Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Krimi
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (12)

Orel Deváté legie

Orel Deváté legie (2011)

Římské nádobí ve filmu přesně odpovídá historickým vzorům.

Orel Deváté legie

Orel Deváté legie (2011)

Tógy, jaké mají ve filmu na sobě někteří Římané, se ve skutečnosti v této době pro běžné nošení nepoužívaly. Herci je původně skutečně neměli. Při zkušebním promítání prvních natočených scén se ale ukázalo, že bez nich diváci měli problém rozlišit, kdo má být Říman a kdo Brit.

Orel Deváté legie

Orel Deváté legie (2011)

Hadriánův val byl ve skutečnosti v době příběhu nahrazován valem Antoninovým o 160 km severněji. Filmaři však nechtěli v tomto směru příběh měnit a komplikovat. Tento historický fakt ve filmu alespoň připomíná skutečnost, že posádka na Hadriánově valu je dost zanedbaná.

Orel Deváté legie

Orel Deváté legie (2011)

Historická poradkyně filmu vnesla do scénáře některé změny oproti knižní předloze. Například pevnost na začátku příběhu byla změněna na menší tvrz, protože Marcus jako centurion nemohl velet tak velké posádce a nebyl důvod, aby v té době na jihozápadě Anglie taková pevnost byla.

Orel Deváté legie

Orel Deváté legie (2011)

Podle Lindsay Allason-Jones, historické poradkyně filmu, došlo k některým historickým nepřesnostem ve filmu kvůli praktickým podmínkám natáčení. Na třmenech u sedel představitelů hlavních rolí trvala pojišťovna. Nepřesná zbroj je zase ve filmu použita proto, že by výroba historicky věrné zbroje pro všechny komparzisty vyšla moc draho a muselo se pracovat s tím, co bylo k dispozici v půjčovnách kostýmů.

Poslední vlna

Poslední vlna (1977)

Nanjiwarra Amagula, který hraje staršího a kouzelníka Charlieho, sám zastával podobnou funkci v kmeni na severu Austrálie a mimo to byl laickým smírčím soudcem. Poslední vlna byla jediným filmem, ve kterém kdy hrál. Natáčení se muselo přizpůsobit jeho dalším povinnostem. Peter Weir také místy upravil svůj původní scénář podle Nandjiwarrových připomínek a návrhů.

Kde sní zelení mravenci

Kde sní zelení mravenci (1984)

Režisér Werner Herzog měl původně v plánu víc scén s mravenci, ale nedařilo se je filmovat. Pokusili se je hibernovat zchlazením, ale pod světly kamer vždycky zase ožili.

Kde sní zelení mravenci

Kde sní zelení mravenci (1984)

Spor ve filmu byl inspirovaný reálným soudním sporem mezi švýcarskou důlní společností Nabalco (pro potřeby filmu samozřejmě přejmenovanou) a skupinou původních Austrálců, na jejichž posvátném území společnost těžila. Spor se odehrál v letech 1970 - 71, a i když jej Austrálci prohráli, přispěl výrazně k tomu, že se o tématu začalo jednat. Roy Marika a Wandjuk Marika, kteří hrají ve filmu, byli mezi účastníky tohoto reálného sporu.

Dva mrazíci

Dva mrazíci (1954)

Motiv mrazíků a pokusu zmrazit dva různé lidi, stejně jako výsledek, se objevuje i v pohádce "Mráz a Mrazivec" ve výboru baltských pohádek "Diamantová sekera" od Jaroslava Tichého. Vzhledem k tomu, že knížka poprvé vyšla v roce 1953, je velmi pravděpodobné, že se jí Trnka inspiroval.

Kouřové signály

Kouřové signály (1998)

Rezervace, kde žijí Victor (Adam Beach) a Thomas (Evan Adams), je rezervace Coeur d'Alene v Idahu. Vodopády na konci filmu jsou Spokane Falls ve státě Washington.

Kouřové signály

Kouřové signály (1998)

Závěrečný Thomasův (Evan Adams) monolog "How do we forgive our fathers?" pochází z básně “Forgiving Our Fathers” od Dicka Lourieho z knihky "Ghost Radio". Báseň je dohledatelná i na internetu.

Reklama