Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (2 230)

Fr 

všechny recenze uživatele

co je matrix? sen. skutečný svět vypadá jinak. stroje si nás pěstují. matrix je manipulace! dokuď bude existovat, lidstvo nebude svobodné. první díl má za úkol nás o tom přesvědčit. je na nás valena spousta informací nutných k pochopení příběhu. je třeba dávat pozor, ale to jde tak nějak samo. neskutečně nasnímané souboje, akční scény, kamera, efekty, zvuk, BARVA. můžete se kochat jeho krásou a promyšleností, nebo s ním bojovat. musíte ho pochopit! o tom je matrix. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Před Matrixem se zdálo, že tento žánr stagnuje. Matrix byl jako transfuze a vytvořil nový startovní bod a novou část historie.... a to filmy "PO MATRIXU". Po něm přišlo mnoho filmů, které ho vykrádali, napodobovali a chtěli se svést na jeho vlně úspěchu. Matrix je a bude jen jeden (pokračovaní považuji za pouhou snahu vydělat) a síla prvního dílu je úžasná. Několika vrstvou strukturu a možné výklady tohoto filmu z něj dělají na dlouho dobu podmět pro všechna možná diskuzní fóra. Jeho fenomén zasáhl i mě a nemůžu říci, že tento film změnil víc než cokoliv jiného. Je to taková malá revoluce ve filmování . ()

Reklama

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vcelku originální nápad promyšleně rozepsaný v inteligentní scénář, ale především převratné vizuální zpracování. Trikaři se překonali a vytvořili pastvu pro oči. Bullet Time byl již mockrát napodoben, ale tady to začalo. Film navíc redefinoval pojem "vypadat cool". Scéna, která následuje po tom, co Neo neodloží všechny kovové předměty, patří navěky k vrcholům akčního žánru. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Rád bych si mírně zapolemizoval s názorem, ře Matrix je myšlenkově naprosto originální, a to i přesto, že ho považuji za zdařilý film. Myšlenku nepoznatelnosti reálného světa najdeme už před více než 2000 lety u Platóna v jeho podobenství o jeskyni. Dávno před vynálezem elektronického počítače ve snech autorů nereálné iluzorní světy zprostředkovávala magie a sny a ani zde hrdinové nevěděli, co je skutečné a co ne. S nástupem cyberpunku, který přímo propojoval mozek s počítači, byl už jen krůček k simulovaným realitám. Sám si vzpomínám na jednu starší povídku (bohužel už ne na název a autora), ve které je umělá realita prostředím pro dožití důchodců. Těla jim již dosloužila, ale oni žijí své životy v příjemném prostředí neskutečného světa. A oni o tom nevědí. Závěrečnou pointu prozrazovat nebudu. Rovněž Cronenbergův film Existenz ze stejného roku jako Matrix se zabývá virtuální realitou. V Existenz se jedná o počítačovou hru. V Existenz je IMHO myšlenka falešných realit rozvedena lépe, je zde více cítit uvědomění si principielní nerozpoznatelnosti falešné a skutečné reality než v Matrixu. Zatímco v Existenz je svět hry, metahry, metametahry, MetaMatrix neexistuje. Vzhledem k tomu, kam Matrix směřuje, je to pochopitelné, ale z tohoto hlediska je IMHO Existenz myšlenkově o krůček dál. Nicméně je třeba uznat, že v Matrixu je lépe ukázána možnost, že svět, ve kterém žijeme, není zcela skutečný. Z hlediska logiky důvodu samotné existence falešné reality si IMHO stojí lépe Existenz i výše zmíněná povídka. Virtuální domov důchodců či virtuální hra (ta zvláště) mi připadají veskrze reálné, zatímco zotročení lidí, aby se stali baterkami je z hlediska našeho světa poněkud energeticky nevýhodné. Jediná námitka by mohla být, že ve světě stojů platí jiná fyzika. Důvod je však nasnadě, v domově důchodců těžko stvoříte kulervoucí akci, ve hře zase neohromíte diváka tím, že jde o osud celého lidstva. I přes zmíněné nedostatky nepovažuji Existenz za lepší Matrixu. Důvodem je zábavnější akce, přitažlivější vizuální stránka, prostě forma. Holt mě víc osloví chladná nekompromisní Matrixovská drsňáckost než Cronenbergovy slizce čvachtavé fantazie. Zdrojem nápadů byl Matrixu i japonský anime film Ghost in the Shell. Jedno však Matrixu upřít nemohu, je to první film, který dokázal danou myšlenku předložit tak obrovskému množství lidí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že při premiéře Matrixu přišel kamarád s očima navrch hlavy a prohlásil, že viděl nejlepší film svého života. Koncem 90. let přinesl Matrix oživení na půdu skomírajícího žánru sci-fi, ani ne tak po obsahové stránce, jako spíš vizuálně, střihem a celkově stylem, který vyhovoval mladé generaci ovlivněné fenoménem počítačů a počítačových her. Vnesl do žánru dynamiku, akci a prvky kyberpunku, který v té době už dávno kraloval v literární oblasti sci-fi. Neoznačil bych Matrix za kyberpunkový film, na to mu schází propracovanost a myšlenková hloubka, kterou nahrazuje efektními střílečkami a zápasy v duchu východních bojových umění, stejně jako bombastickými triky. Souhlasil bych ale s komentářem Radka99, že to je film přelomový a stylotvorný, který hodně ovlivnil žánr, přinesl mu spoustu nových fanoušků a přiměl řadu následovatelů k napodobování. Další dvě pokračování bohužel nepotvrdily tvůrčí ambice, měly odfláklý scénář, mizerné dialogy a poškodily slibně zkonstruovaný alternativní svět. Matrix pro mě znamená film, který mě na první dojem vizuálně ohromil, ale už tehdy mi vadily plytké prvky laciných akčních filmů a jeho obraz s léty vybledl, nicméně čtvrtou slabší hvězdičku mu přece jen nechám. Musím ale říct, že by mi vyhovovalo, kdyby Wachowští šli méně snadnou cestou a natočili film založený na ryze kyberpunkovém a biologicko-technologickém stylu kombinujícím pohled H. R. Gigera a Williama Gibsona. Pár takových scén se sice ve filmu najde, viz Neovo procitnutí v elektrárenské buňce, ale je jich bohužel málo v porovnání s videoherními střílečkami. Celkový dojem: 70 %. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (257)

  • O choreografii bojových scén se postaral Yuen Woo-ping, kterého tvůrci chtěli tak moc, že mu odsouhlasili všechny jeho požadavky, včetně přemrštěného poplatku za jeho služby nebo požadavku na čtyřměsíční trénink herců ještě před samotným natáčením. (pornogrind)
  • Počiatočná akčná scéna si vyžiadala 6 mesiacov tréningu a 4 dni na natočenie. (Zdroj: ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 24. března 1999 ve Westwoodu v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama