Reklama

Reklama

Orel Deváté legie

  • Velká Británie The Eagle (více)
Trailer

V roce 140 našeho letopočtu, dvacet let po zmizení římské deváté legie na severu Británie, přijíždí do Británie mladý římský voják Marcus Flavius, aby zde sloužil jako velitel posádky. Marcův otec byl velitelem deváté legie, která zmizela i s jejich symbolem, zlatým Orlem. Marcus věří, že vykoupí čest svého otce odvážným působením zde v Británii. O pár dní později Marcusova bdělost zachrání většinu mužů posádky, na kterou zaútočí keltské kmeny. Je vyznamenán za statečnost, avšak kvůli zraněné noze je propuštěn za služby. Později se Marcus dozví, že na severu Británie někdo symbol Orla deváté legie spatřil, a tak se rozhodne, že se vydá do neprobádaných končin za Hadriánův val. Doprovod mu dělá jeho o Esca, který Římany nenávidí, ale který je Marcovi zavázán, protože mu během gladiátorského souboje zachránil život. Po několika týdnech putování severskou divočinou se Esca a Marcus setkávají s Guernem, což je bývalý římský voják Lucius, který bojoval v řadách deváté legie pod vedením Marcova otce. Lucius sdělí Marcovi, že symbol zlatého orla ukradli Pomalovaní, což je jeden z nejkrutějších kmenů mezi Seveřany. Marcus i Esca dojdou až k Pomalovaným, kterým Esca řekne, že je synem náčelníka, který prchá před Římany, a že Marcus je jeho otrok. Díky tomu je Esca kmenem Pomalovaných přivítán a přijat. Esca po pár dnech Marcovi pomůže v noci tajně přepadnout válečníky, kteří hlídají Zlatého orla... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (588)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kdo by hádal, že se z toho vyklube něco na způsob Valhalla Rising nebo dokonce Gladiátora? Já čekal mírně nadprůměrnou historickou řežbu ve stylu nedávného Centuriona a místo toho na mě vybafne slušné atmosférické drama se skvělým hudebním doprovodem a ne-zas-tak-hroznými herci... Zdaleka nejvíce překvapili Strong se Sutherlandem, Tatum s Bellem ale nikterak nezaostávali a Channing film od filmu dokazuje, že od něj v budoucnu můžeme čekat velké věci - ten příslib tam je hmatatelný. Suma sumárum je Eagle poctivým historickým dramatem a v roce 2011 zatím jedním z nejzručněji natočených snímků... výsledný dojem je prostě výborný, škoda jen toho zbytečného klišé, které Macdonald tak rád využívá, a které z toho občas smrdí až na půdu. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Není to lepší než Centurion, ale není to ani horší než Centurion. Macdonald sice narozdíl od Marshalla trochu zklamal, protože měl podle předchozích filmů navíc, ale stále je to velmi slušný čtyřhvězdičkový zážitek. Tatum je skvělý, Bell se na roli opravdu nehodí, ale na druhou stranu hraje slušně a mám ho docela rád, takže taky pohoda a Strong není tak symatický jako ten v Centurionovi, ale taky narozdíl od něho nemá mnoho prostoru, a přesto z něho zase číší charisma (a pěkné ho vidět pro jednou v nezáporácké roli - ano, jde mu to i jako kladasovi). A ten sever Anglie za barbarských časů má obrovský potenciál, doufám, že ještě pár dobrých (snad i lepších) filmů odtamtud uvidím. Samotná zápletka je pro obyčejného člověka trochu padlá na hlavu, riskovat tolik kvůli "ničemu", ale kdo ví, jak by mi to připadalo tehdy. A nakonec, závěr naznačil, jak to nakonec vnímal i hlavní hrdina (to, že ten závěr byl jak z nějakého úvodního filmu seriálu a podivně moderní rozebírat nebudu, ale je to jedna ze slabin filmu). Po technické stránce nemůžu nic vytknout, kamera se vyžívá v mých oblíbených záběrech nespoutané a krásné divočiny, samotný kmen barbarů pak vypadá jako indiánský kmen, a je první záběry mi přišly jako z nějakého dokumentu, no nevadilo to, a scéna rituálu byla úžasná. A závěrem? samozřejmě není to nic originálního, zase jednou římán utíká divočinou před hordami zvířecích a stejně tak výkonných barbarů, ale stále to funguje. Stačí dobří herci, krásná příroda a úžasná kamera. A dechberoucí hudba. Hned po skončení filmu jsem doslova skočil po OST, a teda urodil se další klenot.. Úvodní scéna s podkresem jedné ze skladeb je tomu důkazem. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $19,490,041Tržby Celosvetovo $38,084,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,055,205Tržby za predaj DVD v USA $5,507,330║ Prvých 20minút fajn, boli trošku napätie, súboje, záchranná formácia,... potom sa to rázne zmení len na preplácanú banalitku, ktoré nemá fakt čo ponúnknuť a hlavne keď ústredné postavy vyznejú bez rozvinutých charakterov do prázdna a v podstate všetky konania prídu akési strelené od pása, dosť slabý podpriemer ktorý sa môže zaradiť veselo medzi podobné nepodarky ako Kráľ Artuš či Centurion, plus ako je zvykom Anglický režisér Macdonald nepristúpil k filmu ani len rutinérsky a bez kúska invencie podáva prvotriednu sucharinu, ktorej moc nepomôže ani rýchli strih a neprehľadné súboje, takže pre mňa dosť sklamanie. /videl v kine: 40%/ ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jamie Bell rozhodně nechce, aby mu byl donekonečna připomínán Billy Elliot, tak to vylepšil celkem drsnou, ale podivně teenagersky a jakoby gay náznaky prokládanou buddy akčňárnou, která by se dala popsat jako něco mezi Římem, Vikingy a jistými "severními" pasážemi Hry O Trůny - tedy bez magie, nemrtvých atd., prostě hezky seriózně "historicky". Anthony Dod Mantle za kamerou exceluje a úvodní čtvrthodina s útokem barbarů na Hadriánův val je úžasná. Ne pompézní jako v Gladiátorovi, ne přehnaná, prostě lahůdka. Pak se to "trochu zvrtne" a následuje putování a hledání rodinné historie a vlastní hrdosti a objevování "drsné krásy" Skotska:) Nebylo to špatné, ale dívat se znovu na víc než prvních dvacet minut opravdu nebudu. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

ZTRACENÝ OREL, ZTRACENÁ ČEST. ZTRACENÁ ČEST, ZTRACENÉ VŠE..... /// Hned po úvodní solidní bitvičce s praktickou ukázkou práce ve formaci TESTUDO mi ukápla ,,slinka“ radosti (z toho plyne ponaučení, že slintat se má až na konci). Bohužel Marcus utrpěl zranění a s ním zřejmě i scénárista.... – ne..., není to až taková katastrofa. Jen má teď víc času a tak vezme otroka a vydá se získat ztracenou čest rodiny, ztracenou s takovým kusem železa, kterej znamená čest, vítězství, úspěch a ŘÍM. A díky (nebo bohužel?) tomu zase my poznáme něco ze života v Británii té doby. Chlapci putují, potkávají pocestné a tak nějak se pořád něco děje. Jen to není žádný kruťácký drama. Mám tyhle pohádky rád. Je fajn, že se točí. Ale historickou událost z toho dělat nebudeme. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím co udělat s manželkou před příchodem legionářů. 2.) Nechápu proč nacházím těla s usekanýma chodidlama. 3.) Dodnes jsem si myslel, že nejlepší maratónci jsou Pheidippides nebo Křováci. . /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Galerie (108)

Zajímavosti (20)

  • Channing Tatum si během natáčení v skotských horách ve snaze trochu se ohřát poranil intimní místo. (Sufferer)
  • Hadriánův val byl ve skutečnosti v době příběhu nahrazován valem Antoninovým o 160 km severněji. Filmaři však nechtěli v tomto směru příběh měnit a komplikovat. Tento historický fakt ve filmu alespoň připomíná skutečnost, že posádka na Hadriánově valu je dost zanedbaná. (marmota-b)

Související novinky

Zemřel herec Paul Ritter

Zemřel herec Paul Ritter

06.04.2021

Ve věku 55 let včera v noci opustil filmový svět britský filmový, televizní a divadelní herec Paul Ritter, jehož si většina diváků čerstvě vybaví z veleúspěšné minisérie stanice HBO Černobyl, kde… (více)

Akční hrdina budoucnosti?

Akční hrdina budoucnosti?

11.11.2010

Ještě nedávno jsme se mu vysmívali pro jeho fešáckou tvářičku a nevalné herecké schopnosti, hvězda Channinga Tatuma však stoupá. V G. I. Joe jsme mu akčního hrdinu docela věřili, v pozvolna se… (více)

Včera jsme to roztočili, drahoušku

Včera jsme to roztočili, drahoušku

26.08.2009

No, možná ne tak úplně včera, spíš „nedávno“. Tento týden padla první klapka historicko-dobrodružného The Eagle of the Ninth a upírského westernu Priest, taktéž už je v plném proudu natáčení fantasy… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama