Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Biografie (3)

Basil Dearden (režisér / scenárista / herec)

25.06.2008

Basil Dearden pocházel z divadelní rodiny a jeho kariéra tak měla jasně vyznačený směr. Po hereckých zkušenostech v amatérském divadle získal Basil angažmá u Great Theater, Fulham, kde pracoval jako asistent režie. V roce 1931, ještě pod jménem Basil Dear, došlo k jeho spolupráci s Basilem Deanem. Aby nedocházelo k záměně jmen,… (více)

Jerzy Kawalerowicz (režisér / scenárista / herec)

23.02.2008

Kavalerowicz se narodil ve městě Gwozdziec, které leží na Ukrajině. Zde také prožil své mládí. Na studia se přesunul do Krakova, kde na Akademii umění studoval malířství. V roce 1946 absolvoval Kurz filmové přípravy, který významně ovlivnil jeho následný život, neboť u filmu již Kawalerowicz zůstal. Nejprve začínal jako… (více)

Aleksandar Petrović (režisér / scenárista / herec)

06.02.2008

Aleksandar Petrovič je považován za jednoho z nejvýznamnějších režisérů v historii a za ústřední postavu jugoslávského „nového filmu“. Pracoval také jako novinář, profesor na vysoké škole, či vedoucí bělehradského filmového studia. Narodil se v pondělí 14. ledna roku 1929 v Paříži. Ve stejném městě pak 20. srpna 1994 zemřel.… (více)

Reklama