Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 074)

Lima 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní podívaná s dokonalými triky, která se ale - troufám sí říct - nestane sci-fi klasikou, jako třeba Blade Runner. Na to jí chybí hlubší myšlenkový rozměr, má ambice pouze bavit, nic víc. Což samozřejmě není málo a plní to mírou vrchovatou. Futuristické vize byly velmi podařené, některé mně opravdu pobavily, protože horizont 30ti let není zas tak vzdálený, tvůrci místama opravdu zdařile popustili uzdu své fantazii. Willu Smith se svou frajerskou houpavou chůzí je hláškující reklamou na testosteron, některé akční sekvence byly přímo výstavní (zejména souboj Smitha s roboty v tunelu) a celé to šlapalo jako švýcarské hodinky bez nějakého škobrtnutí. Pohodička. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý akčný sci-fi film od Alexa Proyasa. Má dosť dobrý príbeh odohrávajúci sa v blízkej budúcnosti, kedy sa už roboti stali prirodzenou súčasťou života ľudí a keďže nikdy nespáchali žiadny zločin, u takmer všetkých sa tešia veľkej obľúbenosti. Jedinou výnimkou je schopný policajt, ktorý ich neznáša a neverí im, kvôli čomu čelí posmechu, no keď dôjde k smrti uznávaného vedca, ktorý v oblasti robotiky patril medzi špičku, prípad prevezme a všetko nasvedčuje tomu, že za to môže robot. A spolu s psychologičkou, ktorá mu pomáha si čoskoro uvedomujú, že je to len začiatok. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa to podať aj o dosť lepšie. Určite musím pochváliť, že si to po celý čas udržuje svižné tempo, za čo môže aj skvelý výber hlavného hrdinu a jeho vzťah k robotom, kriminálna línia je na pomery tohto typu filmu celkom zaujímavá, v priebehu sa nájde pár vydarených sekvencií a neustále to pomaly graduje až do veľkého finále, takže po tejto stránke je vlastne všetko v poriadku. Ale zároveň film funguje len v rámci blockbusteru a táto tématika mala rozhodne naviac, toto spracovanie je až príliš povrchné, väčšinu času úplne priamočiare a navyše miestami aj dosť béčkové, čo sa práve tu moc nehodí. Ale ako som spomínal, inak je to slušná zábava. Akcie je tu priemerné množstvo a je aj celkom slušná. Je výborne natočená, chválim hlavne otáčajúcu sa kameru a kvalitné spomaľovačky, navyše nechýba ani dostatok nápadov. Síce tých pár akčných sekvencií z priebehu filmu ma až tak moc nezaujalo, ale vynahradzuje to celá záverečná fáza, kde sa tie prestrelky s robotmi dosť vydarili. Herecké obsadenie je na tom dobre, Will Smith sa tu skvelo hodí, k tomu sympatická Bridget Moynahan a viacero slušných vedľajších postáv, hlavne James Cromwell, Chi McBride, Shia LaBeouf alebo Bruce Greenwood. Réžia a technická stránka sú v rámci blockbusteru rozhodne nadpriemerné, aj keď vizuál občas trochu zaostáva, ale Alex Proyas má rozhodne naviac, jeho zvyšné projekty sú menej komerčné, ale atmosférickejšie. Takže Ja, Robot je celkom slušný sci-fi film, na ktorý sa dá kľudne pozrieť aj viackrát, ale v priebehu sledovania sa po celý čas nemôžem zbaviť toho nepríjemného pocitu, že to mohlo byť aj omnoho lepšie a preto nemôžem dať lepšie hodnotenie. 66% ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Asi i díky tomu, že jsem od Isaaca Asimova nikdy nic nečetl jsem si tenhle film opravdu užil. Jde o skvěle natočenou podívanou, s perfektním výkonem Willa Smithe (obzvlášť zástupkyně něžného pohlaví si ho musí užít), vtipnými hláškami, inteligentním příběhem a skvělými efekty. Přirovnání k dobře promazanému stroji je na místě...Jen z jedné věci jsem zklamaný - není to výkon Bridget Moynahan, její chladná doktorka mi naprosto sedla, ale souvislost s ní to má - kde je proboha rovnoprávnost?! Will se půlku filmu promenáduje před kamerou polonahý a ona?! :) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hustý, či už zvukovými, alebo digitálnymi efektami prešpikovaný inteligentný akčný sc-fi film, ktorý som si nesmierne zamiloval. Parádny scenár, plný zvratov a aj napriek svojej dĺžke si počas celého filmu udržuje atraktivitu, a to aj hlavne kvôli charizme Willa Smitha, ktorá z filmu na film narastá a s neho sa stáva ideálna hviezda pre takýto typ filmov. 100%. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Alex Proyas prešiel od temer undergroundovej (i keď A-čkovej) produkcie (Dark City, Vrana) k ťažkej komercii. Dopadlo to na výbornú a snáď sa mu podarí ostať svojským aj v jeho ďalších projektoch. Willa veľmi nemusím ale sem mi úplne sadol. Príbeh je celkom inteligentný, i keď som sem tam musel vypnúť mozog, ale celkovo to bolo možno dvakrát. Za počítačové triky má tento film Oscara istého, skutočne je na čo sa pozerať. Plné hodnotenie však nemôžem dať, je to skôr na 4,5 * lebo tomu ešte chýba to "niečo" čo potrebujú päťhviezdičkové filmy. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Spoonerova (Will Smith) babička (Adrian Ricard) cituje biblický verš, konkrétně "Žalm 16., verš 8.": "Hospodina před oči si stavím. Je mi po pravici, nic mnou neotřese." (Kuny27)
  • Podle scény v restauraci by měla být cena piva v USA roku 2035 23,25 amerických dolarů. (Pavlínka9)
  • Kód garáže detektiva Spoonera (Will Smith) je 911. Stejné je v USA telefonní číslo na policii. (Pavlínka9)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama