Reklama

Reklama

Jurský svět

  • USA Jurassic World (více)
Trailer 2

Před dvaadvaceti lety tragicky skončil sen excentrického milionáře Johna Hammonda, který chtěl na odlehlém ostrově z dinosauří DNA vypěstovat Jurský park s živými exponáty. Od té doby se ale mnohé změnilo, park jede na plné obrátky, ročně jím projdou milióny nadšených návštěvníků, kteří s očima navrch hlavy sledují v akci desítky „vyhynulých" živočichů. Jenže vedení parku stále hledá nové způsoby, jak tuto jedinečnou atrakci ještě víc zatraktivnit. A v tu chvíli přijdou komplikace. Vědecké experimenty s novými druhy mohutně podporuje strohá manažerka parku Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), která ve zvířatech vidí především čísla. Na rozdíl od ní v nich biolog Owen Grady (Chris Pratt ze Strážců galaxie) vidí hlavně nebezpečí, zvlášť ve tvorech, které nestvořila příroda, ale laboratoř. Události mu dají za pravdu, když se jeden z takových mazlíčků doslova urve ze řetězu a začne si vylepšovat jídelníček zaměstnanci parku a posléze také návštěvníky, mezi nimiž jsou také dva synovci Claire, kteří za tetou přijeli na prázdniny. Teď už nejde o vyšší tržby ani o udržení prestiže. Cílem všech začalo být holé přežití. (CinemArt)

(více)

Videa (32)

Trailer 2

Recenze (1 849)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejlépe se to srovnává s jedničkou. V ničem to nezaostává, naopak, přídavkem je tu pompéznější akce a opulentnější výprava. Není třeba, aby nás seznamovali s dinosaury, krátce poznáme jen chod nového parku a představí se hlavní postavy. Následuje akce, která bere dech až do posledního okamžiku. Jedinou výtkou může být absence krve, že to je zkrátka i pro děti. Být to brutálnější, neváhal bych s pěti hvězdami. Podívaná se vyplatí, nezbývá než doporučit 3D kino. Je to asi nejsuchopárnější koment, co mě napadl, ale doba je zlá, klucí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Je to tu! Po x-letech se konečně do kin podívalo pokračování filmu mého dětství. Nestihl se sice symbolický dvacetiletý odstup, ovšem přecijen jsme se dočkali. Nyní už ve mě sice neproudí onen dětský entuziasmus, ovšem ačkoliv je u mě jednička dokonalost sama a figuruje v mé top 10, stále mám určitou slabost i pro dvojku a trojku a vehementně bych je i dnes bránil. Nostalgie je zkrátka silná zbraň, ovšem z dnešního pohledu už musím být přecijen trošku ráznější, samozřejmě nelze být u recenze objektivní, ale doba pokročila a jak říkají v samotném filmu...co fungovalo před 22ti lety, dnes už netáhne tolik a je třeba něco navíc. Abych byl ale férový, tak druhé shlédnutí celkový dojem o něco vylepšilo (vůbec u mě nejvíc boduje druhé shlédnutí v kinech). Zaprvé nemůžu nezmínit, že se mi líbí krok, který provedli v Universalu u režisérské stoličky a vůbec, že se tak děje v moderním Hollywoodu. Že "čtyřku" už netočil možná trošku senilní a dosluhující Steven Spielberg, ale blockbusterovský debutant, v tomto případě talentovaný Colin Trevorrow. V případě Godzilly a Garetha Evanse se třeba podobný krok neprojevil pozitivně v plné výši, ale řekl bych, že novému parku přezdívajícímu Jurský svět dravý krev prospěla. Zadruhé jednoznačně celkové obsazení a především vycházející hvězda na Hollywoodském nebi - Chris Pratt, který už si možná tak trošku trénuje na Indiana Jonese a řekl bych, že po tomhle kousku to má v kapse. Viděno v kině 2x. PS : Vincent D'Onofrio je naprostý bůh a neskutečně mě v roli vyšinutého zeleného mozka bavil. PPS : Velká, převeliká škoda, že se v miniroličce těsně před smrtí neobjevil ještě jednou původní zakladatel parku - Richard Attenborough ...90%...[10.6.2015_ČSFD projekce_Kino Atlas] ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Blockbuster, ktorý to má VŠETKO! Nostalgickou previazanosťou s jednotkou, prepracovanosťou tuctov motívov a nápadov, akčným spádom a rýchlosťou, robí z dvojky a trojky nepotrebné spin-offy (a to mám dvojku veľmi rád a trojka mi nevadí). V Jurskom svete si nájde každý tu svoju, presne definovanú postavu - od prežitku dobrodružstva očami dvoch chlapčenských hrdinov, cez protipólne iskrenie medzi sympatickým dobrodruhom a chladnou sexy manažérkou, až po mladého brýlatého geeka v e-bay tričku "Jurský park" či indického finančného riaditeľa parku, ktorý je inside-joke alegóriou indických investorov, sypúcich do Hollywoodu haldy investícií. Jurský svet obsahuje všetky zákonitosti blockbusterov, ale nepoužíva ich pasívne a lenivo, nýbrž s nimi nápadito a vtipne žongluje. Jurský svet nás ako žiaden iný blockbuster vťahuje do fenomenálnej kultúry amerických entertainment atrakcií a parkov - vrátane scény skrývania sa v stánku s tričkami, akým v Universal Studios povinne, ale s nadšením prejdete po každej atrakcii. Jurský svet má dlhé a krásne plynulo zostrihané intro, ktoré nás s tónmi Williamsovho motívu a načrtnutím rodinnej konštalácie časti hlavných hrdinov perfektne uvedenie do parku na ostrove Isla Nublar s oživením nostalgie z roku 1993 a jej posunutím do technologicky vyspelejšej súčasnosti (prerod komorne skrytej atrakcie v megalomanskú mašinériu, odbavujúcu denne 20 tisíc návštevníkov). Jurský svet parádne graduje odhalovaním génov, z ktorých je vyvinutá hlavná potvora. Vďaka jej inteligencii ponúka nečakané zvraty, boostujúce zážitok z dobrodružstva. Posun v deji, ku ktorému sa dlho schyluje a na ktorý sa tešíme (raptor attack), sa stáva iba predložkou k dramaturgickému posunu o level vyššie. Jurský svet má grandiózne finále, ktoré strihom a priestorovým zasadením živých postáv medzi digitálne potvory prebíja finále monster a transformer movies celej dekády, a v poslednej, dokonale načasovanej chvíli vyťahuje svoje najväčšie skryté eso v rúkave takým spôsobom, že som chcel kričať a tlieskať ako malý fakan. Nehodnoťte Jurský svet porovnávaním s jednotkou, ktorej unikátnosť sa zviezla na historicky prvom veľkoplátnovom predstavení živých CGI bytostí. Hodnoťte ho ako súčasný blockbuster, ktorý, držiac sa historických základov, musí konkurenčne obstáť vedľa Nolana a Baya. IMAX, 3D! ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto v kině. Film, který rozděloval filmové fanoušky v roce 2015 nejvíc je bezpochyby Jurassic World, jedni jej milují a obhajují, druzí jej nenávidí a zatracují, a já... jsem někde uprostřed. Tohle je totiž, alespoň pro mě, dokonalá definice průměru. Dodneška si pamatuju většinu scén z prvních třech dílů (teda, když se budeme bavit a opravdu skvělých scénách tak bych měl říct spíše dvou, než třech) či jména postav/herců, kteří v těchto filmech byli. Ale tady nic. Mám rád jak Chrise Pratta, který působí jako hodně velký sympaťák a už od nějaké doby mám slabost pro Bryce Dallas Howard, ale ani tito skvělé herci mě nějak nepřesvědčili, že by tento film za něco stál (schválně, řekněte mi, jak se jmenovala postava Bryce ve filmu... přesně tak, zapomněli jste, protože tenhle film je zapomenutelný a neumí pracovat s postavami). Můj největší problém s tímto filmem byl, že na něm bylo poznat, jak je vše točené stylem "tak z téhle scény se posadí lidi na prdel, z téhle taky a z téhle se rovnou poserou!" a pokud tohle není pravda, tak mě to takhle alespoň přišlo. Vše se blýskalo, hýbalo strašně rychle, ale mě doslova KAŽDÁ postava v tomto filmu byla ukradená. Jistě, je to "jenom" letní blockbuster, ne Shakespearovské drama, v pořádku. Jenže tenhle argument já osobně nemám rád, protože existují blockbustery, které umějí pracovat s postavami a které se nemusí vézt na nostalgické vlně, aby byly skvělé. A tohle Jurassic World neumí. Docela se bojím, jak dopadne Star Wars IX pod režisérským vedením Colina Trevorrowa (stále si myslím, že byla chyba vybrat zrovna jeho, ale co já vím, že…) 55 %. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Vstupné ve výši lístku do kina vám otevře bránu do parku, v němž se budete opravdu bavit, pokud však přistoupíte na jeho pravidla a nebudete chodit mimo označená místa – tzn. rýpat se v nedomyšlenostech, okatých náhodách nebo typizovaných postavách. ///*Spoilery* Film se dvěma scénami roku: běh na jehlových podpatcích před T-rexem a závěrečná Ultimate Fight Night: T-rex & velociraptor vs. Indominus rex, kdy jen zamrzí, že si vítězná dvojka nedala pořádného druhohorního placáka. [Kino, 2D s titulky] ()

Galerie (113)

Zajímavosti (75)

  • Motorku Triumph použitou ve filmu dostal Chris Pratt (Owen) jako dárek po natáčení. (Maulincio)
  • Kristen Stewart sa mala objaviť v úlohe Claire, ale od návrhu sa odstúpilo kvôli tomu, že vyzerala príliš mlado. (MikaelSVK)

Související novinky

Nový Jurský svět je v přípravách

Nový Jurský svět je v přípravách

23.01.2024

Dinosaurům v kinech rozhodně ještě neodzvonilo. V roce 2015 odstartovaná trilogie Jurský svět sice v létě 2022 oficiálně skončila, ale přestože druhý díl s podtitulem Zánik říše a zejména pak třetí… (více)

Třetí Jurský svět až v roce 2022

Třetí Jurský svět až v roce 2022

07.10.2020

Odklady zásadních filmových premiér tenhle týden bohužel nekončí. Po odsunutí Bonda, Duny, několika DC filmů a Rychle a zběsile 9 (z dubna na květen) teď studio Universal posunulo také premiéru… (více)

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

Režisér Jurského světa vyrazí na Atlantidu

23.06.2020

Colin Trevorrow teprve dokončuje třetí Jurský svět s podtitulem Dominion, koronavirus mu totiž přerušil produkci a jemu tak zbývá ještě několik dní natáčení. Mezitím už ale vymyslel koncept pro svůj… (více)

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

Třetí Jurský svět nastartuje novou éru

24.05.2020

S blížícím se třetím dílem blockbusterové franšízy Jurský svět, jenž tentokrát ponese název Jurassic World: Dominion, by se mohlo leckomu zdát, že se nová dinosauří trilogie chýlí ke konci. Tvůrci… (více)

Reklama

Reklama