Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

juta 

všechny recenze uživatele

Když si sám někdo ohodnotí své dílo na několik tisíc dolarů a nechává si pomoct s vytvářením děl, je potom ještě vůbec umělcem? Banksy je borec, udělat takovýto dokument, který nakonec vyústí v to co vyústí, je na debutaře senzační. Street Art a graffiti obdivuju. Když to vypadá dobře, nevadí mi to. Vadí mi čmáranice, bohužel, těch je o hodně víc... ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Banksy je geniální, sám zrežíroval tento dokument a sám sobě dal tak málo prostoru, přesto si z tohoto dokumentu odnesete pouze dvě myšlenky... "miluju street art".... "Banksy je genius". Noční bandita, Zorro se sprejem, geniální myšlenkář, umělec. Banksy je jednička a jeho práce se mi neuvěřitelně líbí, udělal si reklamu a zároveň dokázala odvyprávět spoustu příběhů, které se jakkoliv váží k ulici. Dokonale působí i fakt, že tupé stádo je ochotno koupit cokoliv za miliony, i když to jsou naprosté sračky vyrobené v počítači, pouze vytištěné přes kvalitní tiskárnu. Bravo Banksy! Dokázal jsi pochcat člověka, kterému jsi zavázaný a přitom jsi nemusel říct jediné negativní slovo na jeho hlavu! 100% 23.12. 2010 ()

Reklama

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Banksy a na Banksa sa obratiš... keď ťa mestskí vygumovanci nachytajú, ako na vysvietené reklamné tabule na zastávkach vyjadruješ svoj vzdor voči zaužívaným konvenciám pomocou kosoštvorcov. Na druhú stranu sa na svetlo sveta dostane takýto dokument o kolegovi, z ktorého som nadšený. Je pravda, že Bansky má kus viacej talentu než ja, ale ten kúsok znamená to, že moje kosošvorce sú považované za vandalizmus a tie jeho za umenie. Dám sa radšej na plagiátorstvo a podporím tak kult nejakého žabožrúta s poďobaným ksichtom. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Skvělá a nesmírně přemýšlivá práce o domestifikaci revolty a komercionalizaci podvratnosti. Bolestně i humorně přesná výpověď o tom, co např. Mark Fisher ve své knize Capitalist Realism líčí jako jednu z dominantních vlastností současného kapitalismu. Jak se i tak radikální činy jako připomenutí rukojmí z Guantanáma v srdci konzumní bezstarostnosti mohou změnit ve snobské pózování, to je nekonečně zneklidňující a vybízející k zamyšlení nad úlohou umění ve veřejném prostoru. V neposlední řadě jde ale též precizně vystavěný "mockumentary", který svědčí o Banksyho filmařském talentu. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Pro tento dokument se jednoznačně hodí označení hříčka. Nejde o nic jiného než o film, který se sice nějak tváří, ale ti pozornější najdou za jeho maskou ještě jinou podobu. Střílí si z diváka a ten mu je za to ještě vděčný. Nominace na Oscara je pak jen jakousi třešinkou, která kdyby vyšla a Banksy dostal i zlatou sošku, proměnila by se v ironizování sebe sama (a tak zvítězil ekonomický dokument, po němž nikdo ani neštěkne). Kdo by to byl řekl, graffiti pisálek umí natočit i film. A sakra dobrý. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)
  • Název odkazuje k jednomu z Banksyho děl, kdy na idylický obraz krajinky přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry. (Stegman)
  • V deviatej minúte, počas rozhovoru so Space Invaderom, môžeme za ním vidieť plagát k filmu Osvietenie Stanleyho Kubricka, ktorý je zostavený z maličkých doštičiek. (TMNT)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama