Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (10)

Kravaťáci

Kravaťáci (2011)

Suits představuje přesně ten typ právníků, o kterém mi kdysi říkal jeden kamarád - když vejdou do místnosti, tak na vás koukaj jako na něco, co zrovna šofér utřel z kapoty jejich patnáctýho Rollse a celou svou bytostí vám jasně dávají najevo, že jeden jejich manžetový knoflíček stál tolik, co celý váš šatník dohromady. Harvey Specter však taky dokazuje, že zatracenej badass, z kterýho se člověku rozklepou kolena, nemusí mít ani horu svalů, ani jezdit nakupovat buldozerem - stačí oblek, kravata a manhattan styl. (...) Po druhé sérii přihazuji na plný počet, protože tvůrci rapidně přitlačili po dramatické stránce na pilu a z už tak dobrého seriálu se pro mě stala strhující prvotřídní záležitost. Dočkali jsme se prohloubení všech charakterů a především výborného ústředního dějového elementu v podobě souboje o společnost, jež se line celou sérií. Stává se to málokdy, ale v případě Suits druhá série skutečně ještě pozvedla laťku a seriál z prostředí korporátních právníků přetavila s konečnou platností ve výtečnou záležitost.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Hodně slušná pecka. Moje náklonnost je asi způsobena i tím, že kromě fyziky mám s partičkou asociálů dost věcí společných :-) Někde v průběhu 3. série bylo sice takové hlušší místo, kde jsem si říkal, že tomu začíná docházet dech a přemýšlel o čtyřech hvězdách, ale 4. série to zase narovnala. S mírně klesající tendencí je však třeba počítat a 1. sérii se ty další už prostě nevyrovnají. Ta je naprosto skvělá především tím, že téměř všechny humorné situace vyplývají z přirozenosti hlavních postav, jejich práce a nerdovských zálib. Postupem času jim tvůrci musejí pomáhat a přidávat další postavy, prvoplánové situace a fórky, čímž jejich nerdovský vesmír prochází určitou proměnou a v častější konfrontaci s normálním světem se sám stává "normálnější" (procesem vývoje asi nejvíc "trpí" postava Sheldona, z kterého je v některých pozdějších dílech jen prvoplánový klaun). Kvalitativní pokles je však v rámci seriálů skutečně minimální, a The Big Bang Theory je pořád skvělá zábava.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Knihu jsem nečetl, takže moje dojmy vyplývají čistě ze seriálu. Obrovským hypem provázené a pochvalnými ohlasy následované televizní zpracování literární předlohy "Píseň ledu a ohně" je skutečně svěžím větrem do seriálové tvorby a především do žánru dobrodružného "fantasy" pro dospělé. Fantasy je v uvozovkách z toho důvodu, protože označit po první sérii Game of Thrones jako fantasy (tedy alespoň to, co si pod tímto pojmem běžný divák přdstaví) je pro mě hodně odvážné. Fantasy prvky jsou zatím přítomny pouze v legendách a dávných příbězích, přičemž v momentálních událostech by je divák hledal marně. Celý seriál tak prozatím představuje spíše středověké pletichaření a boj o moc (tedy trůn). Pro mě osobně to není žádné velké mínus. I tento "úvod" je totiž dostatečně zajímavý, načrtává dějové linie, představuje budoucí hrozby a úspěšně diváka vnadí na příchod drsné a temné zimy jak doufám. Výtky bych měl jen k občasné obligátní rozvleklosti v důsledku méně zajímavých pasáží (mám trochu obavu, že scénáristé budou klasicky seriál v budoucnu stále více natahovat a z těchto prozatímních nezávažností se stanou skutečné problémy, ale třeba budu překvapen.) Vizuální stránce nelze vytknout téměř nic, protože v tomto ohledu nenechalo HBO nic náhodě a učinilo z Game of Thrones jednu z nejlépe vypadajících sérií poslední doby. Jen bych byl opatrnější v užívání R-kových nástrojů, protože v některých momentech už tvůrci stojí na hraně mezi nahotou a násilím sloužícím příběhu, a samoúčelnou exhibicí.

Firefly

Firefly (2002)

Whedon stvořil skvělý sci-fi seriál kombinující různé žánrové prvky, které dohromady tvoří zábavný a zajímavý svět, jež mě naprosto pohltil. Jak už jsem napsal u Serenity, tak hlavní přednosti představují bezpochyby postavy a špinavé "westernové" prostředí okrajových planet a vůbec celý stvořený vesmírný systém. Každý díl přináší vesměs napínavý příběh (nikdy bych nevěřil, že ve sci-fi narazím na horší nepřátele než jsou Borgové), prošpikovaný hláškami a charismatem kapitána Reynoldse a celé jeho posádky. Věčná škoda, že Whedon nedostal víc času pro rozvinutí jakýchkoliv dějových linií. Firefly je další závislost, ze které se budu chvíli vzpamatovávat, a ke které z mé strany směřuje jen jediná a všeobecně známá výtka :-)

Jistě, pane ministře

Jistě, pane ministře (1980)

Brilantní seriál, který z mého pohledu přesně vystihuje záludnosti "důležitého a zodpovědného" politického života. Bezchybný scénář, výstižné herecké obsazení a to vše korunováno notnou dávkou britského suchého humoru. Navíc jsem v něm našel svoje vysněné povolání. Já totiž CHCI trávit hodiny předáváním informací, jež jsou nepodstatné, o věcech, na kterých nesejde, lidem co o ně nestojí a zároveň chci, aby moje práce nespočívala na výsledcích, ale na vyvíjení činnosti. Ano, já CHCI být druhým stálým tajemníkem ve státní správě!:-)