Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Nůž ve vodě

Nůž ve vodě (1962)

Kvůli tomuhle filmu si jednou pořídím plachetnici Christine - a to na vodě vždycky trpím mořskou nemocí :-) O Noži ve vodě jsem slyšela mnoho a i přes to se mi zapíchl přímo do srdce. Je to neuvěřitelně jednoduché a půvabné a prostě dokonalé. Film, který by každý člověk měl vědět, aby pochopil, co to znamená režijní mistrovství a už neměl chuť koukat na ty prvoplánové, konzumní sr... I když jednu výtku bych měla: moc mi nesedla hudba K. Komedy, možná je to tím, že prostě jazz nemám ráda, ale stejně si myslím, že s něčím jiným by to bylo ještě lepší, ale to už by snad ani nešlo... 110%

Popel a démant

Popel a démant (1958)

Teda, to bylo něco! Výkon hlavní role a lá "rebel bez příčiny" byl strhující, děj úchvatný a konec zdrcující. Líbí se mi záběry, úhly, ze kterých jsou zabírány dialogy, všimneme si tak spousty malých detailů, rekvizit. Scéna se zapálenými skleničkami za mrtvé účastníky nějaké minulé pitky jen tak nezastará.Jeden z nejlepších filmů, co jsem viděla. Jediná malá výhrada by byla v délce svíjení na konci, to bych zkrátila o polovinu, poněkud mi to pokazilo smutný pocit z konce.

Příběhy obyčejného šílenství

Příběhy obyčejného šílenství (2005)

Je zvláštní, jak moc je Zelenka skvělý filmový režisér a jak mizerný režisér divadelní. To je zvláštní přírodní úkaz! Dlouho jsem váhala, zda do svých nejoblíbenějších filmů zařadit Knoflíkáře, nebo Příběhy. Nakonec jsem zvolia Příběhy, přestože Knoflíkáři jsou zajímavjší "filmově", ale důvod je prostý: Příběhy občejného šílenství jsou ten nejdrsnější a nejpravdivější obraz lidské duše, jaký kdy kdo podal. Je to mistrovské dílo a herecké výkony jsou absolutně bezkonkurenční: Zelenka stejně jako Tarantino každému herci pod svým vedením daruje roli jeho života. Šťabajzna Bydžovská a frajer Bartoška jsou bezpochyby nejlepší párek (minimálně) českého filmu!

Whiplash

Whiplash (2014)

U filmu, ostatně jak u jakéhokoli uměleckého díla, nejde o to, co se děje, ale jak... Tedy ano, tohle je film o bubeníkovi a kapleníkovi, kteří oba chtějí dokonalost, za velkou cenu, ale to asbolutně nevystihuje jedinečnost a brilantnost tohoto snímku. Je to zkrátka dokonalý film, bez jediné chyby, jsem uchvácena všemi složkami, a hlavně obsazením a hereckými výkony. Co se týče příběhu, moc mě bavilo, jak jsou systematicky ničeny tradiční happyendová očekávání a jak nadšení diváka roste pokoždé, když příběh z takové lákavé odbočky zvolí netradičnější, drsnější a 100% lepší cestčku. Film je zajímavý i jako psychologická studie, velmi genderová: myslím tím, že žádná dívka by se nechovala, jako ten chlapec, což je dobře a moc hezké, že jsme tak rozdílní. Osobně teď už ty "testosteronové výbuchy" víc chápu :-) Damienovi Chazellemu je 30 let, vůbc si neodvažuji předtsvit, do jaké lahůdky dozraje v 80... Dávám 6 hvězdiček z 5 možných!

Zmenšování

Zmenšování (2017)

Jeden z nejlepších filmů vůbec. Coby "pokoukání" je to znamenité - krásné herecké výkony, výprava, hudba, kamera, prostě vše, jak má být. Nápad je šíleně dobrý. No a co se týče řešení hlubších problémů - sociálních, ekologických, etických jsou podány jemně, mezi řádky. Je to prostě skvělé dílo a je ostuda, že takhle smutně zapadlo.