Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 3

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 3

Recenze (487)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, u jehož sledování jsem se ze začátku cítil jako kdybych koukal na cokoliv od režiséra Franka Oze. Takové správně ulítlé, střelené a s celou řadou skvělých herců. Vlastně jsem se vysloveně nesmál, ale překypovalo to skvělými nápady, což se také od podobného filmu dalo očekávat. Postupem času se ale příběh proměnil (hlavně v Norsku) v takové dost zvláštní cosi, které se snaží svojí myšlenkou mít globální záběr a poučit nás o populační tématice Země současnosti. Postupem času jsem si začal říkat, co tím jako tvůrci vůbec chtěli říct a docházel jsem až k dotazům o co jim jako vlastně vůbec jde. Přestalo mi to dávat smysl. A nebýt závěrečného „zemětřesení“, tak bych se vlastně také nezasmál. Nakonec jsem tedy byl rád, že jsem skončil u tří hvězd. Mohlo to být i horší, leč to ze začátku vůbec nevypadalo. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Film o to, že méně je někdy více, radovat se máme z maličkostí a že i malá pomoc může pro někoho znamenat velkou věc. Ano, je to skutečně tak průhledné, co je však horší, je to hrozně unylé a hodné minimálně půlhodinového zkracování. Koho nalákal trailer, tak pár vtípků pramenících ze zmenšení tu je, ale obecně je ten koncept nevyužitý a zhruba od půlky vlastně hozený do koše. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Díky, že pomáháte planetě." Abych si to ujasnil, tak když se zmenším, tak hodnota mých úspor raketově vzroste, bydlení se zvětší, mnou produkovanej odpad se minimalizuje, budu žít v místě bez zločinu a ještě mi za to stát poděkuje? To zní tak báječně, že do toho nejdu. Neumím si totiž představit, jak bych se při velikosti vztyčenýho prostředníčku mohl cítit bezpečně, domáhat se svejch práv nebo se na pokyn budoucí vlády nenechat zašlápnout. Přesto Zmenšování nabízí mnoho zajímavých otázek, který mi nějakou dobu rotovaly hlavou, ale zábavu mi přitom přinášel pouze pan Dušan. A o tý vietnamský disidentce nechci ani nic psát, protože mě od prvního okamžiku štvala tak, že bych ji nejraději humanitárně usadil do epicentra jadernýho výbuchu, ale obávám se, že ani on by proti ní neměl šanci. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, co tim chteli tvurci rict. Kdyz pomineme tu samotnou myslenku zmensovani, tak se nejedna o zadny sci-fi. Krome toho, ze se hlavni hrdina obcas trapi s takovejma vicemene beznejma problemama typu manzelka, penize, prace, tak to neni zadny velky drama. No a krome par lehce usmevnejch momentu, prevazne v momente, kdy na scenu vstoupi prudici vietnamka, to neni ani zadna komedie. Film vlastne jen tak pomalu plyne a sleduje zivot par lidi, aniz by se neco moc resilo nebo se nejak vic vytezila myslenka zmensovani. Herci jsou sice sympataci, natoceny to je docela pekne, ale to je tak nejak vsechno. A totalne odflaklej, useklej zaver, tomu fakt moc nepomuze. Slabsi 3*. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Roztomile pozitivní drama a svěže překvapivé pojetí zdánlivě velkolepého sci-fi námětu věnovaného úplně obyčejnému člověku (Matt Damon jako by v tomhle smyslu pomalu přebíral štafetu Toma Hankse) a jeho úplně obyčejným starostem. Alexander Payne si to napsal a natočil po svém, trailery zdaleka neprozradily vše, takže není nouze ani o překvapení, humor je velmi příjemný, hudba Rolfeho Kenta návyková a Christoph Waltz zkrátka úplně skvělý. Jestli mě něco mrzelo, tak malá (Ha!) rolička Laury Dern... Ale na druhou stranu tam alespoň chvíli byla. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Film měl premiéru na Benátském filmovém festivalu 30. srpna 2017. (Delock)
  • Když Ngoc Lan Tran (Hong Chau) ke konci filmu řekne, že Američané znají devět způsobů „šukání“, vyjmenuje jich pak jenom osm (z lásky, z nenávisti, jen pro sex, na rozchod, usmíření, v opilosti, z kamarádství a z lítosti). (thomasnikrs)

Reklama

Reklama