Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z tvorby významného českého dramatika, spisovatele, režiséra a scenáristy Oldřicha Daňka vám dnes nabízíme apokryf, jenž využívá základních, i když sporých historických faktů, a na jejich základě Daněk rozehrává mistrný dialog o tom, jak se třeba mohlo stát, že dramatik Euripides vytvořil jednu z prvních velkých tragických hrdinek na divadle. Píše se páté století před naším letopočtem. Dramatik Euripides (J. Adamíra) je starý muž a jeho básnické, i mužné schopnosti již uvadají. Má mladou a, zdá se, i nevěrnou ženu, tvůrčí blok, řečeno dnešní termonologií, a dluhy. A v téhle chvíli za ním přichází tajemná žena (J. Hlaváčová), o níž ví jen to, že je z Korinta. Rozneslo se totiž, že básník chce vytvořit novou tragedii, jejíž hrdinkou bude Medea a Korintští v jejím příběhu sehráli nepěknou roli. Žena přináší od Korintských vzkaz a nabízí dramatikovi nemalou sumu, když příběh o nešťastné Medei nenapíše, nebo aspoň pozmění. Například ty děti, které přišly o život zásluhou Korintských, mohla matka sprovodit ze světa sama… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený Euripides a můj oblíbený Adamíra v příběhu o tom, jak je důležitější příběh zobrazit, než to, jak se stal. Aneb síla PR ve starověkém Řecku. K tomu silné jiskření mezi Adamírou a Hlaváčovou a brilantní souboj pohlaví, kdy zbraní je dialog. Odpouštím v tomto případě i polystyrénové kulisy, i když škoda jich pro takové herectví a pro takový nadčasový příběh. "Bude to barbarka a bude pít neředěné víno!" - jak mimochodem, ale přitom vášnivě vyjádřené vyznání lásky a obdivu! /18. 3. 12./ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Schopnost pronikat historickým tématem do nejžhavější současnosti, kterou tento skvělý český dramatik vládl, byla mimořádná. Antická, zdánlivě odlehlá skutečnost je v jeho rukou věcí vskutku současnou, naléhavou, burcující. Protagonistovu schopnost hudební i mravní; všepronikající moudrost a zralost autorského i režisérského pohledu i po letech viditelně pomáhají divákově paměti a vzpomínce. Nezbývá, než i na tomto místě složit českému velkánovi hold a úctu, která mu právem patří. ()

Reklama

garry 

všechny recenze uživatele

Oldřich Daněk, Jiří Adamíra, Jana Hlaváčová, Jiřina Jirásková, Jaromír Hanzlík, Mahulena Bočanová, Ladislav Křiváček. Co k tomu dodat. Hříčky Oldřicha Daňka jsou to nejlepší z televizní tvorby za dobu historie České televize. Španělé v Praze, Královnina smečka psů, Severní dáma, Vlas královny Bereniké, Záskok pro Sisi ... ()

hanikrivi 

všechny recenze uživatele

Herecky a obsahem vynikající. Škoda že kulisy, oděvy, absence pohybu a ZELÍ, ubírají hře na hodnotě. Přitom paní Hlaváčová je zde úchvatná a pan Adamíra sympatický. Věřím tomu, že dnes by pan Daněk dostal k sobě i odpovídající tým, který by dohlížel na scénu a korigoval příliš divadelní vzhled. Otázka je, zda by to tak chtěl - protože si pohrával s myšlenkou divadla na divadle opravdu rád. 9/10 ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Sněhová pusinka plná duchaplných Daňkovských dialogů z dílny České televize. Netradiční zasvěcení do hry, skvělý střed -proud slov v dialozích, ve kterých ani jedna věta nezazní nepatřičně, protože PÁNI herci vědí o čem hrají a umí hrát, v neposlední řadě závěr, kde aktéři rozebírají jak to vlastně mohlo být. Nádhera. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Existuje mnoho variací mýtu o Argonautech a tedy mýtu o Médeii. Jedna z jeho verzí zachycuje i to, co zmiňuje Daňkova „Žena z Korinta“, tj. že Médea v žárlivosti zabila Iásónovu korintskou nevěstu a rozzuření Korinťané následně v pomstě zavraždili Médeiny děti. Každopádně teprve v Eurípidově podání zaznamenal mýtus o Médey radikální inovaci – Médeia zahubí své děti sama ze žárlivosti, nenávisti a touhy pomstít se za utrpěnou křivdu. (Ele(a)nora)

Související novinky

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

Jiřina Jirásková 1931 - 2013

07.01.2013

Ve věku 81 let zemřela herečka Jiřina Jirásková. Dlouholetá členka a později i ředitelka Divadla na Vinohradech absolvovala DAMU v roce 1950 a po jedné sezoně v Krajském oblastním divadle Hradec… (více)

Reklama

Reklama