Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Fantasy

Recenze (14)

plakát

Orange Is the New Black - Slepice (2013) (epizoda) 

Podle mého epizoda plná vaty. Polovinu stopáže hledají slepici? Wtf? Erotickou scénu jsem čekal odvážnější, hlavně vzhledem k tomu, jak si to jinak hraje na dospělácký seriál.

plakát

Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999) 

Úžasné, kam to režisér naprosto otřesné Pevnosti a dost špatného Červeného draka dotáhl. Toto je lahůdkově natočený thriller, u kterého jsem si ještě po prvních 80 minutách myslel, že dám plné hodnocení. Nakonec dlouhá stopáž a přemíra dialogů přece jenom udělala svoje, i tak jsem ale tímto snímkem velmi potěšen. Výborná kamera. Co se týče herců, mně osobně přišel Russell Crowe vynikající. Al Pacino spíš standart, když nemá démonickou roli, ale hraje kladného novináře, není až tak výrazný. Úžasný je i Plummer a ostatní vedlejší herci.

plakát

Orange Is the New Black - Imaginární nepřátelé (2013) (epizoda) 

Konečně díl, u kterého jsem se doopravdy bavil. Několikrát jsem se zasmál (vždycky je to hlavně díky tomu úchylnému bachařovi), ubylo sentimentálních keců (nebyl tu manžel), naopak jsem u tohoto seriálu poprvé zažil napětí. Dobrá pointa se šroubovákem.

plakát

Nelítostný souboj (1995) 

Není to zdaleka čistých pět hvězd. Mohlo by to být kratší, to je asi moje největší výtka. Samozřejmě film taky často hapruje s logikou a na to, kolik času je věnováno postavám a vztahům mezi nimi, jsem některé věci příliš nezbaštil. I tak mám ale po dnešní repríze pocit, že si to nejvyšší hodnocení zasluhuje. Zase jsem si ten film hodně užil. Všechno, co Mann natočil do roku 1995, byla jenom předehra k tomuto majstrštyku. A i když poté natočil ještě spoustu vynikajících snímků, žádný z nich nedosáhl úrovně Nelítostného souboje. Jinak Al Pacino podle mě podává výraznější výkon než De Niro, ale to jenom proto, že De Nirova role je napsána výrazně umírněněji. Mimochodem, objevují se tu oba záporáci ze série filmů o Hannibalu Lecterovi, kterou v roce 1986 odstartoval právě Mann. Jak Tom Noonan, tedy The Tooth Fairy z Červeného draka, tak Ted Levine, Buffalo Bill z Mlčení jehňátek.

plakát

Poslední Mohykán (1992) 

Ústřední hudební motiv je samozřejmě geniální. Jenomže Jones a Edelman jej pouze převzali ze skladby The Gael skotského hudebníka Dougieho MacLeana, trochu jej předělali a ve filmu nechali zahrát asi třicetkrát, a to i ve scénách, kde by se hodilo něco jiného. Jenomže ve filmu skoro nic jiného nezazní. Tak podle mě dobrý soundtrack nevypadá. Takže jednak film někdy spíše připomíná melodrama, jednak se ztotožňuji s Akademií, která soundtrack ani nenominovala na Oscara. Jinak film je pro mě tak mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, dnes, když jsem zhlédl celým internetem upřednostňovanou kinoverzi, se přikláním k hodnocení vyššímu. Je to docela dobrý film, ale Day-Lewis tu oproti jeho pozdějším rolím ještě nemá tolik co hrát, de facto tu jenom běhá, a akční scény jsou často dosti úsměvné kvůli chabému vedení komparzistů a nedostatku naturalismu. [theatrical cut - 112 min]

plakát

Orange Is the New Black - Lesbická žádost zamítnuta (2013) (epizoda) 

Byl jsem zvědavý na díl od Jodie Foster, ale jestli jsem čekal nějakou výraznou změnu v režijním rukopisu, tak jsem byl blázen, protože tento díl si drží stejný styl i úroveň jako předchozí dva. Což znamená, že je to super natočeno a odvyprávěno, ale stále mě to obsahově nebere. A už ani nečekám, že se to může změnit. Vychází najevo, že v každé epizodě bude podrobněji představena minulost jedné ze spoluvězeňkyň. Nemůžu říct, že bych byl zvědavý na pohnuté osudy macaté, afektované transky, které jsme viděli tady.

plakát

Orange Is the New Black - Rána do hrudníku (2013) (epizoda) 

Když jsem si pouštěl první epizodu, vůbec nic jsem o tomto seriálu nevěděl, ani to, že se děj odehrává v ženském vězení. A říkejte mi Sherlock, ale začíná mi docházet, že Orange Is the New Black bude asi převážně záležitost pro baby. Někdy mě to pobaví, ale na druhou stranu často cítím, jak se mi u toho scvrkávají koule. Super instruktážní scénka na začátku dílu.

plakát

Orange Is the New Black - Nebyla jsem připravená (2013) (epizoda) 

Příjemně dospělácké, tvůrci se nebojí nahoty ani úchyláckého humoru, celkově jsem to ale čekal ještě víc břitké, přece jenom tu je například hodně sentimentálních ťuťu ňuňu scének se snoubencem. Taky je to super odvyprávěno, ale nejsem si jistý, jestli to zrovna vypráví o věcech, které mě budou bavit. Postavy a jejich problémy a rozhovory mě zkrátka zatím moc nezaujaly. Taylor Schilling je super. Nudné úvodní titulky s hroznou písničkou. Dám tomu ještě pár dílů a uvidím, co mi to řekne.

plakát

Zloděj (1981) 

Děj je snad esence všech klišé krimi thrillerů z osmdesátých let, Frank je pramálo sympatická hlavní postava a někdy mi až pil krev a jeho seznamování se s blondýnou je úplné wtf, stejně jako spousta dialogů. Pravda je, že nejsem žádný osmdesátkový nostalgik, kdo však je, ten si film asi užije víc než já. Zpracované je to však solidně a příliš to nenudí, hádám, že na základě tohoto filmu dostal Mann nabídku na Červeného draka, a proto adaptaci Harrisovy knihy pojal spíš jako kriminálku než jako psychologický thriller. Rovněž tu jsou již vidět položené základy pro Mannovo nejslavnější dílo, Nelítostný souboj. [director's cut - 124 min]

plakát

Hannibal - Zrození (2007) 

Udělat film o mládí Hannibala Lectera a vysvětlit, proč se stal tím, čím se stal, mi osobně přišel jako docela dobrý nápad. S kanibalismem na východní frontě se koneckonců v áčkových hororech nesetkáváme a tak má toto téma skvělý potenciál. Gaspard Ulliel v hlavní roli byl zajímavá volba a je dobrej. Ale výsledné „veledílo“ jsem jen stěží protrpěl až do konce. Ten film totálně zabíjí jeho televizní zpracování. Stál 50 milionů dolarů a vypadá jako trochu lepší Ordinace v růžové zahradě. To prostě člověk nepochopí. Hnusná kamera, laciná výprava, televizní, necharismatičtí herci. Bez napětí, strachu, nepřesvědčivý psychologický přerod hlavní postavy, prostě strašná nuda. Doufal jsem, že unrated verze pobaví aspoň nějakým gore, ale tvůrci nemají ani žádné koule a tato verze akorát zbytečně prodlužuje divákovu agónii o dalších patnáct minut. [unrated - 131 min]