Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka
  • Akční

Recenze (7)

plakát

Mastičkář (2023) 

Fantazijní až pohádkový film, který mě dokonale vtáhl do děje. A vůbec jsem nevnímal nereálnost příběhu.

plakát

Bílá královna (2013) (seriál) 

Z pohledu filmového určitě nadprůměr - skvělá herečka Rebecca Ferguson v hlavní roli, kamera zobrazující krásnou anglickou krajinu, krásné hrady, kostýmy, děj měl spád. Z pohledu příběhu jedná se o fiktivní feministický příběh, pojednávající ani ne polovinu období válek růží a zobrazující ani ne třetinu postav, které měly v této válce vliv. Chápu, že ani desetidílný seriál nemůže zobrazit všechny osoby, všechny vztahy, všechny zrady, které měly vliv v této třicetileté občanské válce. Seriál nám sděluje, že za vším máme hledat ženy. Ty mohly za celou třicetiletou válku růží. Královna Alžběta ovládala manžela krále Eduarda, Anna Nevillová donutila manžela Richarda k převzetí královského trůnu a Jindřich Tudor se stal králem jedině díky své fanatické a intrikánské matce Markétě Beaufortové. Takže nebyl to král Richard, který je od dob Shakespeara považován za hlavního tyrana celé této občanské války, ale byly to zlé a intrikánské ženy. A za tohle dosti velké zjednodušení dějin musím ubrat seriálu dvě hvězdičky.

plakát

Hlava Medúzy - Hlava Medúzy (2021) (epizoda) 

Já to zatím hodnotím jako průměrnou detektivku. Herci (hlavně charismatický Jiří Dvořák) se snaží udělat z minima maximum, těm nejde nic vytknout. Potěšilo mě vidět po delší době Arnošta Goldflama. Režisér se u fanoušků ČSFD netěší žádné oblibě, přesto já režii nehodnotím nějak moc špatně, práce s kamerou a hudbou dodává občas tomuto dílu i napětí. Ale souhlasím s většinou komentářů, že tento díl postrádá souvislý děj a jakoukoliv logickou zápletku. Detektivům k odhalení případu pomůže naprosto pomatený nespecifikovaný jedinec, který počmárá falzifikát obrazu. Proč to udělal? Policajti zde pracují s nevysvětlitelnou intuicí, kdy nakonec suverénně jedou s ozbrojenou složkou ke konečnému pachateli. A našly by se určitě další nelogismy.

plakát

Medicejové - Lorenzo Nádherný (2018) (série) 

Na jednu stranu oceňuji krásné záběry historické Florencie a nádherného Toskánska. Na druhou stranu se mně ale nelíbí černobílé pojetí postav. Lorenzo Medicejský je zobrazen jako úplný anděl, ta role hraničí téměř až s kýčem. A nepřátelští Pazziové jsou černí ďáblové v lidské podobě. Skvělý herec Sean Bean, jakožto ten největší záporák, má jen pár minut na to, aby ukázal svou aspoň trochu lidskou stránku, když pláče nad medailonkem své ženy a vzpomíná na předčasně zemřelé děti. Ano, nelze odpustit Pazziům snahu zákeřně vyvraždit celý konkurenční rod, nutno ale zdůraznit, že středověk byl nesmírně krutý a dosti často se jednalo o to, kdo zavraždí dříve.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

To je prostě Amerika. Hollywood, podporovaný i finančníky z Wall streetu, natočil film, který karikuje právě tyto finančníky. Neznalý divák pochopí, že finančníci jedině fetují, sexují, sprostě nadávají, podvádí a berou obrovské prachy. Film vznikl na konci těžké finanční krize, takže odráží myšlení mnoha lidí. Scorsese holt rád točí filmy z gangsterského a mafiánského prostředí, zde jenom vyměnil gangstery za finančníky. Každopádně z hlediska filmového musím uznat, že tři hodiny jsem se nemohl odtrhnout od obrazovky, prostě natočený výborně, včetně skvělých herců. A souhlasím s tím, že svět financí je hodně pokrytecký, intrikánský, lhavý. Jenom není tak sexy, spíše je to nudná hra s čísly. Pak by ale realistický film byl nudný a finanční propadák.

plakát

Irčan (2019) 

Chápu, že film není pro každého diváka. Cynické vzpomínání starého gangstera, který vypráví svůj zločinecký příběh „jakoby o nic nešlo“, lituje maximálně jedné vraždy a nechápe, proč ho jeho dcera nemá ráda a odmítá s ním komunikovat. Zároveň připomenutí některých stránek amerických dějin z trochu jiného (odborářsko – mafiánského) pohledu. Poměrně dlouhá (více jak tři hodiny) klasická gangsterka, která mě ale vtáhla do děje, že jsem se nemohl odtrhnout od obrazovky. A k tomu vynikající herecké výkony hlavních herců, kterým je již přes sedmdesát let.

plakát

Prací automat (2019) 

Pohled na pokrytecký svět financí, velkých korporací, bank a daňových rájů. Film se snaží se sarkastickým vtipem popisovat nekalé praktiky finančních machinací a zkorumpovaných politiků. Svět financí je v podstatě velmi nudný a chápu mnohé recenzenty, že se občas nudili. Ale oceňuji, že po aféře Panama Papers se našli tvůrci, kteří toto téma zfilmovali. A známí herci opět nezklamali.