Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (1 191)

plakát

Absurdistán (2008) 

Čtvrtá * za Maléřovou, protože je mazel. Jinak film není špatný, ale co se týče zápletky, tak její roztáhnutí na téměř 90 minut je neúměrné, mohlo to mít o 20 minut méně. V každém případě režisér zvolil dobrou strategii omezením dialogů, čímž může film exportovat i do zemí, které si na titulky moc nepotrpí.

plakát

...a bude hůř (2007) 

Asi jsem od filmu očekával více vzhledem k oné "tajemnosti", kterou Kopecký film obestřel promítáním po hospodách, ale pro mne průměrný film, který není tak strhující jako knižní předloha. Atmosféra 80. let je výborně zachycená , ale vlastní příběh na mne působil příliš roztříštěně.

plakát

Advokátní kancelář (2013) 

Pohodovka na nedělní odpoledne. Předvídatelné, ale dá se to. Třetí * za Zoe.

plakát

Africká Královna (1951) 

Výborný dobrodružný, místy i vtipný, film, který není žádným velkým intelektuálním uměním, což ale nijak nevadí, protože jde opravdu o poutavý příběh a výborné herecké výkony, kdy jen dva herci jsou schopni utáhnout stominutový film. Skvěle!

plakát

Agora (2009) 

Kdyby to bylo možné, dám 6*. Šestá za Rachel, která je nejen nejen krásná, ale i skvělá herečka, jež ví, jaké role vybírat. Pět hvězd si film zaslouží za celé ztvárnění. Že zrovna ze Španělska - katolické země - vyvstane film, který se nebojí jít proti proudu a ukázat i křesťanství jako náboženství, které prostřednictvím svých fanatiků zpozdilo myšlenkový i technologický vývoj lidstva. Tento film si církev jistě za rámeček hned tak nedá, protože zničit jednu z největších starověkých knihoven s věděním lidstva, z něhož by bylo možno dodnes čerpat, a to vše na základě mocenských a autoritářských tužeb, které již čtyři století po smrti Ježíše neměly s jeho učením co do činění, je naprosto neomluvitelná chyba. Tento film by se měl pouštět všem hlupákům potlačujícím svobodu lidského ducha. Rovněž velmi kladně hodnotím fakt, že ačkoliv film nedostal a neočekával nálepky typu "historický velkofilm", ve skutečnosti historickým velkofilmem je, který bez problémů sbalí do kapsy přiblblé pokusy o retro antické velkofilmy typu Alexandr Veliký, Troja apod. Agora je film, který nám má připomínát, že směšování víry a vědy nevede k pokroku, ale k zániku. Opravdu skvělá podívaná, která mne pohltila.

plakát

Ach ty ženy! (2003) 

Hergot, proč má Colin potřebu čas od času hrát v takových ptákovinách, jako je toto, nebo ta rádobykomedie Co je ta holka zač?, nebo jak se to jmenovalo... :-(

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Po letech se na Prima Cool dívám na opakování a prostě ten seriál je úžasná klasika a minimálně za první sezónu si navždy zaslouží 5*.

plakát

Akumulátor 1 (1994) 

Po Obecné škole nejlepší a nejnedocenější film Jana Svěráka. Zbytečný mediální humbuk kolem rozpočtu na film navodil ve své době očekávání, která nebyla naplněna. Stalo se tak ale proto, že se očekával nějaký nákladný, efekty nabitý akční snímek. Opak byl pravdou, Svěráci a Jan Slovák připravili inteligentní podívanou, která v roce 1994 se zdála býti ironickou reflexí na tehdejší boom akčních filmů v kinech, po nichž diváci, kteří je znali z kdovíkolikátých kopií na videokazetách, tolik bažili. Pro mne osobně se film stal nadčasovým ve chvíli, kdy jsem pochopil, že jistá masmédia si fakta upravují k svému úhlu pohledu. Akumulátor 1 sice ne přímo tento problém řeší, ale pokládá zásadní otázku: "Zamíří-li na nás někdo kamerou, stojíme opravdu o to, abychom byli "zvěčněni"?" FIlm byl zároveň velkým návratem bratří Formanů (byť Matěj jen v malé roličce na mostě) na filmové plátno a jak čas později ukázal, herectví Petra Formana nezůstalo bez povšimnutí. K tomu se přidává Zdeněk Svěrák svým potrhlým léčitelem, který zároveň po letech opět vytváří manželskou dvojici s Danielou Kolářovou (nezapomenutelná scéna, končíci jejím výkřikem "A vyvětrejte si tam, prasata!"). Malá odbočka: v souvislosti s blížící se premiérou Vratných láhví se opakovaně a lživě tvrdí, že Z. Svěrák s D. Kolářovo vytvoří po dlouhých letech manželskou dvojici od dob Na samotě u lesa. To snad filmoví kritici Akumulátor 1 opravdu neznají?;-) Závěrem shrnutí: zajímavý a vitpný děj nepozbývá akčních, milostných i zamyšleníhodných scén a Akumulátor 1 je filmem, který možná pro mnohé se stal zapomenutým, ale ve skutečnosti ve své době byl revolučním počinem, který dosud neztrácí na své kvalitě. Nezapomenutelné jsou menší role jako např. v apokalyptické scéně se zubní vrtačkou se svíjející Ivan Vyskočil, neomalený Boleslav Polívka, jemuž knoflíky odlétají z košile, když je z něj vysávána energie, či Tereza Pergnerová ukazující monokly na ňadru a zadečku. Prostě nezapomenutelné...