Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (11)

plakát

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) 

Pomsta náleží jen do rukou bohů. Pomstíš-li se Leo, bude to k ničemu. Stejně jako celý film.

plakát

Osm hrozných (2015) 

Tarantinův styl má hodně fanoušků, a já jsem taky mezi nimi. Ale tohle už bylo moc. První hodinu sem napjatě poslouchal nesmyslné příběhy pistolníků v dostavníku, abych o další necelé dvě hodiny zjistil, že to bylo úplně k ničemu, protože to byly jenom žvásty. První hodina filmu je úplně zbytečná. Něco jako začátek Hanebných panchartů, který byl patnáctiminutový a měl v ději smysl a další vývoj na něj navázal. Až nato, že úvod Osmi hrozných smysl neměl a byl čtyřikrát tak delší. A co se nám zbytek filmu snaží vlastně říct? Zlí a o trochu lepší i když nepochybně také zlí cowboyové se skoro náhodou sejdou v chatě, kde se jejich zájmy o jednu cowgirl zkříží, a tak se rozstřílejí na cucky. Perfektně zahraná hlavní ženská role, ale její postava nebyla divákovi nijak přiblížena, což by celý film alespoň trochu ospravedlnilo. Hudba geniální, kostýmy, kulisy, efekty propracované do posledního detailu, jižanský přízvuk jak Brno, excelentní výkony herců a hlavně Samuela a hlavně mistrovská práce s napětím a jeho gradací a děj absolutně nepředvídatelný. Ryzí Tarantinovština, ve které ale zjišťujeme, že nenamíchaná není až tak blyštivá.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Návrat do světa Star Wars je paráda a myslím, že by se mi líbil, ať by byl natočený jakkoliv. Tenhle ale navíc baví. A mohl by bavit ještě klidně o hodinu déle. Nové planety, nové vesmírné souboje a přestřelky. Náhled do starých známých prostor (Falcon) i za oponu bývalého Impéria. Prostě super film, na který čekaly miliony fanoušků. A teď ke kritice. Abrams se samozřejmě postavil před nelehký úkol a všechna čest, svou úlohu zvládl. Potenciál ale nevyužil a podle mého se držel zbytečně moc při zdi. Do nové trilogie nevnesl nic nového. Zase zde máme obdobu Hvězdy smrti, 2 sithy a nové talentované adepty na rytíře Jedi (jen tak mimochodem, ti až podezřele často pochází z písečných planet). Je to vlastně Nová naděje v na první pohled novém hábitu. Jenže to je právě to. Abrams mohl přijít s něčím novým, překvapit, šokovat, rozjet další Star Wars šílenství, dát nové trilogii další úchvatný rozměr, ale nic z toho neudělal. Impérium stále využívá stejné lodě, stejnou armádu, vybudovalo stejnou zbraň. Rebelové jsou na tom ještě hůř. Ti si od vítězství na Endoru ani nestihli vyměnit kombinézy, nebo alespoň přešít starý znak. Tohle je neskutečná škoda, čekal jsem, že uvidíme nové stíhačky, nové zbraně, nové vychytávky a ono nic. Další hrůza je Vaderův nástupce. Čekal jsem nějakého charismatického, hrůzu nahánějícího despotu, před kterým se třese celý svět. A taky jsem se nedočkal. Ale dobře, já tohle všechno beru. Byl to první díl, kterým se Abrams chtěl zavděčit všem a hrát na jistotu. Tenhle koncept teď ale rychle opusťte, je potřeba dát předaleké galaxii nový rozměr a na vše staré osvědčené zapomenout. Pevně doufám, že Síla se probouzí byla záměrně slabší než mohla být, aby se na hned na úvod nevytáhla všechna esa z rukávu.

plakát

Jurský svět (2015) 

„Dinosauři už nejsou nic nového. Ti byli pro návštěvníky zajímaví možná v prvním parku. Lidé teď chtějí něco většího…něco s více zuby.“ Řekla moudrá žena v šesté minutě filmu a odkryla tak zbývajících 120. Park tedy udělejme větší než v předchozích částech. Prošpikujme ho moderními technologiemi, postavme větší zdi a hologramové hry pro děti. Co nám to ještě chybí? Jasně, dinosauři. T-rexe hoďte do starého železa, to je vlastně hodný tvor, co má lidi rád. Poslouží nám ale jeho DNA, ke kterému přidáme jak pejsek s kočičkou všechno co máme v kuchyni et voilà máme tady ještěra strašnějšího než kdy dřív, ze kterého budou všichni diváci nadšení. Co se týče scénáře, vybrakujme předchozí díly, udělejme to tak jednoduché, aby to i nejjednoduššího platiče lístku příliš inteligenčně nezmohlo, sem tam lupněme osvědčené klišé scény, které se líbí no a nakonec hoďme řvoucího T-rexe, spasitele ostrova a možná i celého lidstva. A tohle že byl donedávna nejvýdělečnější film? (Doufám, že si to ještě Disney rozmyslí a Star Wars IX dají režírovat někomu, kdo umí udělat dobrý film). Jurský svět se totiž nepovedl ani náhodou. Celý film je vlastně jen zdlouhavá reklama na Mercedes-Benz, Samsung, Coca-Colu, Pandoru a možná ještě další značky, kterých jsem si už nestihl všimnout. Dějová linka jede po předem jasně vytyčených kolejích, hlavní „překvapivé“ momenty nejsou žádným překvapením ani 10 minut předtím než se stanou a samotná finální scéna s hrdinou T-rexem je prostě k smíchu. Hloupý film, který nemůže šokovat ani bavit. Jurský park je už prostě dávno vyčerpané téma.

plakát

Bojovník (2015) 

Bohužel v tomto žánru a navíc z boxerského prostředí se asi nic extra nového natočit nedá, anebo se k tomu zatím nikdo ještě neodhodlal. Takže žádné překvapení nehledejme, je to klasické mlácení hlava nehlava se spoustou krve. Výkon Jaka je skvělý, on je jeden z těch, kteří prostě umí. Oproti Warriorovi to má takovou realističtější linku, ale zas je to méně dramatické. Každopádně lepší než Rocky. Jak to můžeš říct? Rocky je přece kultovní film, Rocky je nejvíc! Hm, to možná je, ale jen protože byl první, jinak v porovnání hereckých výkonů Jaka a Silvestra pro mě jasně vítězí Gyllenhaal. Vývoj postavy má taky lepší Bojovník, a tak to u mě Rocky nezachrání ani pitím syrových vajíček ve 4 ráno a běháním schodů. Na druhou stranu Eye of the Tiger je určitě lepší pecka.

plakát

Kříž cti (2012) 

Tenhle film by byl zamrznutý, i kdyby se odehrával třeba na poušti. Panebože! Trochu emocí do toho umírání v té opuštěné chatě! Nikdo jakoby si neuvědomoval, že až spálí poslední prkýnko z podlahy, tak asi déle nezůstanou. A tak si tady raději pořádně opucujme uniformu, než zasedneme k večeři. Že došly vločky? No co, mechu máme přece plnou předzahrádku. Jen škoda, že nikdo nemá karty, to by to pak nebyla taková nuda. Nakonec ještě trochu zalyžujem a večer popijeme jablečný džus, u kterýho se budem tvářit, jak pěkně píše. Teda hlavně mimické výrazivo Ruperta jako kdyby zaostalo ve věku, kdy si do pusy dal místo cigára slanou tyčinku a tvářil se jako Don Corleone. Jako dobře, válka vlastně byla hrozně nelogická a zcela neosobní a kromě některých jedinců se lidé nedělili na zlé a hodné. Ale to přeci není nic nového.

plakát

Bitevní loď (2012) 

To je tak blbý, až to práská dveřmi. Nálož absolutně dementních dialogů, nekončících patosů a tupých scén. Člověku je až trapně za ty herce. Nerozumím tomu, kdo se nechá do takového filmu vůbec obsadit, nehledě na toho člověka, co to vlastně celé spískal. Ke zdi a zastřelit! Smutné ovšem je, že to má prostě šmrnc. Akční filmy mám rád a tak je tato přehlídka nejmodernějších zbraní, ufonů, super záběrů, výbuchů, střelby z kde čeho a překrásných scenérií Havaje, přestože nebetyčně zoufalá, prostě zajímavá až do svého konce, který trapnosti celého filmu nasazuje královskou korunu. Jen by mě zajímalo, kdo takovýhle hovadiny může zasponzorovat tolika penězi, že si mohou tvůrci dovolit takové megalomanské scény. Jestli jim to náhodou neplatí sama americká vláda. Film totiž celkově působí dost jako jedna velká propaganda námořnictva USA, které schází už jen telefonický kontakt do náborového centra. Propaganda tedy sice jo, ale mířená na nejprimitivnější jedince slabé povahy. Akční scény a Havaj tak tenhle film zachránil od odpadu. Jedna hvězda.

plakát

Little Boy (2015) 

K celkovému velice dobrému dojmu z filmu nejvíce přispěla hlavní postava filmu - dle mého velká dětská herecká hvězda - sám Little Boy. Jeho mimiky, grimasy a herecké dokonalosti je ve filmu více, než předvádí kompletní herecký emsemble v celé sérii nekonečných a nekonečně trapných seriálů typu Ulice. Prostředí, kostýmy a další postavy filmu přispívají k tomu, že je divák rychle vtažen do děje. Film bych rozhodně ke shlédnutí doporučil, nicméně rozhodnout se, jestli snímku dát čtyři, nebo pět hvězd, bylo těžší. Navzdory tomu, že bych film nemusel v dohledné době vidět znovu, jsem nakonec sáhl po plném hodnocení. Film jednoduše velmi vhodně prezentuje, že pokud si člověk něco doopravdy přeje, celý vesmír se spojí, aby jeho přání bylo vyplněno (Paulo Coelho). Což je prostě pravda, všeobjímající životní moudro a jeho brilantnímu ztvárnění by se tak mělo dostat nejvyššího uznání.

plakát

Freistatt (2014) 

Příjemné překvapení. Hezky zpracovaný film o nehezkých praktikách v poválečném Německu, které se očividně od války ještě nestihlo dostatečně poučit a přebytečné zkušenosti s pracovními tábory využilo k nápravě svých nedokonalých árijských spratků. Trochu ostřejší kalibr nápravy, ale Němci si na disciplínu asi vážně potrpí. Do té doby, než jsem viděl film, jsem o existenci těchto nápravných center neměl ponětí a tak jsem rád, že jsem zase o něco moudřejší. Myslel jsem si že poválečné Německo a potažmo i jiné západo-evropské země již byly vyspělejší, ale v některých směrech život v nich nebyl evidentně ani na konci 20. století žádný med. Nechat projít 800.000 mladistvých koncentráky jen pár let po válce? K filmu samotnému mám jen 2 výhrady. Na začátku mohl film trochu lépe vykreslit jaké děti byly považovány za "rebely" a proč. Projet se na motorce, poslouchat možná undergroundovou hudbu a kouknout do pornočasáku mi tak nějak nestačilo. Druhá je pak scéna s hrobem. Jako chápu, že byl Wolfgang zastrašený a zdrcený tím, že na něj zanevřela i jeho máma, ale věčný rebel a pod minimálním nátlakem si vykope hrob, spořádaně si do něho lehne, nechá se i zasypat a zpod té 5-ti centimetrové vrstvy hlíny se ani nevyhrabe? To by přece každému přikázal pud sebezáchovy. Jinak duchaplný film s šokujícím obsahem.

plakát

Everest (2015) 

Fantastické scenérie, žádné neuvěřitelné akční scény á la spiderman a celkově docela realistické zpracování. Teda až na to, že to co skupině trvá ujít za týden zvládne horský vůdce za den, někdo si tam pendloval mezi táborem a zamrzajícíma lidmi jak kdyby se nechumelilo a přitom to byla trasa třeba na 10 hodin. To mě tak trochu nutilo přemýšlet, jestli to tak opravdu funguje. Jinak jako smrt Dougieho a Harolda byla hodně krutá, velice prostá, ale nechala ve mě silný zážitek. Vrávorat v nějakých 8.500 metrech na římse nejištěnej, to je pěkné pobrnkání na nervy. Trochu přehnané bylo zmrtvýchvstání Becka, který se jak sněženka po zimě jednoduše oklepal a do tábora došel po svých. Kolem a kolem docela slušný film, ale nevím, něco mi na něm prostě chybělo. Znova bych ho vidět nemusel.