Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (94)

plakát

Adam všechno zkazí (2015) (seriál) 

Skepse a humor se výborně doplňují a tento pořad toho využívá. Jsem z toho celkem nadšený, protože krom toho, že je to vtipné, rozvíjí to právě skeptické (kritické) myšlení, které dnes většině lidí schází.

plakát

Americká krása (1999) 

Na první pohled je to film kritizující konvence, konzumní způsob života a bořící americký sen. To jistě také, ale samo o sobě by to zdaleka nestačilo na výjimečný snímek, jakým Americká krása je, neboť podobné téma bylo zpracováno již mnohokrát předtím i potom. Výjimečná a novátorská je skutečnost, že konvence tu neboří hrdina, nýbrž antihrdina, jež je vykreslený jako pošetilý, byť "sympaticky" praštěný, cynik. Celý jeho vzdor je záměrně parodický, směšný, bezvýchodný a předem odsouzený k nezdaru, což je divákovi avizováno hned v první scéně. Čím dál cyničtější Spacey má svůj psychologický protipól v disciplínou posedlém vysloužilém vojákovi ze sousedství v podání Chrise Coopera. Zatímco Spacey představuje dekadenci a rozpad všech hodnot, despotickému Cooperovi naopak křečovité lpění na společenských a vojenských hodnotách pomáhá překonávat vlastní nepřiznané homosexuální sklony. Myslím si proto, že film má vyšší ambice, než být jen "banální" kritikou společnosti: dotýká se totiž mnohem osobnějšího tématu - v každém člověku zuřícího konfliktu mezi pudovým a kulturním, dekadentním a konvenčním...a proto je také tak působivý.

plakát

Avatar (2009) 

Hodnotit to nebudu, protože jsem to musel po 45 minutách vzdát. Převládající pocit je lehká nevolnost z vyobrazené přetechnizované společnosti a antipatie k lidské rysy karikujícím a podivně bezkrevným Avatarům. Takže stačilo - ještě by se ze mě stal rasista...:-/

plakát

Co dokáže lež (2016) (TV film) odpad!

Myslím, že i propíraná ruská propaganda by se z dokumentu mohla ledasčemu přiučit;-)

plakát

Co jsme komu udělali? (2014) 

Co jsme komu udělali, že jsme po celou stopáž museli snášet tak ukrutné přehrávání všech aktérů?

plakát

Čertí brko (2018) 

Letošním vánočním pohádkám nelze upřít odvahu, originální scénář a nevšední námět. Jen to výsledné zpracování pořád pokulhává, což je škoda. Z mého pohledu se jedná o promarněný potenciál - kdyby se nad scénářem a režijním uchopením Čertího brka přemýšlelo ještě pár týdnů nebo měsíců, mohla vzniknout další kultovní pohádka, takto je to spíše jen lehký nadprůměr.

plakát

Diktátor (2012) 

Někteří míní, že je to prvoplánové. Jistě, že je to prvoplánové. Jde přece o bláznivou satirickou komedii ve stylu Žhavých výstřelů, kde prvoplánovost je ctnost. Ovšem fakt, že je to prvoplánové, ani zdaleka neznamená, že je to hloupé. Právě naopak, hloupost je tím, z čeho si Cohen po celou stopáž nevybíravě a neuvěřitelně trefně utahuje. Není, co bych vytkl. V rámci daného žánru bezvadný film a výborná zábava.

plakát

Divošky (2013) (pořad) odpad!

Počkat, na to se vážně dívá někdo, komu je víc než pět a míň než devadesát pět?

plakát

Dobrý ročník (2006) 

Tenhle film nedělá scénář či herecké výkony, ale neskutečně magická práce režiséra Scotta s obrazem a hudbou. Režisér se údajně nechal inspirovat impresionistickými obrazy a na výsledku to je hodně poznat. Dokonale vystihl atmosféru místa, ať už letní Provence, nebo chladného londýnského City. Scéna, kdy Max poprvé po letech prochází La Siroque, vystihuje náladu okamžiku tak autenticky, jak jsem to zatím v žádném jiném filmu neviděl.