Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Trainspotting

Trainspotting (1996)

Skotskej punkovej nářez s výbornou hudbou, hereckými výkony (obzvlášť McGregor a Carlyle), které otevřely mnohým vstupní bránu do nejvyšší ligy Hollywoodu, a skvělým scénářem. Překypuje to tu trefným, i když brutálně černým, humorem a zároveň určitou vážností a filosofičností (např. legendární monolog Choose life..). Nejlepší sonda do feťákovi duše ve filmové historii. Navíc tu jsou zajímavé a neokoukané kulisy z Edinburghu, které dotvářejí 'špinavou' atmosféru filmu. Jinak tohle je jeden z filmů, který jsem naplno docenil asi až na druhé či třetí shlédnutí.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

No... Co k tomu napsat. Snad jen to že je rok 2023 (20 let od premiéry Návratu krále) a objektivně to pořád zůstává nejlepší fantasy počin, který kdy byl natočen. Lehce, ale doopravdy jen lehce, mu za tu dobu může konkurovat seriál Hra o trůny, ale jinak nic. A ve všech následujících filmech a seriálech podobného žánru můžeme vždy vidět nějakou inspiraci odtud. Což je možná i trošku smutné, ale zároveň to vypovídá o nadčasovosti a jedinečnosti celého díla. Pro mě osobně to je i jeden z nejlepších filmů (teď tím myslím zároveň celou trilogii), který kdy byl natočen. V této trilogii člověk vidí to nejhezčí z filmařského řemesla a za to jsem Jacksonovi neskonale vděčný.

Kmotr

Kmotr (1972)

Snad nejlepší dílo, řekl bych až antropologická studie, které geniálně zpracovává jedno z filmařsky nejvděčnějších témat - téma italské mafie. Z filmu na mě až neuvěřitelně dýchala atmosféra 'pravé' Itálie a jižanské kultury. A tuto autentičnost jsem si doopravdy ověřil, když jsem sám navštívil Sicíli, kdy se mi zdálo, jako kdybych procházel kulisy tohoto filmu a potkával typově přesně stejné lidi, tak jak jsou zde znázorněny. To vše podtrhuje životní výkon Marlona Branda a další excelentní herecké výkovy (Al Pacino, Caan,...) a do toho dnes již ikonická hudba Nina Rota. Na tomhle filmu můžeme vidět všechnu preciznot filmařského umění, kdy tři hodiny filmu utečou jako tři minuty.

Jméno růže

Jméno růže (1986)

Určitě nemá cenu srovnávat s vynikající knižní předlohou a na to si film asi ani nedělá nároky. Ale tím že se všemi silami soustředí pouze na detektivní příběhovou linku a nehraje si na nic víc, se stává neopakovatelnou filmovou lahůdkou. Výborný Connery, scénář a kostýmy. Ale co mě nejvíc na tomhle filmů baví, je přesné a důvěrné vylíčení života ve středověku a to včetně kulis, dobových kostýmů, každodenního života v klášteře, vylíčení fungování středověkých institucí, atd. Prostě perla mezi filmy a to hlavně pro ty, kdo o tomto období ví něco víc. Zde se ukazuje, že není potřeba žádných filmových klišé ani wow efektů, aby vzniklo výjimečné dílo. Film se obejde bez všech těchto hollywoodských typických prvků, které většinou co nejvíce utíkají od reality, a přitom si nezadá s nejlepšími fantasy a historickými filmy, které kdy byly natočeny.

Sedmá pečeť

Sedmá pečeť (1957)

Filmová báseň v dokonalých skandinávských středověkých kulisách, která si nádherným způsobem pokládá otázky, které budou vždy aktuální a navždy zůstanou nezodpovězené. A zárověn nejlepší film popisující atmosféru a mentalitu lidí během černé smrti. Mimo jiné obsahuje asi tu nejlepší šachovou partii ve filmové historii.

Blade Runner

Blade Runner (1982)

"I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams glitter in the dark near the Tanhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain... Time to die." Pro mě doopravdy jeden z nejlepších monologů a momentů ve filmové historii. Inteligentní sci-fi film s lehce noir atmosférou, který si nejen hudbou, detailně promyšlenými a ambientními zvuky na pozadí, kostýmy a super hereckými výkony, udržuje po celou dobu napjatou atmosféru a naší pozornost. A hlavně brilantně vyzobrazuje svoji vizi času a místa, kde se odehrává. Po každém shlédnutí má nabídnout něco nového a člověk si vždy všímá nějaké nové symboliky a uvědomuje si hloubku filmu. Také mi zde vyhovuje pomalejší tempo, které se sem vysloveně hodí, protože si tak můžeme užít krásu a uměleckost, jakým bylo dílo natočeno. Z mého pohledu tomuhle filmu nelze co vyčíst a jedná se o jeden z velmi mála filmů, který dokáže doopravdy zachytit unikátnost a poetičnost románů geniálního Philipa. K. Dicka.

Dobyvatelé ztracené archy

Dobyvatelé ztracené archy (1981)

Aneb když dají hlavy dohromady dva filmoví mágové Spielberg a George Lucas. Příběh a zpracování, které v dětství (u mě i v dospělosti) muselo uhranout snad každého. Tajemné artefakty, rozmanitá exotická místa, náckové celou dobou za zádama a charismatický protagonista, který se stal modelem pro všechny budoucí hrdiny podobného rázu i v jiných filmech a to vše za doprovodu již ikonických dobrodružných melodií Johna Williamse. Co víc si přát..

Pink Floyd: The Wall

Pink Floyd: The Wall (1982)

Moje oblíbená hudební deska od oblíbené skupiny převedena do unikátního surrealistického, psychologického a paranoidního díla, které jedinečně popisuje schizofrenní atmosféru poválečné doby z pohledu asi ještě víc nevyrovnané rockové hvězdy Rogera Watersa. Šílenost a atmosféru díla skvěle doplňují, dnes už legendární a geniální animace Geralda Scarfeho. Prostě libůstka, která pořád zůstává jedinečným, originálním a více než povedeným filmovým experimentem.

Americký gangster

Americký gangster (2007)

Syrová a drsná atmosféra New Yorského podsvětí v 70. letech přesně podle mého gusta. Brilantně popsaná verze zkorumpovaného amerického snu a výborně podaný kontrast mezi zločinem a poctivostí, která se překvapivě nedala hledat ani u policie a kdy film nutí člověk uvažovat, jestli v této době být poctivý za tu námahu a oběť vůbec stálo. Klobouk dolů před Ridley Scottem, kterému zde prostě vše funguje - scénář, casting (vynikající můj oblíbenec Denzel Washington), hudba atd.