Reklama

Reklama

Africká Královna

  • Velká Británie The African Queen (více)
Trailer 2

Katharine HepburnováHumphrey Bogart v úsměvném příběhu anglické misionářky a kanadského dobrodruha... Píše se rok 1914. V Evropě se rozhořívá první světová válka, ale sem, hluboko do nitra afrického kontinentu, doléhají její ohlasy ještě jen velmi vzdáleně. První zprávu o ní přinese dvěma bílým misionářům, sourozencům Samuelovi a Róze Sayerovým do malé domorodé vesnice Charlie Allnut, majitel a kapitán rozhrkaného zrezivělého parníčku s poněkud nepatřičným jménem Africká královna. Plaví se na něm od jedné domorodé osady ke druhé, rozváží poštu, zásoby, výbušniny pro místní doly a vůbec funguje jako jakési – byť velmi vágní – spojení s civilizací. V jeho podání je ovšem válka v Evropě něco dosti nejasného, něco, co se místních příliš netýká. Záhy se však ukáže, že ani Afrika nezůstane ušetřena. A tak se – řízením osudu a shodou neblahých okolností – brzo ocitne na palubě Africké královny značně nerovná dvojice: puritánská, upjatá misionářka Róza a vagabunda připomínající Charlie Allnut,jehož největším životním štěstím je plná láhev ginu. Charlie vzal Rózu na palubu v záchvatu přirozeného lidského soucitu a zbytků gentlemanství, které se v jeho hrudi při pohledu na opuštěnou ženu ozvalo. To však ještě netušil, jaký nápad se v hlavě té bláznivé staropanenské misionářky vylíhne a co všechno po něm bude chtít. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (247)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vodný variant road movie je klasikou ani nie tak kvôli slávnemu Johnovi Hustonovi, ale najmä kvôli dvom vynikajúcim hercom, ktorí bezproblémovo ťahajú celý film. Majú k tomu pomerne chabý dej, ale dobre napísané dialógy a zaujímavý vývoj postáv, umožňuje zabudnúť na túto slabinu. Africká kráľovná by však nepatrila medzi klasiku, nebyť skvelých hereckých výkonov oboch predstaviteľov, pričom Humphrey Bogart ťahal za kratší koniec a Oscara získal asi preto, aby z toho nemal komplexy. Katharine Hepburn úloha staropanenskej misionárky padla ako uliata a to, s akou razanciou sa ujala kormidla (nielen lodného, ale aj dejového a vzťahového) si zaslúži obdiv aj po rokoch. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem si už dávno přál vidět. A nezklamal mne. Velice příjemný romanticko - dobrodružný film s famózním hereckým duetem Humphreyho Bogarta a Katherine Hepburnové. Zatímco Katherine hraje svoji klasickou roli (stará panna), Humphreyho jsem zpočátku skoro nepoznal. Na druhou stranu jsem čekal něco víc. Když se jedná o takovou klasiku, myslel jsem si, že bude příběh více propracovaný a ne jen muž a žena na lodi po většinu filmové stopáže. Nakonec se z toho vyklubala komorní konverzačka z atraktivního prostředí, kterou stejně mohu bez výhrad doporučit. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kolega sud to krásně vystihl, přečkáte-li poněkud rozpačitě se vyvíjející začátek, dočkáte se. Vyzvihl bych, sice poněkud technicky neladící, přesto moc pěkně natočené pasáže, kdy loď "jako když" kolem zvířat proplouvá. Těžko uvěřit, že Katharine bylo v době natáčení slabých čtyřiačtyřicet, působí strašně staře. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart jako smradlavý bezďák a Katharine Hepburn jako intenzivně nesympatická puritánka? Zajímavé výchozí pozice pro dobrodružnou romantiku na počátku druhé světové války v zapomenuté džungli. Právě postupný vývoj charakterů staví Africkou Královnu na vyšší úroveň, neb ten jinak primitivní a přímočarý příběh o nebezpečné cestě po řece za marným cílem krom toho moc manévrovacího prostoru nenabízí, a navíc i to ukrutně deus ex machina finále už dnes neprojde zdaleka tak hladce jako před sedmdesáti lety. 8/10 ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Vtipná role pro Bogarta! Slušela mu, ale raději ho mám jako oholeného elegána, který zná etiketu lépe než pan Špaček, viz. Rick Blaine v Casablance! Sice dostal Oscara a já si hodlám tvrdit, že zaslouženě, není to přesně on. Kejo kolegyně Hepburn byla pravým opakem, otravná a umíněná konzervativní britka s americkým přízvukem. A sama Kathrine se mi vůbec nelíbila, přidávala filmu tak dvacet let stáří a jiskření mezi hlavními hrdiny jsem nezaznamenal, protiklady se sice přitahují, ale jen do určíté hranice. Čas se opravdu projevil na téhle dobrodružno-romantické polokomedie, ale přesto jsem si to poměrně užil. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (27)

  • Na MFF v Berlíně proti filmu protestovali zástupci německých distributorů kvůli jeho "protiněmeckým tendencím". (M.B)
  • Opravená loď „African Queen“, která byla použita pro natáčení filmu, kotví na ostrově Key Largo na Foridě. Je možné na ní podniknout projížďku po kanálech v Port Largu. (montimuf)
  • Přibližně polovina filmu se natáčela v Anglii. Například scény, v nichž jsou Charlie (Humphrey Bogart) a Rose (Katharine Hepburn) ve vodě, se natáčely ve studiových nádržích v Isleworth Studios v Middlesexu. Natáčení takových scén v Africe by bylo příliš nebezpečné. (Rodriguez)

Reklama

Reklama