Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (169)

plakát

Mense van die Wind (2022) 

Tak tohle byla vskutku sračka extra union. S flaškou jihoafrického vína a brandy je to ale docela prdel.

plakát

Autopohádky (2011) 

LFŠ 2011 ... No, Autopohádkami jsem byl upřímně řečeno lehce zklamaný. Ačkoli byla každá poměrně jiná, jejich celkové pojetí mi přišlo až moc primitivní a zaměřené opravdu na ty nejmenší (což není nutně mínus, ale kvalitní pohádka pro malé by měla umět zaujmout i dospělé diváky) a hrající tak trochu na klišé. Většina pohádek ničím neurazí a nenadchne, opravdu vyčnívá akorát ta třetí (rybář), která má ohromně roztomilou a originální animaci a plno vtipných momentů (dýchající rybičky, chňachňach :)) ). Příběhem se zase trochu odlišuje druhá (víla), i když nevím co přesně si z ní máme vzít za ponaučení. Asi nebrat si ženský do baráku. :) Hrané předěly s Vetchým jsou těžký podprůměr, upřímně nevím proč si do této role vybrali právě jeho.

plakát

Nickyho rodina (2011) 

LFŠ 2011 ... Na závěr festivalu bohužel ohromné zklamání. Dokument neobsahuje vůbec nic, co bych už z desítek dalších dokumentů nevěděl, od Síly lidskosti se téměř vůbec neliší (Matej Mináč má zřejmě trochu problémy s inspirací) a zpracování také není nic z čeho bych si sedl na zadek. Po celou dobu promítání jsem si připadal jak na školní projekci, v lepším případě jako při sledování dokumentu z nějakého cyklu na ČT1. Nápisy typu "Druhá světová válka začala 1. září 1939", následované asi 15 vteřinami bitevních záběrů a posléze strohé info, že válka skončila dělají z diváka tak trošku blbečka. Kromě toho byl film protknut celkem dementním střihem. Vrchol nevkusu však rozjela až druhá polovina filmu, která má informační hodnotu hyperbolicky se blížící nule. Výpovědi lidí, popisujících pusinky v kině, nebo neustále opakujících jak sir Winton vymýšlí pořád nějaké skopičiny...achjo...neříkám že podobné věci do filmu nepatří, ale založit na nich celý poválečný vývoj? Korunu nicméně všemu nasadila poslední čtvrthodinka, protože Kambodža, obrázky zubožených afrických dětí a spousta vřískajících harantů z celého světa, vše podbarvené Bambini di Praga... já se ptám proč. Co jsem udělal, abych musel vytrpět takový kýč a patos. Nicméně abych nebyl až příliš krutý - dokument jako takový to zas tak tragický není. Klade si však nesmyslně velké ambice (možná že oprávněně, vzhledem k většinové reakci publika, co já vím) a hlavně se šíleně, ale šíleně opakuje...Mináč natočil podruhé to samé, jen přidal Issovou a okořenil to Kambodžou. Ne, díky.

plakát

Banksy: Exit Through the Gift Shop (2010) 

LFŠ 2011 ... Nečekaný vrchol letošního festivalu, dokument plný skvělých autentických záběrů a výborně sestříhaný a protknutý zajímavými rozhovory. Banksy naprosto ví co dělá, je velmi inteligentní a navíc neuvěřitelně vtipný, zatímco Thierry (Mr. Brainwash) je takový jouda na styl Butterse ze South Parku, o kterém jsem si doteď neudělal jasno, jestli je to génius, nebo prostě magor který měl víc štěstí než rozumu. Vše dohromady však dává neskutečně zábavný dokument, který určitě má co říct každému, i když se o street artovou scénu nezajímá (mezi takové diváky se řadím i já).

plakát

Cinematerapie (2010) 

LFŠ 2010 ... Výborně zpracovaný snímek přesně zapadající do žánru a ambicí, které si klade. Uvidíte v něm obyčejné, přesto však nezvyklé příběhy a lidi, kteří ve vás do jednoho vyvolají celou řádku emocí. A není sice plný žádných grandiózních mouder které spasí svět, zato obsahuje mnoho každodenní moudrosti, ze které si každý z nás může něco odnést, ztotožnit se s nimi a pořádně se zamyslet. Obzvláště povznášející pak byla postprojekční debata s režisérem Vojnárem.

plakát

Graffitiger (2010) (studentský film) 

LFŠ 2011 ... Moc hezká, vtipná a technicky dokonalá miniatura. V rámci svého žánru (studentské krátké filmy) určitě patří mezi TOP. Libor Pixa si tím určitě zadělal na zajímavou budoucnost.

plakát

Habermannův mlýn (2010) 

LFŠ 2011 ... Ano, konečně byl natočen film o odsunu Němců, konečně se k tomu někdo odhodlal, otázka však je nakolik zdařile? Postavy ve filmu jsou tak vyprofilované, až to bije do očí. Waschke je bezvadný klaďas, Roden je "ten spravedlivý" a Kaiser je zapálený, leč zaslepený odbojář. Toto silně zavádějící zjednodušení přidávám na vrub jednak snaze působit jako hollywoodský velkofilm (což se nutno říct celkem daří) a druhak natočit film tak, aby ho i ten nejdementnější český divák pochopil. V případě že by měl Habermann nějakou charakterovou vadu by si totiž někdo hned mohl pomyslet, že si to tedy vlastně zasloužil... Celkově se ale jedná o snímek, který byste rozhodně zhlédnout měli a poměrně nízké hodnocení mu dávám hlavně proto, že věřím že se z této oblasti českých dějin objeví filmy ještě mnohem lepší a vyváženější.

plakát

Kameny (2010) 

LFŠ 2011 ... Tak já vám nějak nevím...zpracování docela hezké, atmosféra ušla, hudba jakž takž (i když ten zpěv mi šíleně lezl na nervy a ani libozvučnost textu nebyla zrovna nejlepší, ačkoli to možná byl účel)...ale zřejmě mi pointa příběhu buď unikla, nebo byla úplně blbá. Muž byl otupělý tupou prací v lomu, ignoruje milující ženu, načež posléze zabije zavaleného horníka (pouze mu tím zkrátí utrpení, tak jsem to aspoň pochopil)...ženě z toho jebne a začne se muchlovat s někým jiným, načež manželi to zřejmě dojde, jde do sebe, začne si ženy všímat a je citlivý. Ta ho však odmítá a nadále se peleší s jiným...následuje tragický závěr a zpívané poučení, že "tak to dopadá když si muž nevšímá ženy". Takže ten zmrd v podstatě za všechno může a poserte se. Teď jen nevím, jestli je to výplod chorého, nebo pouze feministického mozku. Ale možná že jsem to jen špatně pochopil a je v tom něco mnohem hlubšího. Kdo ví...

plakát

Pozemšťané, koho budete volit? (2010) (TV film) 

LFŠ 2011 ... Ohromná sranda, občas trochu na úkor mentálně postižených, ale to snad nevadí. Na celém - vskutku unikátním - dokumentu bylo asi nejpůsobivější, že ukázal na "retardech", že smýšlejí v podstatě stejně jako většinová populace ČR s tím rozdílem, že zmínění aktéři umí své názory aspoň celkem jasně a hlavně upřímně zformulovat. Rozhodně sofistikovaněji než volič KSČM pokřikující cosi o Baníku a Pyče. :)

plakát

Příběh statečnosti a zrady: Lipovec - Licoměřice 1943-1945 (2010) (TV film) 

Vzhledem k tomu, že jeden z účinkujících pamětníků je i můj dědeček, tak musím říct že se z tématu dalo vytlouct mnohem více. Celý příběh je opravdu fantastický a dojemný (odvážím se ho přirovnat k příběhu Lidic, s tím rozdílem že tento dopadl relativěn dobře) a dokument je bohužel celkem plochý a ne příliš záživný. Svou hodnotu však určitě má.