Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (1 070)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Páni, to byla nádhera, kterou jsem dlouho opomíjel, ačkoli už jsem o filmu hodně slyšel. Předně povzdechy o tom, že s knihou to nemá moc společného a film rozhodně není tak propracovaný. Já se od toho můžu jako nečtenář ale lehce oprostit a zhodnotit film, který mě okouzlil snad vším. Geniální scénář (v rámci Hollywoodu), naprosto skvěle obsazený Will Smith, který tehdá válel, skvěle zpracovaný svět, včetně dechberoucích robotů (až jsem nevěřil, že je to film z roku 2004) a v neposlední řadě fantastická režisérská vize Alexe Proyase, který snímku vdechnul duši a bez něj by to ani náhodou nebylo ono. Opravdu výborně zpracované velkorozpočtové Sci-Fi jak má být. Nejlepší hláška : "Jsem alergickej na kecy!"...100% ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Já, robot" je bohužel prototyp a vzorová ukázka toho, jak se v současné době točí sci-fi. Dialogy na úrovni mateřské školky, všude samé počítačové digitriky, žádná atmosféra, pointa... prostě nic. Willa Smitha rád nemám, ale tady mi připadá, že je jeden z mála kladů. Alex Proyas již v minulosti ukázal a dokázal, že má na mnohem víc. 35%. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený film, který by byl ještě mnohem lepší, kdyby byl temnější, vážnější a slevil z Smithových hloupých poznámek. (Celkově se myslím, že by bylo lepší, kdyby tam byl místo Smithe obsazen třeba Christian Bale). Typický příklad toho, jak rating negativně ovlivňuje film. Alex Proyas se snaží seč může, ale nebýt ten scénář tak dětský, tak je to jasnejch 5*****. Takto jen lehce nadprůměrné scifi. PS: Jakkoliv mám Audi a Converzy rád, tak všudypřítomen product placement je dost otravnej. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší sci-fi film, který byl natočen na počátku třetího tisíciletí. Dobře odvedená práce. Předvedl se jak režisér, tak všichni herci (snad až na Bridget Moynahanovou). Během filmu se nebudete nudit ani minutu a o to tvůrcům šlo především. Na škále od jedné do sta dávám 98. Já, Robot je zářícím klenotem poslední dobou průměrné Hollywoodské produkce. Je prostě perfektní. Will Smith je charakterní, výborný a zatraceně cool. Ostatní hrají to, na co mají. Naopak Bridget Moynahanová předvádí šílený výkon, který je hoden Zlaté Maliny. Nemůžu se dočkat, až si koupím DVD. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stálo to hodně úsilí zapomenout, že kdy existoval nějaký Isaac Asimov a přestat s úvahami, proč sakra, když už to s předlohou nemá vůbec nic společného, se to musí jmenovat zrovna takhle. Výsledek té snahy byl ve spojení s překvapivě povedeným akčním snímkem docela uspokojivý, na to že narozdíl od Asimova se ve scénáři nějaká ta díra najde a místo filozofických příběhů o třech zákonech a úloze a možnostech strojů je tu jen další umělá inteligence se syndromem Shodan a týpek "já vám to od začátku říkal" stojící proti ní, pochopitelně s fešnou intelektuálkou po boku. Proyasově filmu o robotech nelze upřít nabušený vizuál ani atmosféru, na které má svůj podíl i práce skladatele Marca Beltramiho. Nejde nepřiznat ani to, že některé scény pohltí i dost skeptického diváka (to jsem jako že já). Stejně tak ale nejde nepromluvit o překombinovanosti zběsilého otáčení celými záběry, obzvlášť patrného v závěru filmu a největší pecce do vazu, kterou je neskutečně trapný product placement (tím nemyslím Audi!!!) napasovaný do filmu stylem "hlavní hrdina je čistě náhodou zažraný do přelomu 20. a 21. století". To je nedůstojné i pořádného tak trochu temného akčního nářezu s jakousi myšlenkou, který se Alexu Proyasovi povedlo vytvořit. Ode mě 70% a poznámka, že ASIMOV NAVŽDY ZŮSTANE JEN JEDEN. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (39)

  • I když snímek není přímo zpracováním žádného konkrétního příběhu Isaaca Asimova ("Já, robot" je slavná sbírka z roku 1950, obsahující devět povídek), autorovy slavné tři zákony robotiky v něm důležitou roli hrají. Jsou zformulovány takto:
    1. Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo.
    2. Robot musí uposlechnout příkazů člověka, kromě případů, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem.
    3. Robot musí chránit sám sebe před poškozením, kromě případů, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním, nebo druhým zákonem. (imro)
  • Podle scény v restauraci by měla být cena piva v USA roku 2035 23,25 amerických dolarů. (Pavlínka9)
  • Původní scénář Jeffa Vintara se jmenoval "Hardwired" a rozehrával příběh ve stylu klasické detektivky - technicky vzato neměl nic společného s příběhy Isaaca Asimova. To bylo ješte v produkci Disneyho, kde si s myšlenkou na jeho natočení pohrával režisér Bryan Singer. Pak se dostal do studia Fox, které Vintara znovu najalo, aby děj upravil do podoby vysokorozpočtového blockbusteru a začlenil do něj asimovovské prvky (Foxové totiž disponovali příslušnými právy). Pozdější spoluscenárista Akiva Goldsman nakonec provedl další úpravy, aby látka více seděla Willu Smithovi. (imro)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama