Reklama

Reklama

Bílá královna

(seriál)
  • Velká Británie The White Queen
Trailer 1
Velká Británie, 2013, 9 h 57 min (Minutáž: 58–62 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Aneurin Barnard, Rebecca Ferguson, Amanda Hale, Oscar Kennedy, Reece Pockney, Juliet Aubrey, James Frain, Max Irons, Janet McTeer, Hugh Mitchell, David Oakes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Bílá královna strhujícím způsobem ztvárňuje jedno z nejdramatičtějších a nejbouřlivějších období v dějinách Anglie. Příběh lásky a chtíče, svádění a podvodů, zrady a vražd je vyprávěn z pohledu tří zcela odlišných, ale stejně neústupných žen – Alžběty Woodvillové, Markéty Beaufortové a Anny Nevillové. Ve svém honu za mocí budou používat intriky, mistrnou manipulaci i ženské půvaby, aby se probojovaly na anglický trůn. Je rok 1464 a Anglie se před příchodem Tudorovců na trůn zmítá uprostřed války o legitimního krále. Je to trpký souboj dvou stran jedné rodiny – rodu Yorků a rodu Lancasterů. A všechny tři ženy zoufale touží získat korunu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (82)

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený historický seriál, kterému vévodí především dvě hlavní ženské představitelky a to Rebecca Ferguson, v roli královny Elizabeth, a Janet McTeer jako její matka. Celá jejich rodina mi přirostla k srdci, léta zažívali mnohá příkoří a přesto se nikdy nevzdali. Zbytek postav je však plný šílenců, intrikánů a zrádců, ale taková je holt historie. Vizuálně je seriál opravdu vyšperkovaný, autoři si působivě pohrávají s kamerou, o výpravě a kostýmech ani nemluvě. Stejně krásná je i hudba mistra britských seriálů, Johna Lunna. Jsem rád, že tak komplikovaný konflikt, jakým byla Válka růží, byl zpracován na tak vysoké úrovni. Obzvláště pro milovníky dějin je tato série učiněný poklad. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

historická seriálová druhá liga, která se lehce opírá o skutečnost, ale místo bitev a zajímavé výpravy nabízí primárně zákulisní kejkle, závody o to kdo dřív porodí potomka, ne zrovna zajímavou poloromantiku a jakési pokusy o čarování. Ještě že je tady Rebecca Ferguson. Ta je dobrá úplně všude a i tuhle veskrze průměrnou sérii dělá stravitelnější...50% ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dějiny Války růží smrsknuté do deseti dílů, zbavené Shakespeara a sledované očima ženských postav. Poměrně zajímavá a po prvotních rozpacích musím říct, že povedená kombinace. U prvního dílu jsem to z té přehršle romantiky a sexu a absence napětí a děje chtěl skoro vzdát. Naštěstí tento seriál zrál jako víno, ve kterém byla utopena jedna z postav :-) Rozjíždí se tu poměrně solidní intriky a díly baví od začátku do konce. Z toho ten poslední je naprosto strhující. Ocenil bych sympatické herce, hezky zvládnutou výpravu (s vyjímkou prvního dílu, tam vypadalo všechno divně, jak z nějaký pohádky) a taky historickou přesnost, protože až na drobnosti (Buckinghamovo povstání proti Richardovi III. proběhlo v roce 1483 a ne jako v seriálu 1484) všechny události seděly (no a čistý zuby, umytý vlasy a nestárnutí postav zkrátka musíme skousnout). Trochu mě mrzela absence bitev. Až na jednu amatérsky vypadající potyčku někdy v půlce a závěrečnou bitvu u Bosworthu, tady žádné nečekejte. Ale bitva na Bosworthském poli (i když se odehrává v lese) je opravdu hodně působivě natočená, až mi bylo skoro toho RIcharda líto. (Hezký byl odkaz na slavnou repliku z Richarda III. - "Sežeňte královi koně.") No a celkově mě z postav nejvíc bavil asi právě Richard III., který nebyl díky bohu vykreslen jako krvelačné monstrum, ale jako ambiciózní vladař, který se choval tak, jak to bylo v jeho době v politice zcela běžné. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Za vším hledej ženu aneb jak by to vypadalo, kdyby ve Válce růží hrály hlavní roli příslušnice nežného pohlaví. Jistěže se během těchto mnohaletých bojů našla řada vyjímečných šlechtičen, které nemalou měrou přispěly do rodových rozbrojů a kupříkladu role Margaret Beaufortové, Margaret z Anjou či Elisabeth Woodvillové zde ani nebyly příliš zveličeny, ačkoliv poslední jmenovaná tu byla až příliš démonizována. Na druhou stranu Anna Nevillová či Jacquetta de Luxembourg takový vliv rozhodně neměly. A ani osudy Jane Shore tu nejsou příliš věrohodné. Nicméně seriál se poměrně věrně drží historických reálií, což potěší. Méně už potěší zdlouhavost, přehnaná romantika a až příliš velký počet intrik. Skoro to vypadalo, že na královském dvoře není jediná žena, která by neměla v něčem prsty a byla alespoň trochu normální. Ale chápu, že předloha byla primárně určena našim lepším polovičkám. K hercům nemám výhrady. Podle očekávání hrál z mužského ansáblu prim James Frain jako králotvůrce hrabě z Warwicku a ženským partům vládla naprosto perfektní Amanda Hale v roli fanatické a ambiciózní Margaret Beaufortové. V pozdějších dílech nebyl špatný ani Aneurin Barnard, který se pomalu proměňoval v Laurence Oliviera a jeho Richarda III.. Celkově to nebylo vůbec zlé, ale je škoda, že tvůrci, snad z nedostatku financí, celou věc nepojali trošku ve stylu Tudorovců, kteří na White Queen de facto přímo navazují. Asi by to bylo normálně za méně, ale protože mám pro středověk i Válku růží slabost, dávám 80%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hodně soap operové podání anglických dějin, kde je větší důraz kladen na palácové (a postelové) intriky než na bitvy a vůbec reálie středověkého života. Přesto musím přiznat, že mě to docela bavilo, zejména do vítězství nad Edwardem u Tawkesbury. Pak to šlo víc dolů, což je škoda, protože od konce, kdy zemi vládne Richard III., jsem čekal víc. Navíc si autoři (resp. patrně autorka předlohy) dovolili hodně velký zásek do historie, když nechali (i když tajně) přežít Richarda, syna Edwarda IV. a Alžběty. Přičemž zároveň neměli odvahu jednoznačně ukázat na viníka zmizení (smrti) druhého prince z Toweru. Myslím že když už by Alžběta zkusila něco s dvojníkem, zachraňovala by spíš staršího Edwarda, ale to jsou stejně všechno spekulace. Nicméně na to, že jsem se původně nechtěl vůbec dívat, mě to udrželo celých deset dílů. Takže celkem spokojenost. Za čtyři korunky, i když notně omšelé dlouhou válkou o trůn. ()

Galerie (285)

Zajímavosti (8)

  • Dalo by sa povedať, že David Oaks je dvojnásobný seriálový brat Maxa Ironsa. Kým v The White Queen stvárnil jeho brata Georga, v Borgiovcoch (2011) naopak vystupoval v úlohe syna Maxovho reálneho otca - Jeremyho Ironsa. (lilina133)

Reklama

Reklama