Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 2

Recenze (993)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já sice chápu, že se tvůrci asi snažili pro každou z postav najít nějakej prostor, ale ono se to potom strašně drobí na takový mini-příběhy. V závěru jsem se v tom pak začal vyloženě ztrácet, protože ani nevidíte hercům do tváře, takže postavy můžete identifikovat tak maximálně podle barvy kombinézy. Já jsem pak ani nevěděl, komu se teda podařilo dobelhat do základního tábora a komu se podařilo umrznout. Asi bych víc ocenil, kdyby se o týhle události natočil dokument. Navíc jsem si pak musel ještě dohledat nějaký informace na wikipedii, abych se v tom zpětně trochu líp zorientoval. Kdybych si ty informace našel před filmem, možná by byl můj zážitek lepší. Ale rozhodně teda nemůžu říct, že bych se u toho nudil, takže svůj účel to asi splnilo. Lepší 3 hvězdy. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, co jsem zhlédl trailer na Everest se mi otřásl pokoj a husí kůži jsem měl až na zadku, samotný film podobný pocit dokáže vyvolat maximálně 3x a to je sakra škoda. Je zde spousta mínusů a záležitostí, které bych si přál vidět jinak. Ten film je místy velký zmatek především kvůli spoustě postavám ( Je zde tolik jmen, že se při jedné projekci nedá zvládnout zapamatovat si každého), samotná úmrtí vůbec nezaujmou, chápu že je film natočen podle pravdivých událostí, ale při potenciálu tolika postav sakra zamrzí, že film nezachází do drsného Survivo-Thrilleru, rozhodně bych uvítal zde i nějakou zápornou postavu i vtipně obsazenou na odlehčení atmosféry a na mě bohužel nefunkční emoce zamrzí taktéž. Jake Gyllenhaal ???.. a dalších 25 otazníků. Ale abych pouze nekritizoval, film má úchvatný vizuál, sympaťáka Jasona Clarka, hezky vygradované sekvence( Vrtulník highlight) nečekaný konec a slušnou atmosféru, ale já osobně bych uvítal razantnější styl i provedení. Čtverka s přivřeným okem. 3D nechodit !! 70% ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Příjemně civilní, přízemní a i přes přítomnost ženských elementů chlapská podívaná, která patos ždíme z toho, že hrdiny to opravdu bolí a adrenalin se pumpuje jakoby mimochodem, protože se umírá bez velkých gest a návraty z prahu smrti jsou zarputilé do posledního dechu. Casting snad ani nemohl být lepší, protože tihle herci vystřihnou litry emocí a osobních citů i přes telefon, a v audiovizuálním módu je to chvílemi na hraně hypnózy. Rozvláčnější první půlku bych možná upravil nůžkami, ale ta druhá je čistou akční adventurou, která zamáčkne do sedačky až po dojezd titulků. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Na téma horolezectví se kdysi velmi přesně vyjádřil Ivan Mládek "horolezci, horolezkyně, horolezčata, nelezte na skálu co je hodně špičatá" ale Rob a jeho parta upřimně míněných rad Ivana Mládka nedbal a zadělal tak divákům na pěkný nervák. První část filmu má v režii přehlídka výtečné filmařiny, krásné záběry, prostor pro herecké výkony, časově přijatelná seznamovačka s postavama a několik dramatických scén (krásně nasnímaný přechod žebříku ). Druhá polovina se mění v hon na divákovi emoce a dobře pracuje s očekáváním věcí příštích. Pokud jde o herectví větší prostor mají z těch všech jmen jen Jason Clarke a Josh Brolin, ale ani u nich není moc co hodnotit, protože hlavní role se tady ujmula slečna přiroda a nejen ona, ono i 3D (Imax) ač jsem spíše jeho odpůrce, tak musím uznat, že tady není na efekt, ale že v Everestu 3D skutečně hraje, některé scény v Everstu (uvazovaní lan, přechod přes žebřík, vznešenost a nádhera Himalaijí ) vynikají právě díky trojitému déčku. Plný počet jsem nedal snad jen díky některým scénám u konce, které tlumily emoce, ale i tak palečky jsem si během filmu promačkal pěkně. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Kormákur umí točit chlapské filmy a v Hollywoodu se mu evidentně líbí. Po zlodějském thrilleru Kontraband a akční komedii 2 zbraně tu je s Everestem, svým zatím nejambicióznějším projektem. A ten se mu povedl. Režisér víceméně kašle na patetické scény a pokouší se k příběhu přistupovat realisticky. Pří výstupu na nejvyšší horu světa i při boji o život při sestupu dolů se nedočkáme scén, kdy do půl těla vysvlečený hrdina drží jednou rukou kámoše nad propastí a druhou mlátí kamzíka přes držku. Když se tu umírá, je to bez keců. Když se tu bojuje o život, je to nadoraz. A díky tomu, že u toho jsou fakt dobří herci, se na to skvěle kouká. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Najvyššia hora sveta si vyžiadala už viac ako 250 životov pri pokuse o jej zdolanie. (Bruce0659)
  • Letiště ve městě Lukla v roce 1996 stále nemělo pořádnou přistávací dráhu, jak bylo ve snímku ukázáno. Vyasfaltována byla až v roce 2000. Do scén z letiště se vloudila i další chyba: můžete zde v pozadí vidět muže, který si moderním mobilním telefonem pořizuje selfie, což by zde v této době také nebylo možné. (hansel97)
  • Dexametazon, látka, kterou si píchá Scott Fischer (Jake Gyllenhaal), je steroidní hormonální látka, která má dlouhodobý účinek a je pětadvacetkrát účinnější než přirozený lidský hormon kortisol, produkovaný kůrou nadledvinek. Dexametazon nezlepšuje ani neurychluje aklimatizaci, jen zmírňuje - až potlačuje - příznaky AHN (akutní horské nemoci)  a VOM (výškového otoku mozku). Mechanismus jeho účinku nebyl dosud úplně objasněn. (Charpy)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama