Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (223)

plakát

Vyměřený čas (2011) 

Takhle zabít tak vysoký potenciál námětu to zamrzí, obzvlášť u Niccola. Scifi rovina tu není tak promakaná jako v Gattace a sociální poselství mi tu narozdíl od Lord of War bylo dost omlacováno o hlavu. Nehledě na do očí bijící díry v logice (nejsem žádný hnidopich a rád přistoupím na odlišné fungování fiktivního světa ve filmu, ale tady to místy bylo moc) a nedotaženost spousty motivů vedoucí k zkratkovitosti. Doporučuji tedy věc u Niccola nečekaně potřebnout: neanalyzovat to. Když totiž utlumíte mozkovou aktivitu tak se vám dostane bonny-a-clydovského akčňáku ve vysoce stylově podaném světě budoucnosti. No a zatímco Amanda je na ozdobu a minutemani banda pako-gangsterů, Justin herecky stále roste no a Cillianův výkon nemá cenu dlouze rozebírat, ten chlap mě ještě nikdy nezklamal. Když si představím co tihle dva mohli rozehrát kdyby byli vedeni propracovanějším scénářem tak mě konečná podoba filmu mrzí ještě víc. Nenechte se ale zmýlit na první pohled negativním komentářem, pořád je to nadprůměrná scifárna. Ale promarněný potenciál mi vzhledem k osobě na režisérské židli prostě nedovoluje dát víc než 3*.

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Seriál, respektive série šesti (zatím) regulérních filmů, jehož díly oscilují kvalitativně od vynikající až po geniální. Předloha perfektně převedená do moderního hávu, skvělé scénáře a perfektní casting. To jsou konstanty všech šest dílů. Osobně tak jednotlivé příběhy hodnotím výš či níž podle toho jaká, a jak zahraná, je role hlavního oponenta. Díly The Great Game, Scandal in Belgravia a The Raichenbach Fall jsou tak na čistých 5* (Andrew Scott udělal pro Moriartyho to co Heath Ledger pro Jokera a od Jokera je to taky nejlepší filmový záporák) , Study in Pink, The Blind Banker a The Hounds of Baskerville na silné 4*. I v dnešní době, která podle mě přeje kvalitním seriálům, je Sherlock něčím zcela výjmečným. A ačkoliv vítám že se oba pánové (Freeman a Cumberbatch) budou více objevovat ve filmu, to že kvůli tomu musím čekat skoro dva roky na další tři díly Sherlocka je skoro jako nějaké Moriartym vynalezené mučení :-)

plakát

Baader Meinhof Komplex (2008) 

Svědomí moderní Evropy má spoustu skrytých démonů a kostlivců ve skříni. Tento film bez příkras řeší jednoho z nich. Takovéto filmy by měl vidět každý kdo není úplný politický ignorant.

plakát

Muži, kteří nenávidí ženy (2011) 

Achjo. Další Fincherův brilantně natočený a zahraný (a hudebně podkreslený) film kde se celý můj dojem kácí na předloze. Sérii Milénium jsem sice nečetl, ale příběh který mi byl podán tímto filmem je dle mého názoru tuctová detektivka. Mému zážitku nedodalo ani to že hlavní padouch mi byl jasný už od traileru. The Girl With Dragon Tattoo je nepochybně nadprůměrně kvalitní filmařina, což se od Finchera dalo čekat. Jenže u Finchera člověk taky čeká objevnost, něco kvůli čemu mu ten film utkví v paměti a po nějaké době se na něj rád podívá. To mi ale u téhle neoriginální detektivky bohužel nehrozí. Ať je natočená sebelíp, vidět podruhé ji potřebovat rozhodně nebudu a brzo si sotva vzpomenu že jsem ji kdy viděl. A myslíte-li si že je to tím že prostě nejsem fanda detektivek tak tím to určitě není...seriál Sherlock mě dostává do kolen opakovaně a to je prosím televizní počin natočený podle románů z přelomu 19. a 20. století.

plakát

Já, robot (2004) 

Z Asimova to sice vychází hodně volně, ale i tak díky bohu za každou takhle inteligentní sci-fi akci :-)

plakát

Renesance (2006) 

Noir příběhem, noir vizuálně...doslova. Přesto byl ale příběh rochu tuctový a ani ten vizuál mě úplně nepřesvědčil. Nezdál se mi nicméně samoúčelný, forma zde rozhodně dobře ladí s obsahem. V celkovém výsledku ale pořád film který asi nikdy nebudu mít potřebu vidět podruhé. A co na to Alois Nebel?

plakát

X-Men: První třída (2011) 

Fassbenderovo charisma, McAvoyovy fóry o vlasech, podivní teenage mutanti, Fassbenderovo charisma, Kevin Bacon coby nejoldchoolovější záporák za hodně dlouhou dobu, Vaughnův talent zrozený pro komiksovky, Jackmanovo 'go fuck yourself', kdo je vlastně Mystique, a Fassbenderovo charisma které ponorky přenáší. Film zrající s každým shlédnutím a film, kvůli kterému jsem Matthewa Vaugna definitivně zařadil do svojí top 10 (kandidátem na to byl už dlouho).

plakát

Miami Vice (2006) 

Nevím moc co s tím. Farrell i Fox jsou skvělí herci a tenhle film má nejen díky nim styl až na půdu. Má skvělou kameru a atmosféru hustější než vlhký floridský vzduch před hurikánem. Má prostě spoustu kvalit, ale je strašlivě odosobněný. Takže ať to byla sebelepší a vizuálně sebeefektnější podívaná, nedokázala mě vtáhnout do děje. Silné 3* pro film který asi nikdy nebudu mít potřebu vidět znovu...

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Lovers gonna love! Film jistě ne dokonalý. Ale já se v tom nechci šťourat a nedokonalosti nechci vidět. Protože poslední díl příběhu Harryho Pottera není film ke kterému bych dokázal přistupoval nezúčastněně a kdyby mě zklamal tak nad tím mávnout rukou. Protože já JSEM Harryho fanda, všechny ty postavy a ten příběh mám rád a proto jsem potřeboval aby se mi ten film líbil. A on se mi skutečně líbil! Uf. Vím že patrně nehodnotím objektivně, o to se nicméně ani nesnažím. Harry Potter je zkrátka srdcová záležitost a (ať si kecá kdo chce co chce) velký příběh mé generace. A tento film je hlavně pro lidijako jsem já: pro fanoušky. Jako takový jsem plně uspokojen...chtěl jsem velkolepé finále velkolepého příběhu o souboji dobra a zla a to jsem dostal. Došli jsme až na konec, trošku smutně, ale krásně. Everything is in its right place...

plakát

Radiohead - Music Planet 2Nite (2003) (koncert) 

Nejlepší důkaz že hudba Radiohead je geniální i bez všech těch udělátek která tak rádi používají ve standartním nahrávacím/koncertním setupu. Čímž nechci ale říct že proti všem těm krabičkám něco mám, naopak. Radiohead jsou průkopníci moderních poloh rocku a tento akustický set je osobní zpovědí ukazující, že sebevětší hromada efektů, samplů a digitality všeobecně pokrok neudělá, když v samotném základu není skutečně kvalitní hudba. Vynikající koncert s několika neskutečně silnými momenty (I Will), příjemně zpestřený rozhovory s kapelou.