Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (349)

plakát

Ennio (2021) 

Když tak o tom přemýšlím, tak v současnosti asi není příhodnější režisér pro dokument o této hudební legendě než právě Giuseppe Tornatore. Ennio a Giuseppe spolu tvořili nerozlučnou dvojici skoro tři dekády a přijde mi symbolické, že úplně poslední filmovou hudbu maestro Morricone složil pro film La Corrispondenza, který režíroval právě Tornatore. Dokument Ennio je tak pomyslným rozloučením s jednou z nejvýznamnějších hudebních osobností, která se zapsala do srdcí milionů lidí. Film nabízí komplexní pohled na mistrův život, přesněji řečeno od Enniova dětství až po vítězství vytouženého Oscara za Tarantinův snímek Osm hrozných. Největší prostor je však věnován ranějšímu období mistrova života, zatímco éra od roku cca 1990 do současnosti už je rozebrána poměrně stručně. Což je moje snad jediná výtka na tomto jinak skvělém dokumentu, i když uznávám, že do 156 minutové stopáže se rozhodně nemůže vejít vše a pro podrobnější portrét by přicházel v úvahu spíše dokumentární seriál. Pro filmové fanoušky a fanoušky filmové hudby obzlášť je dokument Ennio i tak "must see" záležitost.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Fanfáry 20th Century Fox v rockovém stylu daly tušit, že tento filmový zážitek bude vskutku nevídaný. A mé očekávání bylo naplněno, ba dokonce bych řekl, že jsem dostal ještě více, než jsem čekal. Film je neskutečně strhující a Rami Malek se pro roli Freddieho Mercuryho snad narodil. Vše je podbarveno úžasnou kamerou, dobovou atmosférou a nesmrtelnými songy kapely Queen. Lepší poctu si Freddie ani nemohl přát. 5* jak vyšitých.

plakát

Kdopak by se vlka bál (2008) 

Jeden z nejoriginálnějších českých počinů za poslední roky. Skvělě vykreslená manželská krize skrz oči malého dítěte, navíc s perfektními hereckými výkony všech zúčastněných. Tento snímek ve mně vykřesal jiskřičku naděje, že se česká kinematografie konečně vyhrabe z pomyslného bahna a vznikne víc takto svěžích a propracovaných filmů.

plakát

500 dní se Summer (2009) 

Ne, tohle opravdu není naivní romantická komedie alá Hollywood. Tohle je prostě tak pravdivý film, až to bolí...

plakát

Paranormal Activity (2007) 

Není moc hororů, které mě dokáží opravdu vyděsit, ale po zhlédnutí Paranormal Activity musím říct, že mám další zážitek patřící do zaprášené kolonky s názvem 'Hrůzostrašný.' Je stará známá věc, že člověk se nejvíce bojí své vlastní fantazie a tento snímek pracuje s divákovou fantazií tak parádně, že pod 5* prostě nemůžu jít. Pro mě jednoznačně hororová podívaná roku.

plakát

Hanebný pancharti (2009) 

Parádní podívaná, díky které mě Quentin opět přesvědčil, že patří mezi režisérskou a scénáristickou extratřídu. Film je nabitý svižnými dialogy, vtipem, skvělými hereckými výkony (zejména Ch. Waltz předvádí herecký koncert, který zavání nominací na Oscara) a tak suprovým feelingem, že ihned po skončení bych nejraději šel na další projekci. Zmínit také musím okamžik, kdy nabitý sál Slovanského domu po skončení filmu tleskal, což podle mého mluví za vše...

plakát

Fontána (2006) 

Komentář píši sice den po zhlédnutí, přesto jsem stále plný zážitků. Film tak neuchopitelný, hluboký, krásný a smutný se vidí málokdy, zážitek, který jsem z Fontány měl, se ani nedá popsat slovy. Přiznávám se, že ne vše jsem v tomto snímku pochopil, takže ještě několik zhlédnutí by rozhodně neuškodilo. I přesto ale říkám, že silnější film "o lásce a (ne)smrtelnosti" jsem v životě neviděl.....EDIT: po 3. zhlédnutí zařazuji Fontánu do mé TOP 10

plakát

Obsluhoval jsem anglického krále (2006) 

Vidím, že s pěti hvězdičkami se tu jaksi vyjímám, ovšem nemůžu jinak. Tenhle film mě absolutně strhnul a zanechal ve mně úžasný umělecký zážitek. Menzel umí dokonale vykreslit Hrabalovu poetiku, jeho režie má šmrnc a osobitost. Herecké obsazení brilantní, humor dle mého gusta a mimo to je zde nemálo skutečně silných scén, které si budu pamatovat do konce života.

plakát

More (1998) 

Myslíte si, že sláva a úspěch znamená automaticky štěstí? Mrkněte se na tento parádní kraťas a přesvěčte se sami (viz http://www.gethappy.com/more1.html). Mimochodem, hudební doprovod od New Order nemá chybu!

plakát

Zlomené květiny (2005) 

Krásné pohlazení po duši, jen co je pravda. Jarmush natočil nádhernou, lehce melancholickou a příjemně vtipnou podívanou, která, ač je ve velice poklidném tempu, chytne a nepustí. Velký díl na celkové kvalitě snímku má samozřejmě famózní Bill Murray, kterému role náramně sedla. Otevřený závěr filmu nechávající prostor pro divákovu fantazii je jen třešničkou na tomto velice chutném dortu.