Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (44)

plakát

Jan Žižka (2022) 

Oki, tak se nám dostal do kin konečně Jan Žižka. Popravdě jsem tomuto projektu fandil od samého začátku, protože dával naději české kinematografii, že má navíc, než jen protektorát a komunismus. Těch osm let uteklo jako voda a do té doby jsem neviděl jediný pořádný film ze středověku. Velké plus pro Žižku, protože po tomto tématu bude hlad. Pak se začaly objevovat jména obsazení a nebyla malá. Pak se odtajnil astronomický rozpočet a já si říkal - je to doma. No a pak jsem to viděl... Tak tedy budu si držet odstup od té přemíry velké inspirace Gladiátorem a Statečným srdcem. Nebudu řešit ani historická fakta nebo místopis. Co mi vadilo hned od začátku byl podivně zbytečný šedý filtr, díky čemuž nebylo ve filmu skoro nic vidět ani za dne. Nebo to bylo celé špatně nasvícené? Další velký minus byla kamera během bitev, kde divák neměl šanci zachytit nic, natož kdo proti komu bojuje. Záběry z dronů byly fajn, Česká příroda je krásná, ale všeho moc škodí. Samotný příběh musí být silně zmateční i pro našince, kteří nespali při hodinách dějepisu, o zahraničních divácích nemluvě, pro ně to bude noční můra pochopit tyhle české hry o trůny. Co bylo hodně vidět byla Jáklova americká škola, kterak psát scénáře pro Hollywood. Nicméně tento film by se bez amerického patosu a klišé docela dobře obešel. Co mě bavilo byly dialogy. Nevím proč, ale prostě mi tam ty rádoby hlášky obyčejných žoldáků seděly. Co teda musím vyzdvihnout byl zvuk a hudba. Tady jsem nestačil zírat a byl jsem maximálně spokojen. Tedy za mě si celý film pro sebe ukradli Budař s Vetchým. Jáklovi jsem to moc přál, ale očividně těch peněz bylo zbytečně moc, stejně jako času a energie, které do toho vložil. I tak díky za to, že to dokázal a udělal pro českou kinematografii další milník. Závěr: Škoda té kamery, mohla to zachránit aspoň brutalita. Takhle si člověk užije jen českou přírodu a skvělou hudbu.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

No, co dodat? Asi jsem čekal trochu víc. Ne úplně revoluci alá první Matrix, ale něco já nevim. Podobného. Jiného? Určitě ne tenhle guláš se šesti. Jako původní nápad byl super. Tzn. první půlka filmu společně s flashbacky (tady teda pokud někdo neviděl původní trilogii, tak ostrouhá - nic pro novou generaci) a celkový nápad PC hry mi přišel fajn. Asi by to chtělo víc než jeden díl, aby se to dalo rozvést, ale bohužel/naštěstí se nestalo. Pak už to je jen kopírák, kde se pořád něco vysvětluje a skutek utek. Postav jak na orloji - zbytečně nových nebo zbytečně starých. A finále? Jediný co je na tom vážně super je nevysvětlená role černé kočky Deja Vu, která tam hraje jakési tajemno. Celkově z toho mám dojem jako z prvního dílu nové SW trilogie. Lidi se snaží o nějaké retro-recyklace místo toho, aby vymysleli něco nového. Buď je to lenost nebo jsme vyčerpali všechny možnosti. Závěr: Pro milovníky retromanie je to fajn nostalgie. Pro všechny ostatní jen béčko!

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Sága rodu Skywalkerů. Já nemám slov! Ne, opravdu, a proto si vypůjčím slova klasika: "To je ale blbej film. To je tak blbej film, že bych se ho styděl dát i do kin. Už ten scénář, jak je debilní. No scénář je tady hodně debilní, ale tak když tomu dáme nějaký efekty a sexy lokality a pak tomu nějaký jelito udělá dementní závěr…." Ne teď vážně. Abrams se snažil, ale tak se do toho zamotal, že jsem mě chvílema strach ze se tam objeví prastrýc Obiwana, který bude taky něčeho plnej. Možná jedajů možná sithů, možná prázdných pohledu. Kdo ví? Faktem ale je, že ani Smělmír Brandorád to nezachránil a to už je šajba. Nebudu tady hodnotit technicky zvládnutý film, protože můžete mít sebelepší střih i kameru, ale když je příběh na úrovni Ulice, nemate šanci. Takže palec dolu a o Skywalkrech už nikdy ani slovo. Závěr: Dallas z jedné předaleké budoucnosti.

plakát

Zaklínač - Série 1 (2019) (série) 

1. série: Tak jo - Zaklínač! Pro spousty z nás srdcovka podobně jako Harry Potter nebo Pán prstenů. Již bylo natočeno začátkem tisíciletí poláky (na to z jaké je to doby a jaký byl rozpočet, je to dle mého názoru stále super seroš). No ale zpátky k věci: Když jsem se poprvé dozvěděl, že se bude adaptovat Zaklínač do seriálové podoby, mé srdce zaplesalo. Když jsem se dozvěděl, že to bude od Netflixu a že mi kvůli bujné bílé kštici Henryho Cavilla zruší doposud dokonalého Punishera, byl jsem v rozpacích. Pak přišli první zprávy o obsazení postav a mé rozpaky přešli ve společenské rozčarování, které se následně s prvními trailery transformovalo v čisté zděšení. No ale tak přeci jen v dnešní době jsme zvyklí na ledacos a k mojí výhodě jsem předlohu četl již pradávno. Takže první dojmy? Ušlo to. Henry se role Geralta zhostil úctyhodně a jeho šermířské StarDance je opravdu koukatelné. Bůh žehnej železným mečům. A to je asi tak všechno, co se povedlo. Nebudu si tady honit svoje bílé triko, ale opravdu s tou rasovou vyvážeností u filmu to přehánějí? Afrodriády i elfové? Sorry jako. Představte si Morgena Freemana v roli Elronda nebo Jadena Smitha v roli Ronalda Weasleyho. Je to prostě proti všem zákonům fantasy. Dále jsem doufal v o hodně větší a lepší CGI i komparz, když už do toho Netflix nacpal tolik peněz (jedna plátovka pro Tři kafky a pořádný trpaslíci stáli asi moc ☹). Místy mi to přišlo, že se hodně šetřilo (pak jsem pochopil proč, když jsem vyčetl kolik dostal Superman za jednu epizodu 😉) Jen počáteční bitva mezi Nilfgaardem a Cintrou vypadala, jako studentský projekt. Čarodějové? Pomineme jejich efektivní schopnosti, neměli být ksakru krásní a dokonalí? A neměla být Yennefer k sakru krásná a zralá žena? O Triss nemluvě o tu by si snad Geralt z předlohy ani meč neopřel. Prostě vsadit na neznámé tváře jako ve Hrách o trůny, není vždy výhra. Další, co bych vytkl je dějová linka. Sice jsem natvrdlí divák a předlohu jsem četl dávno, ale až ve třetím až čtvrtém díle jsem pochopil, že jsou všechny tři hlavní dějové linky časově odděleny. Tedy pro diváka velké zmatení a pro diváka neznající předlohu to musí být velice frustrující. Ale abych tady jen neplival jedu, protože jsem Čech a jsme v tom na špici, určitě je to stále dobře zvládnutý fantasy seriál, který má potenciál. Něco mezi GoT a Xenou. Sečteno a podtrženo - za mě je to stejné jako knižní předloha. Vždy jsem se těšil na scény s Gelatem a ten zbytek je proste naředěná omáčka od Babici. Závěr: Ty prachy měli dát někomu z evropského filmu, kdo nechtěl přečůrat George R.R. Martina. Dopadlo by to na jedničku.

plakát

Star Wars: Poslední z Jediů (2017) 

Tak jestli tohle není nejsmutnější film roku, tak už nevím. Ani se mi to nechce vyslovit ale i Zdeněk Troška by to zvládnul lépe. Jestliže sedmička byla zábavná kopie čtyřky, tak osmička je nepovedená kopie pětky. Přišlo mi, že autoři si nastříhali papírky s klíčovými momenty (zrada přítele, AT-AT souboj proti Odboji, Mistr učí učedníka na odlehlé planetě, Tauntauni, dokonce i ty pískající lítací potvory v pětce žrali Falconu kabely - chyběl už jen fešák v karbonitu) dali je do helmy D. Vadera a náhodně tahali. Výsledek poslepovali nelogickými a nesmyslnými činy hlavních postav, okořenili to prvoplánovým humorem aka Marvel a servírují v nesmyslně dlouhé stopáži se školáckým střihem. Herecké výkony taktéž nikterak nenadchli. Adam Driver se stále nenaučil hrát (natož hrát záporáka) a zbytek party vzali do týmu jen proto, že se doážou citově rozbrečet na place. Nechci tu jen spoilovat, tak se zeptám admirálky ''Mám fialové vlasy'' - to tam dop* nemáte autopilota, když už umíte létat i hyperprostorem?!? A překvapení na závěr – ne není mi 30 a víc! Závěr: Dojná kráva pro vydojený diváky!

plakát

Blade Runner 2049 (2017) 

Tak jsem po dlouhé době odcházel z kina rozporuplně potěšen. Nový Blade Runer za to stojí a kdo říká, že ne, tak kecá. Nechápu lidi, kteří tento film odsuzují jenom kvůli nenaplnění kvalit prvního dílu. Asi si neuvědomují, že to nerežíroval Scott (možná díky bohu) a že se jedná o pokračování a ne o remake (tutově díky bohu!). A že dnešní filmaři mají všechno, co si vysní (o zbytek se postará zelené plátno). V 80. letech se museli sakra snažit a využít prostředí do maxima - proto ta realičnost a ponurost prvního dílu. Takže ano, na první díl to nemá, ale to snad žádné pokračování žádného titulu (Impérium vrací úder vyjímaje). Proto je nutno říct, že se nový Blade Runner povedl. Je tam hodně odkazů na jedničku, takže nezasvěcený divák by mohl být místy zmaten, ale není to nic limitujícího. Vizuální orgie natočené podle staré školy v dlouhých záběrech jsou něco, co už se dnes moc nenosí a proto tolik zaujmou. Stejně tak hudba, která nádherně dokresluje scénu kyberpunku, jak ho máme rádi. Příběh není nikterak závratný a uznávám, že není ani nikterak složitý. Možná záměrně, protože konec je velmi otevřený a cesta pro vyvrcholení třetím dílem se přímo nabízí. Obsazení rolí se podle mě povedlo. Gosling nedává moc průchodu emocí, což je správné vzhledem k tomu, že hraje Blade Runnera a navíc ''kůži''. Ford po dlouhé době exceluje a líbí se mi, že má i svoji čtyřnohou odměnu, po které tak dlouho toužil. Takže nový BR není špatný. Nikdo od toho neočekával film roku, ale dokreslení příběhu, který všichni milujeme. A to se mu povedlo. Závěr: Pokračování klasiky natočené podle staré školy. Běžte na to!!!

plakát

Holky na tahu (2017) odpad!

Málo který film nedokoukám do konce. Holky na tahu jsou bohužel jedním z těch, od kterých jsem musel utéct už v půlce. Výkony hlavních postav jsou na úrovni německého vlčáka po transplantaci hlavy. Osobně netuším proč Scarlet na tuhle roli kývla. Scénář ukraden z filmu Pařba ve Vegas. Dialogy musel vymýšlet poslíček s pizzou. Celkově průšvih. Závěr: Absolutní brinda. Za cenu stopáže filmu, jděte raději civět do zdi!

plakát

Rychle a zběsile 8 (2017) 

Jestli tohle není brynda roku, tak už nevím, co horší by mohli natočit?! No dobře, tak možná něco horšího natočit i půjde (zdravíme Transfomers ;-)). Ne vážně, tohle už je do nebe volající! Nechápu, jak jim na to ty herecké hvězdy mohly kývnout $$?!$$ Scénář musel psát někdo nad ránem po celovečerní maratonu Kobry 11 říznutým Smrtonostnou pastí, coby přestávkou na záchod a cígo. Herci přehrávají jako zaseknuté gramofonové desky a když už je tam nějaká zajímavá slovní přestřelka, tak je očividně z pera unuděného Marvel-Skeč-Snažím-se-o-vtip tvůrce. A ty herci ho ještě navíc ani plně nevyužijí. V příběhu nic nového: rádoby rodina kamarádů, co si tahaj úzký trika, záporák, který musí prozradit svůj brilantní plán na NEzničení Země (protože zničení Země je out, teď už se všichni záporáci snaží přivést vlády k rozumu a k odpovědnosti!!!) před tím než zemře/zmizí. Hodní jsou pak zlí, zlí jsou zase hodní, nahoře je dole. A když do toho nastrčíte ruskou jadernou ponorku, nikomu to ani nepřijde divný. Zaslechl jsem zkazky, že další díl bude z vesmíru. Po zhlédnutí tohoto dílu se už nedivím a nekroutím nevěřícně hlavou. Vsadím svoji poslední flašku nitra, že tam najdou stroj času a celá série pojede na novo. Příště by se scénáristé, místo toho aby vymýšleli, co za stroj ještě nezničili autem, na to mohli vykašlat a ty prachy, energii a čas narvat raději do dokumentu ''Jak správně odklonit torpéd holou rukou!''. Závěr: Slovy klasika: ''Sračka májová.''

plakát

Duch ve stroji (2017) 

Tenhle snímek má jen jednu jedinou vadu - název. Protože všichni si ho začnou porovnávat s anime a mangou, kterou prostě nelze trumfnout. Kdyby se film jmenoval jinak, měl by podle mě větší ohlas. Když si tedy odmyslíme myšlenku zfilmovat kresleného předchůdce, máme tu docela povedený cyberpunkový krimi počin, na kterém se podílel celý svět. Hlavní myšlenka není nikterak mozek drásající, neboť je převzata z původní mangy a za tu dobu jsme se všichni někam posunuli. Faktem je, že podobných filmů je velice málo a proto každý takový kousek bereme! Závěr: Cyberpunková krimi nálož! Odmyslete si předlohu a budete se bavit.

plakát

Král Artuš: Legenda o meči (2017) 

Guy Ritchie asi navždy opouští vody ukecaných městských gangsterek a vrhá se do vod ‘‘natočím si klasiku podle sebe‘‘. Nebo ne? Krále Artuše a jeho Legendu o meči jsem uvítal s mírnými rozpaky. G. Ritchi je výborný režisér, ale troufnout si na epickou fantasy? A hleďme, jak se mu to hezky povedlo. Je tam všechno, co byste od Ritchiho čekali: akční kamera, D. Beckham, ebenový samaritán na straně dobra, vtipné hlášky, parta co si odskočila z natáčení GoT i ta gangsterovina tam nakonec je plus ždibec přírodní magie a zelené plátno (bez kterého to ale nejde). A perfektní Jude Law, kterého jsem si nedokázal představit v roli záporáka. Ritchie si dělá prostě klasiky podle svého, ale stejně jako u Holmese, překvapil a nadchnul i zde. Jen tak dál a nebát se. Závěr: Epická fantasy šmrncnutá RockenRollou. Doporučuji! Mile překvapí.