Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Pohádka
  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (80)

plakát

Skapinova šibalství (1961) (TV film) 

Ladislav Pešek se mi líbil jako Šibal více, než jak ho ztvárnil Menšík. Ale s Moliérem mám zatím problém stejně jako uživatel D.Moore, a to i v případě rozhlasového zpracování. František Filip je zkušený režisér, herecký výběr kvalitní, ale komedie jako by postrácela švih a dokázala vyvolat maximálně lehký úsměv. Žádné salvy smíchu. (Ostatně ani novější zpracování.) Ale jako archivní, spíše divadelní záležitost stojí za zhlédnutí.

plakát

Lakomec (1972) (divadelní záznam) 

Miloše Kopeckého jsem si jako Lakomce vždy představovala. Hraje s chutí. Představení ale velmi sází na jeho výkon, a za celou dobu jsem se nedokázala přenést přes prázdné publikum. To by už nikdo nikomu neměl dělat (chudáci herci, chudáci diváci). Hra tím ztrácí švih, a v místech kde by měl následovat povinný smích je trapné ticho. Navíc mi tu je dvojice Hanzlík a Kolářová nesympatická (jinak velmi oblíbená). Verze s panem Filipovským mě bavila o hodně víc, víc byla komedií. Vinohrady nabídli spíše ukřičené civilní divadlo. Zážitek z živého vystoupení bych ale hodnotila určitě lépe.

plakát

Kalif čápem (1969) (TV film) 

Obě rozhlasové verze jsou zdařilejší. Pohádka postrádá spád, záběry na jednu scénu jsou neskutečně dlouhé - a nudné. Také mám pocit jakoby herci neměli jasně dáno co mají dělat a my se dívali spíše na improvizované divadlo s tanečky. Pan Hlinomaz to pojal svérázně a po svém - a je asi nejlepším kladem pohádky.

plakát

Tři životy (2007) (TV film) 

Myslím, že jsem sledovala Rosamunde Pilcher. Aspoň první půl hodiny (vlastně Princeznu ze mlejna střihnutou s Čerty nejsou žerty). Ovšem bez vtipu. Božena Němcová takové báchorky psala, takže erotika a násilí? Proč ne. Jen posunout vysílací čas. Vadila mi plytkost příběhu a absence výborných herců. (U paní Hlaváčové a Vránové jsem zajásala.) Jiří Dvořák záběry ve kterých není nezachraní. Takže 4/10.

plakát

Pravý rytíř (2016) (TV film) 

Pravý rytíř je Lukáš Vaculík. Tečka. Ostatní byl balast. (Včetně pana Hanzlíka, bohužel.) Ale pohádka nebyla tak blbá, takže 2*.

plakát

Žena z Korinta (1986) (TV film) 

Herecky a obsahem vynikající. Škoda že kulisy, oděvy, absence pohybu a ZELÍ, ubírají hře na hodnotě. Přitom paní Hlaváčová je zde úchvatná a pan Adamíra sympatický. Věřím tomu, že dnes by pan Daněk dostal k sobě i odpovídající tým, který by dohlížel na scénu a korigoval příliš divadelní vzhled. Otázka je, zda by to tak chtěl - protože si pohrával s myšlenkou divadla na divadle opravdu rád. 9/10

plakát

Pohádka o houslích a viole (2005) (TV film) 

Bohužel - mě to silně připomnělo pohádku Husličky z javora z r.2000, ovšem na motivy slovenské balady. Tam se to obejde i bez porodů (zato naznačují sebevraždu). Tady jsou dvě linky (zámek, chalupa) dost nevyvážené. Náprava se děje nějak zázrakem, a chudák starý otec ani nedostal šanci. Rozprávka pracuje s psychologií houslaře, chutí něco dokázat, zbohatnout, proslavit se - a tvrdé procitnutí, že bez lásky to nic není. Česká pohádka nabízí "fracka", který zřejmě umí jen ohrnovat nos a svést děvče. Také k čemu bylo to celé muzicírování a stavění houslí, když se pak živil povoznictvím? Na co tedy dar Ducha dřeva? Z mého pohledu to bylo dobré jen na to, aby se otec na syna nevykašlal a vychoval ho. A aby měli autoři co točit.

plakát

Válka vypukne po přestávce (1978) (divadelní záznam) 

Pokud to, co jsem viděla byl divadelní záznam, nikoliv televizní inscenace, tak klobouk dolů. Daněk má určitě lepší hry. Ale pan Vinklář byl famózní a do divadla bych na to rozhodně šla.

plakát

Bajirao Mastani (2015) 

Velice opulentní film. Jde vidět že dlouhé pomalé záběry mají Indové rádi - až to působí směšně. Ostatně úvod ve stylu PC her také. Jinak písně, tance, kostýmy, scenérie jsou nádhera. Usuzovat dle filmu na historii ale nelze, ani na nějaký velmi silný příběh. Stejně tu je také nejsympatičtější postava Priyanky Chopry, která ale i na plakátech je v pozadí, protože jak jsem pochopila má jít o tragicko-romantický milostný vztah k jiné ženě. Jenže se to člověku nechce věřit. Válečník, nájezdník bude hlasatelem náboženské tolerance? Proč ne, tady to ale nesedí. Za půvabné představení indické kultury dávám 3*.

plakát

Drátenická pohádka (1987) (TV film) 

Jiří Zahajský v netypicky negativní roli. Jinak klasická televizní pohádka.