Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (356)

plakát

Město plné smogu (2019) 

Velmi svérázná ochrana životního prostředí a boj proti smogu na čínský způsob. "Smogový soudruh Li", akční a politický hrdina své doby, zasahuje všude, jenom ne skutečně tam, kde je to třeba. Jak to udělat, abychom splnili zadání zadání strany a zároveň neohrozili ekonomický rozvoj? Co třeba udělat přepadovou kontrolu v malé lakovně nebo pozlobit chudé vesničany, kteří si přitápějí uhlím? :-) I když každý asi trochu tuší, jak to bude v Číně fungovat z hlediska ochrany propojení ochrany ČZ a boje proti znečištění ovzduší, tak i přesto je dokument zajímavým pohledem na to, jak funguje místní politika, byznys a ušlechtilé zájmy boje proti smogu.

plakát

iHuman (2019) 

Skvěle natočený, znepokojivý, plný faktů a myšlenek, které diváka doslova pohltí. Vývoj, vize a důsledky vývoje umělé inteligence na globální společnost. Množství informací směřuje hlavně směrem k negativům způsobeným AI resp. k situacím, které jsou přinejmenším alarmující pro budoucí generace. Bez ohledu na reálný stav věci (a toho co je a co není strašení) mně chyběl opačný pohled na AI, který určitě existuje, a který by zmínil přínosy vývoje na poli dat, umělé inteligence a strojového učení. Nakonec ale diváka udolá napálená stopáž a množství pesimistických předpovědí.

plakát

Bekar Evi (2019) 

Turecko-kurdská bromance o tom, jak je těžký žít na okraji a přitom neztratit naději na lepší život. Vanská kočka a parta sympatických Kurdů ukazujících, jak je život Kurdů z zaostalého východu náročný.

plakát

Země medu (2019) 

Krása včelaření na makedonském venkově. Poutavě natočený, přemýšlivý, pomalu plynoucí snímek o dávno zapomenutém konci světa v horách, kde vše plyne v souladu s přírodou. Příroda dává, příroda pečuje a ten, kdo to nepochopil a jde jenom po penězích, tak dlouho nevydrží. Rozjímavý příběh nepostrádající napětí, cit i sdělení doprovází nádherné obrazy makedonské přírody. Nominace na Oskara.

plakát

Pardon, nezastihli jsme vás (2019) 

S tímto filmem mám jediný problém. To co jsem očekával, jsem taky dostal. Není to špatně, takto precizně sociální drama umí málokdo, ale je to prostě zase ten Ken Loach.

plakát

Nabarvené ptáče (2019) 

Režisér si pro film vybral jedny z nejnáročnějších výrazových prostředků, kdy mluvené slovo, hudbu a herectví utlumil na úkor vizuální poetiky. Nesmírně těžký úkol zvláště v případě, kdy se chcete aspoň vzdáleně přiblížit hrůzám druhé světové války. A tento úkol se splnit z větší části nepodařilo. Filmy je nesmírně poetický, skoro bych řekl až malebný, což je z filmu, který staví na hrůze a emočním utrpení poněkud na škodu. V místech, kde v knížce vévodí zmar, děs, peklo a šílenství je ve filmu nezúčastněné chlapecké pozorování. Nakonec by to asi ani tolik nevadilo, kdyby to nerozmělnila přepálená stopáž a snaha dostat do filmu všechno z knížky. Potom bohužel chybí výraznější budování napětí a gradace příběhu, která by zachytila chlapcovo myšlení a rodící se apatii k válečným hrůzám. Kamera na všechno nestačí, zvláště když ojedinělé dialogy spíše než k rozvíjení emocí nebo příběhu slouží k narušené atmosféry. Navíc často působí poněkud toporně. Herecké zahraniční hvězdy jsou jiná liga, i když ani koulení očima Udo Kiera na všechno nestačí. Je jasné, že v našich podmínkách zase dekádu nic podobného s takovým rozpočtem a ambicemi nevznikne, takže buďme rádi, že Nabarvené ptáče je solidní dílo s mezinárodním přesahem a asi přivřeme oči nad nezvládnutými ambicemi a poněkud průměrným vyzněním.

plakát

Roky a roky (2019) (seriál) 

...a nakonec zvítězí díky starým dobrým mobilům a raketometu. A hnedka za rohem čekají ultra moderní výstřelky roku 2030. A tak je to v tomhle seriálu se vším, plno dobrých motivů a naproti tomu snaha postihnout vše a zamíchat do toho sci-fi se všemi možnými i nemožnými problémy současného světa. Mnoho nápadů a myšlenek by stačilo na samostatný seriál, ovšem to by nemohlo být vše v pouhých šesti dílech, a to je třeba započítat ještě značný čas věnovaný rodině a jejím starostem všedního dne. Výsledkem je solidně zahraná dystopie s dobrou atmosférou a značně přeplácaným scénářem.

plakát

Příběh cesty kolem světa (2017) 

I když dokument pěkně plyne a nabízí plno zajímavého, tak přesto moc dlouhé...několik let na cestě se nedá smrsknout do hodiny a půl :-)

plakát

Na jejích bedrech (2018) 

Hodně emocí, utrpení ale i marnosti. Peklo, který prošla komunita Jezídů oproti pekle politické neschopnosti, které je plné slibů, pochopení a snahy, která je plná proklamací, ale nikam moc nevede. Držíte Nadje palce, chcete jí pomoct, ale nevíte jak. Tak aspoň soucítíte a přidáte k tomu prázdné fráze. Na druhou stranu chci věřit, že tlak, medializace a výdrž, kterou Nadja předvádí má a (bude mít) efekt. Filmově bych se obešel bez trýznivé a emoční hudby, protože myslím, že utrpení na obrazovce není nutné ještě zvyšovat, ale budiž...Jsem za tento dokument hodně rád a jsem rád, že se mohl promítat na festivalu Jeden svět.

plakát

Glory (2016) 

Humans od late Bulgarian Capitalism. Sociální realismus neutěšeného Bulharska, dravý kapitalismus, korupce, krádeže na železnici, PR nadevše. Neskutečně silné drama s drobnými prvky humoru, který ale slouží spíše jako obrana před ještě větším peklem, které přijde na konci. Ale nejde jenom o konec, jde o brutální střet dvou pohledů na svět, dvou realit, které se střetnou v jedné zemi a přitom mají k sobě tak strašně daleko.