Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Terminátor

Terminátor (1984)

Tak tenhle film je moje srdeční záležitost. Vzpomínám si, kdy jsem ho viděl poprvé ještě hluboko v době komunismu. Moji rodiče tenkrát jako jedni z prvních koupili video a jeden z prvních filmů, který jsem viděl byl Terminátor, Byla to úplná bomba, sice v kvalitě, které by se dneska každý vysmál, ale nešlo se od něj odtrhnout. Ten první den jsem ho viděl ještě asi 4 x a potom ještě mockrát. Nebylo tam tolik technických triků jako v následujících dílech nebo jiných podobných filmech, ale ta hutná atmosféra podtržená vynikající filmovou hudbou, tak ta je skutečně jedinečná.

Hunger Games

Hunger Games (2012)

Výborný film. Dokázal mě vtáhnout do děje hned od začátku. Mladá Katniss se dobrovolně místo své mladší sestry přihlásí jako tzv splátce do Hunger Games, kde 24 chlapců a děvčat z 12 krajů bude bojovat o život. A vítěz je jen jeden. Je to také všemi sledovaná reality show, kde kamery sledují úplně všechno (trochu jak v Truman show). Ale Katniss je jiná než většina účastníků. Mezi účastníky jsou v podstatě profesionálně vytrénovaní zabijáci (jako z krajů 1 a 2), řada vysloveně dětí, které v podstatě nemají žádnou šanci (jako Rue z 11 kraje) a pak takový jako Peeta, Katnissin společník z kraje 12. Katniss na sebe upoutá pozornost hned od začátku, při veřejném představení splátců, kde získá přezdívku "Dívka v plamenech". Ale rozhodně nehraje podle pravidel tvůrců a režisérů hry, má svoje vlastní, a časem se stává symbolem a hrdinou i pro ostatní kraje (silná je scéna po smrti Rue). A nejsilnějším rysem jejího postoje je vzdor, vzdorovat tomu šílenství kolem ní a jestli má vyhrát, tak po svém. A tím se stává nebezpečnou i pro vládnoucí elitu. A její vztah s Peetou, těžko říci, co je pravda a co případně předstírá (je to přece jenom reality show), je to boj o život a v něm i láska může pomoci. Film zajímavě rozšiřuje knižní předlohu, kde je veškeré dění podané jenom z pohledu Katniss. Jennifer Lawrence je v hlavní roli úžasná, přesně tak si představuji Katniss podle knižní předlohy.

Ledové ostří

Ledové ostří (1992)

Jeden z nejromantičtějších filmů, který jsem kdy viděl. Moira Kelly hraje pěknou mrchu, s kterou žádný její krasobruslařský partner dlouho nevydrží. Až jednoho dne jí její ruský trenér přivede bývalého hokejistu, který se jí stane více než vyrovnaným partnerem. Mezi ústřední dvojicí to krásně jiskří a jejich vzájemné "souboje" jsou prostě vynikající (např. zoubky). Jeden z mála filmů ze sportovního prostředí, na který se dá dívat. Skvělí herci, moře romantiky a humoru, co si více přát. Vřele doporučuji, je to film, který si pouštím skutečně často. Je to film, který musí každému zvednout náladu.

Na hraně zítřka

Na hraně zítřka (2014)

Pro mě jeden z nejlepších sci - fi filmů poslední doby. Konečně to není pokračování nebo nová verze starších filmů. Osobně Cruise moc nemusím, ale jeho přerod v podstatě ze zbabělce do nedobrovolného hrdiny je docela přesvědčivý. Emily Blunt byla skvělá, ženské hrdinky se nám nějak množí. Časová smyčka měla i logiku a její důvod byl dobře vyřešený. A rozhodně nenudila. Jen bych změnil konec, i když zapadl do příběhu, Japonci by ho natočili asi jinak. Tak dobrou časovku jsem už dlouho neviděl, v tomto směru se může měřit s Na Hromnice o den více a jedním dílem Hvězdné brány. Můžu jen doporučit.

Příchozí

Příchozí (2016)

Jednoznačně nejlepší sci - fi od filmu Na hraně zítřka. V porovnání s tímto filmem se sice jedná o skoro komorní záležitost, ale napětí v něm nechybí. Týmu vědců se krátí čas, otázek kolem mimozemšťanů je hodně, odpovědi skoro žádné. Svět kolem začíná šílet, politici panikařit a vojáci tlačí na preventivní úder. Hlavní hrdinka ve famózním podání Amy Adams se začíná blížit k nalezení řešení, ale je otázka, zda na to bude mít dost času. A cena, kterou za to zaplatí, nebude malá. Na tento film jsem se dostal tak trochu náhodou, film, na který jsem původně šel, byl už vyprodaný, ale vůbec nelituji. Silný film, jeden z nejlepších filmů posledních let. Můžu jen doporučit, a to nejen fanouškům sci - fi žánru.