Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (208)

plakát

Hunger Games (2012) 

No co už, je to trapný, ale zdaleka ne tak, jak jsem se obával, místy jsem se dokonce i bavil a sice bych film trochu zkrátil a dal si možná trochu víc záležet na budování vztahů mezi postavami, ale nakonec v rámci žánru (myslím cool sci-fi pro mladší generace) my to přijde nadstandardně kvalitní záležitost. A mimochodem mě velmi potěšili někteří představitelé vedlejších rolí, hlavně Tucci a Harrelson.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Perfektní zakončení Nolanovo Batmanovské trilogie. Má všechno, co člověk od takového filmu může očekávat - souboje, osudovost, dramatičnost - zoufalství a beznaděj by se dala ždímat... Navíc Bane myslím se zcela vyrovnává Jokerovi a místy mě bavil i víc. Celkově pro mě asi nejpovedenější kousek a to i přes to, že i zbytek série hodnotím velice kladně. Jedinou věc bych možná vytknul, a tou je závěr, který mi oproti zbytku filmu přišel lehce plytký, na druhou stranu za ty předchozí parádní dvě hodiny a kousek si rytířovo povstávání můj obdiv zaslouží.

plakát

Občanský průkaz (2010) 

Zajímavý film, který ale zbytečně moc tlačí na nostalgickou vlnu a taky neví, kdy skončit. Přesto mu ale nelze upřít několik výrazných pozitiv. Tak předně se na něj pěkně kouká a nenudí, dále taky nabízí řadu mladých neznámých herců, kteří navíc podávají místy až velmi dobrý výkon, narozdíl třeba od A. Geislerové, která sice jednou pěkně vybuchne, ale jinak její spořádaný a smířlivý manželce a matce nevěřim ani slovo. Škoda, že si tvůrci trochu více nepohráli se scénářem a gradací, kdy na konci filmu poměrně dochází dech a moc nedokáže utáhnout diváka ani na potenciálně emotivně silné scény. Jinak ale pro mě někde na pomezí 3 nebo 4 hvězd, ale jak jsem zmínil na začátku, tak vzhledem k silné nostalgické vlně, což u filmů moc nemusim, dávám sice nadprůměrné, ale stále jenom 3 hvězdy.

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Jackson opět ukázal, jak má vypadat správné blockbusterové fantasy. Chci se schválně vyhnout srovnání s LOTRem, protože se podle mě jedná stejně jako u knih o poněkud odlišné typy příběhu (i když pravda, filmový LOTR se od Hobita zdaleka neliší tak jako kniha). Co bych jediné vytknul je jistá nerozhodnost mezi epickou fantasy (jako LOTR) nebo odlehčenou dětskou fantasy (jako Hobit kniha), ze které plyne několik ne zrovna lichotivých faktů (jako divná komičnost některých trpaslíků, rozporuplnost Radagastovi postavy nebo několik scén při kterých se člově od srdce zastydí). Na druhou stranu místy se člověk i upřímně zasměje, nebo alespoň pousměje. Celkově ale musim říct, že takhle jsem se u žádněho fantasy filmu nebavil už alespoň 10 let a že i přes roztahanost příběhu a tříhodinovou stopáž jsem si přál, aby film trval dál a dál a dál.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Velkolepý návrat sourozenců Wachowských (+ Tykwera) do povědomí filmových fanoušků. Geniálně poslepovaný mix šesti příběhů (žánrově odlišných :-)), který však dohromady vytváří jeden celek a skoky mezi nimi, ač nejsou vůbec nijak rozlišeny od jakýchkoliv běžných střihů mezi scénami, nepůsobí vůbec rušivě a naopak, pomáhají gradovat vyprávění. Navíc i propojenost příběhů použitím stejných herců pomáhá navodit pocit, že divák nesleduje x příběhů, ale jeden celek. Bohužel právě v promíchanosti rolí se ztrácejí některé herecké výkony, které jinak určitě stojí za řeč. Celkově se dá říct, že se režisérskému triu povedlo vytvořit něco výjimečného a neobvyklého, co stojí určitě za to shlédnout vícekrát.

plakát

Austrálie (2008) 

Roztahaný kýčovitý slaďák vydávající se za rozmáchlý epos, ale to už si snad radši pustím ptáky v trní. Spousta patosu, trapnosti a kýče se nedokáže schovat za nádhernou scenérii a dechberoucí záběry australské přírody. Ostatní je už potom dalece pod průměrem. Možná herci ještě víceméně nezklamaly, ale zase ani moc se nemusel snažit, protože scénář jim nachystal do úst takové bláboly, že výkon sebelepšího herce s nimi nehne. Přiznám se, že jsem byl tímto filmem dost zklamán. Kdyby se jednalo o obyčejný televizní film okrajové produkce, asi bych dal hvězdy 3, ale protože se jedná o velkofilm ještě od režiséra jako Baz Luhrmann, musím vřele nedoporuřčt.

plakát

Habermannův mlýn (2010) 

Emotivní film se silným koncem, který jednoho nenechá chladným. Film, který velmi nepříjemně rýpe do relativně nedávné české historie a je to dobře, abychom měli na paměti, čeho všeho jsme jako civilizovaní lidé schopni.

plakát

Ve jménu vlasti (2011) (seriál) 

Ze začátku, kdy divák neměl moc ponětí, jak se věci vlastně mají, se jednalo o výborný seriál. S rozkrytím některých faktů a rozestření jistého tajemna se atmosféra seriálu trochu rozmělnila a kvalita lehce klesla, ale zase postupně stoupalo napětí, které tento pokles částečně vynahradilo a i nadále se jedná o velmi zajímavý seriál, který určitě stojí za to sledovat..

plakát

Bratrstvo neohrožených (2001) (seriál) 

Povinných 5*. Nejlepší válečný seriál a jeden z nejlepších seriálů vůbec. Výborný můj oblíbenec Damian Lewis a spousta dalších, skvělé příběhy i scény. Jeden z mála počinů, kterým snad nemám co vytknout.

plakát

Sněženky a machři (1982) 

Populární komedie, která mě ale nikdy moc neoslovila. Jednoduchý šablonovitý příběhy s pro mě nepochopitelně populárními hláškami. Není to vyloženě špatný, ale...