Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (360)

plakát

Absolutní sto (2001) 

Nebýt následného komentáře pana režiséra, myslel bych si, že má jít o závažné sociální drama. Až vyznání o oblibě Guye Richieho a Vincenta Cassela, a úmyslu jít tady v jejich kolejích vyjevilo, že to celé byla snaha o tribute, která skončila rozpačitě někde ve třetině. A proč? Právě proto, že hluboké sociální drama a Guy Richie moc nejdou dohromady.

plakát

Alois Nebel (2011) 

Už jen za atmosféru si ty 4* zaslouží. Animace+hudba - skvělé. Příběh mohl být víc rozvinutý, ale 1) zpracovává vážná témata tak, že vyzní obstojně, 2) lyrika tu epiku víc než vyvažuje. Jestlipak bude pokračování?

plakát

Americká krása (1999) 

Klasika, povinná četba filmového fandy nového tisíciletí. A taky jeden z filmů, kde se víc než jindy vyplatí nečíst recenze, dokud se na to sami nekouknete. Jéé, a já mám 1000. komentář:-) a zrovna tady... Tak vidíte, ten film je kultovní.

plakát

Americký gangster (2007) 

Je to skvělý pocit, vidět, že "velké filmy" se i dnes ještě občas dělají. Emancipace afroamerické komunity na americké drogové scéně 2. poloviny 20.století podbarvená eskapádou USA ve Vietnamu, podaná velkorysými tahy štětce na obrovském plátně; správně, Kmotr se vám jako asociace snadno vybaví - včetně pokřivené "mafiánské morálky". Nic z toho by ale nefungovalo bez excelentních dvou hlavních aktérů - tady to byla skutečná "two men show". Bravo!

plakát

Andělský podíl (2012) 

Viděno v originále bez titulků (stařičký pan promítač v kině prostě nezvládal) - a skotská angličtina je hardcore i pro protřelé britofily. Takže bez hodnocení: ale námět i provedení vypadali sympaticky civilně, a k tomu chytlavá titulní píseň a skotská příroda... Whisky, lidé, a drsnost i krása života v jednom šikovném celku.

plakát

#annaismissing (2023) 

Myslím, že tenhle patří mezi filmy, které je moc dobře, že vznikly, už kvůli jejich tématu a poselství. Naše společnost se rapidně mění, a málo se o tom 1) točí, 2) povídá, 3) učí a vychovává. Tenhle film zaceluje Mezery - už proto palec hore. Otevírá otázky, kterým se dneska prostě nevyhnem.  No a umělecky vzato: dobrý příběh, jen místy překombinovaný (jen proto, aby diváka opakovaně překvapoval); herecky mladší generace přehrává tu starší (jen kolegyně z advokátky to dorovnává; a je fakt, že Marek Němec to měl hodně náročné - a jeho výkon je pořád slušný, i když ne skvělý); no a SKVĚLÝ střih a kamera - na tenhle film se krásně kouká, a digielementy zapracovává možná ne originálně, ale rozhodně elegantně a přehledně. Film má i díky nim solidní dynamiku, což pomáhá, když je zrovna příběh dýchavičný nebo přeplácaný (viz nahoře). Celkově - moc fajn dojem, jsem rád, že tohle vzniklo.

plakát

Argo (2012) 

Velmi dobré 3 *. Díváte se na televizní noviny, a jen automatizovaně, bez opravdového zájmu posloucháte o dalších krizích ve světě? Pokud chcete opravdu zažít, o čem že to hlásí, cítit zblízka, jaké to je při střetu politik a kultur, když jde o život v prostředí vám úplně cizím - pak se podívejte na Argo. Autentická kamera a střih doprovodily civilního (ale taky většinu času jen neutrálně se tvářícího, a pod vousem schovaného) Bena A. Bonus - hlášky pana maskéra a úvod, který nezamlčuje, že si USA tak trochu vyzobaly, co si samy nadrobily.

plakát

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012) 

Další z řady živoucích důkazů toho, že kreslený je Asterix prostě lepší. Opět situace, kdy chaotický a mírně tupý příběh s vícero křečovitými momenty nezachrání ani pár vtipných míst (SW narážka byla výborná), ani tentokrát celkem šikovně vybraný představitel Asterixe (Depardieu coby Obelix je dlouhodobá příjemná jistota). No a nevyužitý potenciál klasického prvku nešťastných pirátů, kteří zdobí kreslenou sérii (fanoušci vědí), to už je na veřejné pranýřování.

plakát

A-Team: Poslední mise (2010) 

3 a půl hvězdičky. 3* za poctivý akční film s charismatickými hrdiny, půl * za několik neotřelých nápadů v čele s tankem. Pozn.: nelogičnosti v ději může dle mého akčňáku vytýkat jen ten, kdo nechápe, co je tohle za žánr.

plakát

Atlas mraků (2012) 

Tázání se po podstatě lidí a jejich životů bez kýče, klišé a přehnaného patosu? A k tomu komentář několika současných společenských témat? To celé vizuálně nápadité, a zábavné čtyřrole herců k tomu všemu jako třešnička na dortu? Budete se divit... Po dlouhé době zásadní filmový zážitek - ale nechá vás to s mnoha myšlenkami k řešení, na to se připravte.