Reklama

Reklama

Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?" vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?" (CinemArt)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (993)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Reinhold Messner kdysi řekl, že hory nejsou nic zlého ani dobrého, nejsou nepřítel ani přítel; prostě jsou zde. A přestože mohou v horách být bouře i laviny, nikdy nejsou zlomyslné. V tomto duchu pojal Kormákur i svou decentní rekonstrukci jedné z největších tragédií na střeše světa. Přesná hudba, dokonalé zakomponování triků do záběrů, nestrojený lidský rozměr. Žádné efektní nesmysly vertikálních limitů, jen souboj člověka s horou, která nemůže nikdy prohrát. Ona je tou hlavní hrdinkou a nepatrné existence toužící ji zdolat jsou za horolezeckými brýlemi a kyslíkovými maskami jen zaměnitelné položky, které ve své touze dostat se nahoru marně bojují s vědomím, že žádná hora za lidský život nestojí. Chápu je. Je to droga, jejíž účinky přebijí znalost faktu, že každá závislost sebou přináší nebezpečí.. Předpokládám, že cliffhanger Gabe Walker by někde v místě Hillaryho výšvihu připustil, že se drobátko ochladilo a na tričko s krátkým rukávem by si oblékl lehkou šusťákovou bundu z Walmartu.. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nemôžem si pomôcť, ale plagáty sú adrenalínovejšie a napínavejšie ako samotný Everest. Toľko známych xsichtov po kope a ja si neviem spomenúť dokopy ani na jedného, okrem Jasona Clarka, ktorému hlavná rola celkom sadla. Ostatný nula bodov. A pri nezaujímavých postavách sú nulové aj emócie. Aj keď to bolo fajn natočené, sneh, hory, Everest a kamera skutočne oku lahodí, za celý film sa tu vlastne nič strhujúce neodohraje. Jasne, povedzme si, že je to podla skutočných udalostí a tak to aj natočíme, ale tým pádom, film okrem pár pasáží a hlavne záveru nemal čím prekvapiť. 70% - 3* ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Snímky z prostředí hor a horolezectví se těší moji oblibě již dlouhé roky a tudíž jsem s velkým očekáváním vyhlížel i tento počin, u něhož mě navíc na jednu stranu vábila zvučná jména herců, avšak na druhou stranu to ve mně vyvolávalo mírné obavy. Velkým potěšením bylo rozehnání veškerých mírných nedůvěr hned na počátku projekce. Od úplného začátku až do samého konce jsem si Everest užíval a zážitek byl umocněn kinem. V mnoha scénách jsem skoro až cítil silný mráz, sněžení a ledový vítr. Soucítil jsem s hlavními postavami a s blížícím se koncem a finální tragédií se stupňovalo i moje napětí. Nedostatky jsem žádné nenašel, za lehké zklamání mohu považovat pouze malý prostor pro Jake Gyllenhaala, u něhož jsem očekával výraznější roli, resp. že do děje daleko více zasáhne. Celkově se však jedná o film, který mě velmi potěšil a u kterého nemám sebemenší problém dát 5*. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Jak praví klasik českého bigbítu Stromboli: "Prodíráš se vpřed. Jediná chyba - cesta končívá. Nevrátíš se zpět. Buď ty nebo ona, v tom to spočívá." Vizuální a faktická nádhera. Jason Clarke, jak jsem o něm zpočátku pochybovala, zda dokáže film utáhnout jako jeho nejnosnější postava, mě nakonec velmi přesvědčil o svých kvalitách. Jenom se ještě snažím zapátrat v paměti, jaké všechny filmy o posedlosti a lezení jsem viděla a jestli se mi některý zdál intenzivnější, protože sice nemůžu na žádný další přijít, ale přesto mám dojem, že k absolutnímu zážitku mi přece jenom ještě něco chybělo. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Námět, který by zasluhoval Cuarónovu optiku. Jeden mrazivý okamžik (záběr nad mraky na bouři) na celovečerní survival snímek, je bohužel málo. Vztahy, emoce, všechno funguje - zejména díky Keira Knightley, která je opět výjimečná, ale spousta postav nedostává příliš prostoru. Film, který nemá smysl vidět jinde než na velkém plátně. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (50)

  • Šerpa Ang Dorje (ve filmu Ang Phula Sherpa) vylezl na Everest celkem sedmnáctkrát. (JardaBauer)
  • Jon Krakauer (ve filmu Michael Kelly) o událostech napsal oceňovanou knihu "Peklo blízko nebe" ("Into Thin Air: A Personal Account of the Mt. Everest Disaster"). (JardaBauer)
  • Když v čase 1:49:00 nasedne Beck (Josh Brolin) do vrtulníku, nenasadí si sluchátka a pilot na něj mluví. Beck mu odpovídá, ale bez sluchátek by ho vůbec neměl slyšet. Další chybou je, že když odlétají, tak Beck stále nemá sluchátka a v dalším záběru (ze zádi vrtulníku) je již má. (dom156)

Související novinky

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

Tom Hardy versus Luke Evans: Souboj o Everest

29.12.2013

Dalo by se říct, že Bard Lučištník z aktuálně kralující Šmakovy dračí pouště bude soupeřem Banea či nového Šíleného Maxe. Stane se tak v historickém dramatu The Summit, který podle románu Jeffreyho… (více)

Reklama

Reklama