Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Vím, že nejlepší film nikdy nebude existovat, ale u Vykoupení z věznice Shawshank bych si na to klidně vsadil. Neskutečný filmový zážitek, u kterého mě mrzí, že jsem na něj nešel, když běžel v kině. Tady je i 100% málo.

Interstate 60

Interstate 60 (2002)

Nedávno jsem projížděl svá hodnocení, abych trochu usměrnil 100% hodnocení, protože s takovou odpovědností a troufalostí tvrdit o tom, či onom filmu, že je perfektní, protože si to má prostá duše myslí, je příliš troufalé. 100% filmy u mě podstoupily velmi náročnou zkoušku, kterou potvrdil až čas a řekl jsem si, že dávat takovouto známku budu se vší opatrností, protože ne každý film je toho hoden. A rozhodně jsem nečekal, že tak brzy po tomto rozhodnutí najdu film, kterému se tu plnou palbu nebudu bát dát. Dálnice 60 je v mých očích takřka dokonalou záležitostí. Míjel jsem jí každý den, ale přesto jsem si jí nevšímal. A nyní jsem našel rozhodnutí na ní zahnout, vychutnat si každý kilometr (čili stopáž) a nelitovat toho. Přeju vám, aby i vy jste našli svojí Dálnici 60, protože ten zážitek za to stojí. Díky Bobe Gale.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Herecký koncert, oslazen výbornou kamerou, minimalistickým střihem, perfektním scénářem a (pro Česko) skvělým dabingem. Neskutečný filmový zážitek, který i po letech (dnešním dnem 60 let), je stále svěží a modernímu publiku připomíná, že za málo peněz, lze udělat film s velkým poslestvím.

Matrix

Matrix (1999)

Nejvrstevnatější film co znám. V první dokáže zabavit neutuchajícím tempem, v té druhé nabízí jednu z nejlépe zužitkovaných akčních choreografií všech dob, ve třetí vrstvě převrací a resuscituje akční žánr a sci-fi, přičemž ve čtvrté dokáže přihodit navrch ještě filozofické myšlenky a v páté vytvořit ultimátní film, jehož budou uctívat snad všichni cinefilové. Nejzajímavější kombinace, jakou filmový průmysl pamatuje, neboť ten film dokáže právě díky zmíněným vrstvám bavit v jakémkoliv věku a v každém období přinést úplně jiný zážitek. Dokonalost sama.

Mechanický pomeranč

Mechanický pomeranč (1971)

Ne, nemá to cenu. Zkusit stručně popsat to, co představuje celý snímek Mechanický pomeranč, prakticky nejde. Takto komplexní dílo, k tomu skvostně natočené a dost specificky zahrané, napsané, stříhané a vlastně téměř dokonalé úplně ve všem, nejde jednoduše definovat. To se musí zažít. Film, který má tolik vrstev, dokáže překvapovat zajisté i po desátém zhlednutí, ale v tomto případě si to nechám ujít. Ne že by snad nebylo o co stát, ale proto, že sledovat tento film je vážně velmi nepříjemné. Ono jde totiž o tak děsivý pohled, že kombinace veškerých smyslových vjevů spojených dohromady v člověku zůstane ještě hodně dlouho po skončení. Tohle totiž není obyčejný film, ale umělecký natočený zážitek na celý život a v podstatě i určitým způsobem mistrovské dílo. Nutno ovšem říct, že velmi, VELMI SPECIFICKÉ.

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Pohled do chaosu a anarchie, se kterou se v životě neztotožním, hlavními hrdiny opovrhuji a z násilí jsem mírně rozladěný. A přesto hltám každou vteřinu, užívám si preciznost Finchera, jeho bourání čtvrté stěny, manipulaci a co je nejhorší, vždycky se nechám strhnout a pohltit světem Fight Clubu. Ten film je fascinující studie lidské mysli a špatné morálky, kde sám sebe přistihnu, jak si to všechno užívám, i když bych asi neměl.

Smrtonosná past

Smrtonosná past (1988)

Pamatuji si, jako by to bylo včera. Bylo mi asi 10 a já už tehdy hleděl s úžasem nad výbornou postavou, kterou jsem si ihned zamiloval a už nikdy na ní nezanevřel. Pro mě se úplně změnil život a začal jsem se na akční filmy dívat úplně z jiného hlediska. Výborné filmy se točí tak jednou za 10 let. Výjimečné filmy, jako je tenhle, jednou za život, tak si ho nenechte ujít.

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

Televizně vypadající pohádka, která svůj slabší vizuál nahrazuje věcným příběhem, vynikajícím tempem (třetí akt je přímo po čertech rychlý) a hlavně fantastickým castingem, kde krom perfektních hereckých výkonů zůstane v hlavě i tuna hlášek, které do teď cituje snad každý. (Kdo neřekl aspoň jednou v životě "Je to rebel!", jako by nebyl). A pokud by to někomu nestačilo, tak hudba Jaroslava Uhlíře je svými leitmotivy přímo na světové úrovni.

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Omlouvám se na začátku, kdybych se trochu více rozkecal, ale určitě si to ten film zaslouží. Takže, kdybych někdy chtěl prorazit v Hollywoodu, tak bych buď doufal, že se mi podobný scénář podaří napsat, či mi někdo takový dá zrežírovat. To by bylo super, fakt že jo. Jenže, podařilo se to Affleckovi a Damonovi a mě nezbývá, než smeknout klobouk a tiše zatleskat (nahlas bych vypadal zřejmě jako blbec :) ). Tak moc věrně zachycený život nevyrovnaného člověka, který přes svojí genialitu nechápe významy věcí, kteří jiní chápou a berou jako samozřejmost jsem dlouho neviděl a zřejmě dlouho neuvidím. A pak je tu Robin Williams... Ani nedokážu slovy popsat, jak moc mě překvapil a jak moc byl lepší, než kdy jindy. Za to ovšem vděčí i scénáristům, kteří mu do úst vkládají moudra a Williams je podává tak letmým způsobem, aby nepůsobili kýčovitě a ani moc poučně. Všechno navíc vyprávěno volně a příjemně Van Santovou rukou, která vede přesně herce jakéhokoliv ražení (třeba i velmi dobře napsaná i zahraná role Stellana Skasgarda) a vy tak krom skvělých dialogů máte možnost si užít naprosto výborně castingem zvolené herce, kteří jsou ve svých rolí naprosto perfektní. A to jsem toho ještě dost nezmínil a přitom by si každá scéna zasloužila samostatný článek. Takže ano, zrodil se klenot kinematografie, kterých se urodí jen omezený počet za několik let. A jsem rád, že to je Dobrý Will Hunting a že jsem měl možnost ho vidět. Proto to berte jako to největší doporučení a tento film si pusťte. Pevně věřím, že každý člověk si z toho vezme alespoň něco a pokud nejste vyloženě šťoural a pesimista, tak byste si měli film rozhodně pustit. Uvidíte, že pokud na jeho hru přistoupíte, může vám změnit život a pohled na něj a to už dokáží jen mistrovská díla.

Poklad na Stříbrném jezeře

Poklad na Stříbrném jezeře (1962)

Netradiční "eastern", který navzdory klišé archetypům nepřestává bavit i po letech. Netradiční tří-aktovka s jedním ukázkovým McGuffinem nepřestává příběhově táhnout i při výrazné absenci hlavní postavy, neboť scenáristická zdatnost, úchvatné širokoúhláče na krásy Jugoslávie a naprosto perfektní leitmotif pro každou situaci zvládají prodat příběhový dobrodružný klenot. A to dokonce i s kombinací pohádkového vnímání indiánů, jednoplošné charakterizace a naprostého nutkání vlastnit Oldovu Henryovku.