Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (12)

plakát

Restrepo (2010) 

K tomuhle jsem se dostal pár ler po přečtění knihy "Válka - Jeden rok války v Afghánistánu", která pojednává o tom stejném roku s jednotkou v údolí Korengal, z toho stejného pohledu. Po tom, jak jsem se sžil s příběhy vojáků popsanými v knize bylo fajn vidět, jak doopravdy vypadají. Naprosto mě zarazilo, že téměř všichni ti drsní chlapi, co prošli neskutečným množství přestřelek, byli vlastně kluci kolem 20 let. Oproti knize mám ale pocit, že film vůbec nedokázal tak dobře vylíčit to, co se v jednotce skutečně děje, co si kdo řeší a jak. Velký respekt všem, co tam byli.

plakát

Strach a hnus v Las Vegas (1998) 

Šílenost, šílenost, hnus a přece něco krásy. Platí jak pro film, tak pro substance o kterých pojednává. Aneb radši než bad trip, koukněte na tenhle film... dá se vypnout a netrvá 8 hodin.

plakát

Sociální dilema (2020) 

Další skvělý dokument z produkce Netflixu, který ukazuje na problémy spojené s masovým rozšířením sociálních sítí. Začíná tím, že vysvětluje, jak funguje byznys sociálních médií: "Uživatelé jsou produkt. Naše pozornost se jako produkt prodává inzerentům", a co tyto platformy dělají pro to, aby si udrželi pozornost uživatele po co nejdelší dobu. Následně zamrazí, když dokument mluví o tom, jaká vliv mají sociální sítě na děti: "U děvčat ve věku 15-19 let došlo oproti minulému desetiletí ke zvýšení počtu sebevražd o 70 %. U mladších děvčat, kde byly počty [sebevražd] velmi nízké, došlo ke zvýšení o 151 %." Poté se mluví o problému šíření fake news, radikalizace a extrémní polarizace, která ohrožuje vlády a demokracie po celém světě. Ke konci jednotliví odborníci nabízejí rešení, kdy se vlastně shodují na určité formě regulace, bez které se náš svět propadne do dystopie řízené algoritmy firmem toužících po maximalizaci zisku. Facebook už dnes máme všichni, proto tenhle film vidím jako povinnost pro každého "uživatele". Btw, víte které dva průmysly říkají svým zákaznům uživatelé? Drogový a softwarový.

plakát

13 novembre, la vie d'après (2016) (TV film) 

Trojdílný dokument vypráví událostech noci 13. listopadu 2015 skrze svědectví přímých zůčastněných - přeživších, rukojmých z Bataclanu, zasahujících hasičů a policistů, zastupitelů města, doplněné mnoha autentickými záběry. První díl se zabývá útoky poblíž fotbalového stadionu a násilím v ulicích Paříže, zbylé dva popisují masakr v klubu Bataclan, následný policejní zásah a bezprostředně další osudy zůčastněných. Nedočkáme se žádného objektivního zhodnocení, ani komentáře, jen syrových výpovědí s upřímnými emocemi...

plakát

Pobřežní stráž Aljaška (2011) (seriál) 

Skvělé záběry záchranářů, letadel a Aljašské přírody. Kamery vás nechají nahlédnout přímo pod ruce pilotů, operátorů jeřábu, vodních záchranářů i velitelů výcviku. Žel, každá epizoda je pak to samé. Pár případů SAR nebo MEDEVAC, nehynoucí chvála na záchranáře, výcvik nováčků, kterým se buď daří, nebo je pošlou zpět domů. Pak následuje ukázka toho, jak si všichni záchranáři žijou Americký sen (beze srandy, fakt mají práci která je úctyhodná) a všechen svůj volný čas tráví se svojí perfektní rodinou. A do toho všudypřítomné americkopseudodokumentární prostřihy, kdy se jeden záběr opakuje třeba 4x za epizodu... In conlusion: Kouká se na to moc hezky, pokud to nepřeháníte s dávkováním. Pak ucítíte silnou Americkou pachuť.

plakát

Death Note - Zápisník smrti (2006) (seriál) 

Páni. Tím co se v Death Note děje, mě seriál zaujal jako žádný jiný. V jednoduchosti animace perfekntě vynikne jednoduchý, přesto velmi originální a hlavně zajímavý námět. Vše se ubírá k souboji dvou géniů, který je čím dál napínavější a pomocí neočekávaných zvratů atmosféra houstne až na kritickou hranici. TO ALE PLATÍ JEN DO 26. DÍLU! Pak se stane určitá věc, a místo toho aby setiál pokračoval v logickém vyprávění, věnoval se zajímavým postavám a rozvíjel je, aby nebyly tak ploché (třeba Macuda), do děje se zamíchá spousta jiných postav, zápisníků a náhod, z čehož pro mě zbyl jen zmatek. Tyhle díly jsem překousl jen proto abych se dostal k závěru, který je podle mě přesně takový jaký má být (ikdyž s těmi novými postavami). Tuhle část jsem radši vytěsnil, a po dobrém(?) konci můžu dát 5*, ikdyž férovější by byly 4*. Doporučuji tedy shlédnout díly 1-26, a pak 36 a 37. Až si to budu chtít dát znovu, což bude předpokládám brzy, udělám to přesně tak. A očekávám, že si Death Note užiju ještě víc.

plakát

Běž domů, Ivane (2010) (TV film) 

Uspokojivě zpracované téma odsunu okupačních vojsk Sovětské armády z porevolučního Československa. Mluvili tu především pamětníci z obcí ve kterých se ruské posádky nacházeli, pak také organizátoři odsunu a historikové. Zarazilo mě, jaké obrovské množství techniky, vojáků a jejich rodin u nás bylo, ikdyž to bohužel není hlavní téma dokumentu. Buďme rádi že to Rusové přijali tak v klidu a bez větších problémů odjeli.

plakát

Český žurnál - Výchova k válce (2016) (epizoda) 

"Zbraň sama o sobě je jenom kus železa. Nemá to mozek, nemá to ruce, nemá to nohy. Ta puška se ráno nevzbudí a sama si neřekne hele já mám blbej den, já půjdu a někoho zastřelím." Dokument ukazuje, jak se k nám vrací otázka civilní obrany a branné výchovy. Nabízí pohledy z více stran a celé to ve mně vyvolalo dost mrazivý pocit. Masa občanů bezpochyby na válečný konflikt připravena není, a s pacifistickými názory se ani dál nedostane. Je hezké vidět že to někdo chce změnit.

plakát

Události, komentáře (1990) (pořad) 

Pokud chcete vědět co se u nás děje, toto společně s Horizontem ČT24 je vaše volba číslo jedna. O problémech mluví hosté, kteří jsou přímo ve středu dění a moderátoři jim nedávají nic zadarmo.