šerifa. Jedinými lidmi, kdo se nebojí Kaneovi pomoci, jsou čtrnáctiletý chlapec a poloslepý muž. Tuto pomoc však Kane odmítne. V místním hotelu, kde Amy čeká na příjezd vlaku, bydlí i Helen Ramírezová. Tato mexická žena byla kdysi Millerovou milenkou a poté, co Kane Millera zatknul, se stala na krátkou dobou i Kaneovou přítelkyní. Nakonec se však rozešli. Dnes se tedy v hotelu Helen potkává s Amy a dohodnou se, že společně z města odjedou. Helen však Amy tvrdí, že být ona na jejím místě, Kanea by neopustila. Ve chvíli, kdy vlak dorazí, jednou stranou z vlaku vystupuje Frank Miller a druhou do vlaku nastupují Helen s Amy. Když se však v dáli ozvou výstřely, Amy z vlaku vyběhne. To už Kane bojuje s Millerem a jeho lidmi... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (288)

ORIN 

všechny recenze uživatele

V mnoha ohledech zcela jistě pozoruhodný western, např. že čas filmu odpovídá přesně času reálnému. [==] Dvanáctá hodina se blíží stále rychleji a rychleji, napětí vzrůstá, závěrečné finále neztrácí nic ze své působivosti ani dnes. Přesto se mě tato klasika žánru nedotkla tak, jak bych očekával. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Šerif jednoho zapadlého městečka je připraveno stanout tváří tvář svému odvěkému nepříteli, který má dorazit poledním vlakem. Poledne bude za hodinu. Otázkou tedy je, jak vyplnit volný čas. Scénárista Carl Foreman si s ní poradil bravurně. Děj mezi svatbou a příjezdem vlaku není jen vatou, snažící se úporně udržet divákovu pozornost. Ač naplňuje typické schéma o chlapské odvaze, postoji k morálce a zodpovědnosti, naplňuje jej za pomoci výtečně zvolených herců a vedle sebe úhledně poskládaných dialogů, z nichž každý zvlášť graduje. Způsob, jakým pak graduje celý film, je ohromující. Gary Cooper prochází vylidněnou ulicí, město se zalyká napětím, blížící se střet je nevyhnutelný. Čtyři neohrožení desperáti, z nichž minimálně jeden vzbuzuje zasloužený respekt, versus jeden poctivý šerif, který už vlastně šerifem být neměl a který teprve v tomto krizovém okamžiku zjistil, jak to vlastně je s tou lidskou (ne)vděčností. Posledních dvacet minut „pseudo-psychologického westernu“ V pravé poledne patří k jasným vrcholům žánru. Fred Zinnemann měl v té době ty nejpozoruhodnější filmy před sebou, Gary Cooper za sebou, oba dva nicméně do Pravého poledne vložili maximum. 90% ()

Reklama

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Skoro o půlnoci sledoval jsem V pravé poledne. A nebyl to dobrý nápad. Absolutní neakce mne uspávala. Film má hodinu dvacet pět minut a z toho první hodinu deset se vůbec nic neděje. Gary Cooper lítá jak splašenej po městě a shání pomoc. Kdyby film zachránilo alespoň těch závěrečných deset minut, ale gradace žádná, totální zklamání. Film se přitom odehrává v reálném čase, ale tuto pozoruhodnost, ze které se dalo mnohé vytěžit, Fred Zinnemann trestuhodně promrhal. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jako kdybych viděla před šedesáti lety ty davy lidí, stojících frontu na světově známý western a v duchu se usmívám, protože si tu situaci už v dnešní době nedovedu představit. Fungovalo tady úplně všechno, dobro a zlo, neboli zbabělci a hrdina, který musel bojovat s pomstou sám jak voják v poli. Kovbojské klobouky, kolty nízko pod pasem, sklenka whisky, propocená košile a v neposlední řadě dvě krásky. Jedna jako oheň, Mexičanka s černými vlasy, druhá bledá blondýnečka, působící trochu mdle a nešťastně. Jak bylo dobře, že se nakonec trochu toho ohně dostalo do postavy křehké nevěsty. Láska dokáže i nemožné překlenout, ale tvůrci nás nechali trnout napětím až do samého finále. Muselo to skončit, tak jak to skončilo, prostě klasika klasik, na kterou se moc dobře dívalo a to nemluvím o těch hezkých šatičkách a kloboučkách obou dam. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

V porovnani s Leoneovymi westernami tu citit velky rozdiel a to ten, ze tento je akoby zo skutocneho zivota a nikto tu nestriela tak rychlo, ako Clint Eastwood v jeho westernoch. Ak niekto ocakava 90-minutove prestrelky bude sklamany. Je to skor dialogova drama, ale nie nudna, ktora sa vyostri az niekde pred koncom. Nenudil som sa ani chvilu, takze som spokojny. Piatu hviezdicku u mna dostavaju len filmy, na ktore nikdy nezabudnem, ktore nieco vo mne zanechali, ale na tento film asi o par mesiacov lahko zabudnem, aj ked sa mi pacil, tak preto 4 hviezdicky. Reziser Fred Zinnemann natocil este napriklad DEN SAKALA (1973)... 08.08.2009 ___ Gary Cooper - (Šerif Will Kane) +++ Loyd Bridges - (Šerifov zástupca Harvey Pell) +++ Thomas Mitchell - (Major Jonas Henderson) +++ Grace Kelly - (Amy Fowler Kane) +++ Lee Van Cleef - (Jack Colby) +++ Katy Jurado - (Helen Ramirez) +++ Otto Kruger - (Sudca Percy Mettrick) +++ Ian MacDonald - (Frank Miller) +++ Produkcia: Stanley Kramer +++ Hudba: Dimitri Tiomkin +++ ()

Galerie (69)

Zajímavosti (70)

  • Henry Fonda roli Willa Kanea přijmout nemohl proto, že se v té době (éra McCarthyismu) za svoje politické aktivity nacházel na “šedé listině“ (v letech 1947 - 1955 mohl působit výlučně na jevišti). (džanik)
  • V čase voľna sa Gary Cooper rozprával s ostatnými hercami, alebo driemal pod stromom. (westerns)
  • Děj filmu se odehrává v roce 1888, když ale šerif (Gary Cooper) prochází městem a jsou prázdné ulice, na některých místech jsou vidět telefonní sloupy. (Novalinda)

Související novinky

V pravé poledne čeká remake

V pravé poledne čeká remake

17.09.2016

Westerny v posledních letech slaví opatrný comeback. Opravdová kuráž vydělala 252 milionů dolarů, Nespoutaný Django si došel pro 424 milionů a za úspěch se dá považovat i 155 mega, jež nastřádala… (více)

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Tak co dál, Arnolde?

Tak co dál, Arnolde?

12.04.2011

Z „velkého překvapení“, které Schwarzenegger koncem března sliboval, se nakonec vyklubala blbůstka The Governator, která se kromě kresleného seriálu dočká i komiksového cyklu (za vším stojí Stan Lee)… (více)

Reklama

Reklama