Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (671)

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Chytré, s málo očekávatelnými zvraty, a děsivě reálné. Sto čtyřicet pět minut uteče jako voda a ve vás zůstane spousta emocí, smutku a lehké beznaděje. A živá vzpomínka na Lea, jako toho "sexy profesora", který opět přesvědčí, že hrát opravdu umí.

plakát

Deštivý den v New Yorku (2019) 

Miluji Woodyho Allena, jazz a atmosféru jeho filmů. Ovšem z A Rainy Day in New York se vytratil jakýkoliv příběh a zbylo jen pár prázdných kapek deště a kouzelná Selena Gomez.

plakát

Transky, body, vteřiny (2020) (divadelní záznam) 

Naprosto boží divadelní představení s úžasným hereckým výkonem Jakuba Burýška jako Zdeny Koubkové, atletky, již mnozí považovali za muže a která mužem vlastně byla. Ostravské Divadlo Petra Bezruče opět nezklamalo a přichází s originálním pojetím tématu přesahujícího osud jednoho sportovce, skvělou režií a výbornou scénou.

plakát

Pripyat Piano (2020) 

Opuštěná, zarostlá, svévolná Pripjať, která ve snímku Elišky Cílkové na chvíli, nenápadně, nenásilně ožívá. Pomalu, tón po tónu, píseň za písní. S pomocí hudby film na chvíli umožní setkání prázdnoty místa a síly jeho někdejších obyvatel. Doporučuji vidět v kině, případně alespoň doma najít klid, ticho a úplnou tmu. Zapomenout na záplavy dalších děl o Černobylu a užít si úplně nový pohled na jeho současné okolí.

plakát

Nová šichta (2020) 

Že propustit tisíce horníků spjatých po dlouhé roky s hloubkou dolů nebude jednoduché, bylo snad jasné všem. Co ale s osudy některých propuštěných pracovníků udělá takový kurz programování, si málokdo troufal říct. Média byla nadšená, lidé skeptičtí...každopádně Tomáš Hisem z nedávno zavřeného Paskova do toho šel po hlavě. Zhruba v ten moment začíná dokument sledovat jeho cestu se všemi radostmi a problémy, které jsme my všichni, místem i myšlenkami vzdáleni od Ostravy, při tom fandění ‘programátorskému projektu’ opomíjeli. Že IT start-upy a personalisté nejsou nadšeni z lidí nad čtyřicet, že u pohovorů vítězí sympatie nebo že jeden kurz není a nebude samospásný... Kromě výběru sympatického hlavního hrdiny, který se se svou situací pere s přehledem, oceňuji skvělý výběr scén a hospodských rozhovorů ilustrujících pohledy Tomáše a jeho blízkého okolí. Režisér tak nenuceně vstupuje do několika náročných let života Tomáše Hisema a zprostředkovává divákům ze všech sociálních bublin silné zážitky a nové obzory.

plakát

Utop se, nebo plav (2018) 

Ajaj! Naprosto zbytečně sluníčkové zakončení podráží do té doby dobře našlápnutou ironickou komedii...

plakát

Teroristka (2019) 

Iva Janžurová je...teroristka. Martin Hofmann místní mafián, Táňa Vilhelmová paní starostkou a Pavel Liška skoro profi kriminálníkem. Ačkoliv námět zní jako další nepovedený a trapný pokus o komedii, kterých česká kinematografie bohužel každoročně chrlí nespočet, Radek Bajgar mile překvapil. Po Teorii tygra si střihl svižnou, lehkou, ale přitom kvalitní komedii o problémech místních a chatařů v menší vesnici u Prahy. A o tom, jak se dají řešit... Iva Janžurová září, vychutnává si každé gesto staré učitelky a výborný, vygradovaný, téměř groteskní závěr snadno přebije poněkud nezáživný začátek.

plakát

Babí léto (2001) 

Vlastimil Brodský září v roli sladce bláznivého důchodce Františka, který se svým nejlepším kamarádem podniká naivní klukoviny a snílkovská dobrodružství. I přes svůj věk (a možná právě pro něj) si užívají naplno volnosti a svobody,ovšem k nelibosti Františkovy pragmatické a starostlivé manželky...Zatímco ta se zlobí, že František nechodí na pohřby, nepíše kondolence, ze smutečních oznámení dělá vlaštovky a ona doteď neví, jestli chce spálit, a nebo pohřeb žehem, František po každém svém novém dobrodružství žehlí vše květinami a jako malý ušatý kluk slibuje, že se polepší. Vladimíru Michálkovi se navíc výborně daří vystihnout kouzelné osobnosti všech aktérů i jemné a křehké souznění hlavního páru. To, na nějž lidé po letech zapomínají. František s manželkou se tak i na sklonku svých životů stále učí jeden o druhém a jak spolu být. Snímek se naštěstí nezvrhává do nasládlé hollywoodské pohádky a přichází také střet s realitou - nemocí, smrtí, omezováním a rozdílnými představami rodiny. Což je samozřejmě jen ku prospěchu věci... Herecký koncert Brodského, Zázvorkové, Zindulky a mistrovské dílo Michálka, který si snímkem nasadil hodně velkou laťku.

plakát

Kibera: Příběh slumu (2018) 

Původně sociální pracovník Martin Páv, jenž v Kibeře strávil několik let, se snaží tento nechvalně proslulý slum prezentovat jinou perspektivou než většina evropských médií. Kromě klasických záběrů na nepokoje, jež se zde rozpoutaly v období okolo keňských prezidentských voleb, tak přináší divákům příběhy jednotlivců, jejichž lidskost, nápady a energie si zaslouží velký obdiv. Jednotlivé mikropříběhy z Kibery propojuje komentář mladého místního fotografa, který boří jakékoliv předsudky o nevzdělaných, násilných a líných Afričanech. Páv má výborný cit pro nalezení těch správných aktérů a vykreslení jejich charakterů. Často se mu však příběhy a myšlenky nedaří dotáhnout až do konce a nechává tak diváka se zbytečně neúplnými informacemi.

plakát

Dvojníci (2016) 

Několik opravdu vtipných scén střídají bohužel trochu zmatené a nezáživné chvíle a bez výborného Ondřeje Sokola by film vlastně za moc nestál.