Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (168)

plakát

Kuky se vrací (2010) 

Film, který se podobá jen sám sobě. Po asi 10minutových pochybnostech jsem se už nesla na vlně klidu a hravosti. Nakonec i volba hlavních "hlasových" představitelů není opravdu prvoplánově líbivá, ale rodinně rodinná - jsme rodina a děláme spolu - snad je to i příslib, že Svěrákovská krev má další pokračovatele. Malý Svěrák není okaté dítko s kouzelným hláskem - ale spíš inteligentní spoluhráč. Děda Svěrák je hlasovým projevem tak osobitý (rozhodně to není dabér), že si na tuto jeho další hlasovou roli musím zvykat, ale s pohledu zpátky - Hergot je role jak ulitá pro hráče jeho formátu. Napojení osobnosti Svěráka s Kaisrem bylo opravdu zajímavé a potěšilo. Jan Svěrák mi opět připomenul, proč ho stavím mezi českými současnými režiséry na první příčku. Díky a poklona.

plakát

Avatar (2009) 

Bravurně převyprávěný příběh. S citem pro rytmus, akci, poezii i vizální hody, takže jsem zbodla vše - i to od počátku předpokládané. Mňam.

plakát

Číslo 9 (2009) 

Na můj vkus opravdu dostatečná porce akce a strachu. Akční hrané filmy mě většinou nechají chladnou, protože málokdy mají opravdu věrohodně nastíněné charaktery a nevěřím jim a záhy po právu padnou do hlubiny zapomnění Zde půvabně vystřižené charaktery devíti panáčků vynikají nad akcí a posmutnělý tón filmu rozkvétá jejich neokázalým hrdinstvím - jakoby mimochodem projevovaném. Půvab příběhu a originalita provedení překrývá předvídatelná místa příběhu. Dvojčata-knihovníky (3, 4) udělali naprosto úchvatně. Škoda, že číslo 2 odešel z příběhu dřív než jsem si ho užila. Moc příjemný film.

plakát

Můj nejlepší přítel (2006) 

Za nápad a filmové provedení 4*, za vkusné, citlivé a inteligentní herecké podání 5*.

plakát

Ideal Husband, An (1969) (TV film) 

Jeremy Brett má dar namíchat ješitnost a eleganci do tak neodolatelné kreace, že nevím, co je větší - jeho herecký talent nebo osobní kouzlo. Celkově je to nadstandardní konverzační britská televizní inscenace, které se u nás točily o deset let později, zde ozdobené přesnými hereckými výkony, skvělou angličtinou a pochopitelně přesným Wildem.

plakát

Měšťák šlechticem (2005) (divadelní záznam) 

Dech beroucí rekonstrukce barokního divadla. Dech vám nevezme rychlost děje, ale hravost, vtip a pečlivost provedení tohoto představení, tak jak se dnes jen některé náročnější barokní inscenace zdaří - gesta, svíčky, líčení, dikce. Pro francouzštináře zážitek. Většina herců tohoto uměleckého souboru (Le Poeme Harmonique) vystupuje ve více rolích a i v tom osvědčují svoji neuvěřitelnou všestrannost - ženy hrají muže, muži ženy, mladí starce i milovníka. Původně jsem inscenaci sledovala hlavně kvůli Lullyho muzice, protože jsem se domnívala, že Moliéra snad znám dost, ale au....neznám. Není to jako být u toho v 17.století, ale přibližuje nás to způsobu myšlení a tvorby tehdejších umělců. Navíc to rekonstruje tehdejší náhled na toto dílo. Bylo to králem zadané a mělo to spojovat balet, hudbu a divadlo - divadelní stránka byla pro publikum (tehdy dvůr, šlechtu) druhořadá a těžko věřit, že by se jim obsah zamlouval (šlechta přiživující se u bohaté šlechty, umění ve službách už ne šlechty, ale měšťanů). Pro ně to tehdy byl balet, do kterého byl vymyšlen děj a balet a muzika bylo to hlavní. Dle dobových zpráv si král často nechával provozovat baletní tureckou scénu samotnou.

plakát

Cranford (2007) (seriál) 

Excelentní televizní zpracování podle románu Gaskellové Cranford, na které se prý můžeme/te brzy těšit v televizi - zakoupeno "snad" na listopad. Hlídejte...snad tomu dají slušný čas. ČT se konečně odvažuje zakoupit z Británie něco jiného než britskou detektivku či čistě humoristický seriál!!!!! No na ČT asi sledují Emmy (ač se bohužel neřídí zajímavými BAFTA cenami).Cranford vyhrál 2 kategorie z asi 7 nominací. Adaptace je to dobrá, přestože či protože se odvažuje (jako každá dobrá adaptace) být místy jiná než předloha. Jedná se o televizní seriál, který dojme, pobaví, mě i ohromil. Kdo má jako já rád Judy Dench - nutnost.

plakát

Les contes d'Hoffmann (The Tales of Hoffmann) (1981) (divadelní záznam) 

Má oblíbená opera jedinečně inscenovaná. Large si zde nehraje na nějaké historicko-ahistorické aktualizace a nadčasovost příběhu o umělci a umění zakládá na příběhu samém a díky dirigentovi a skvělým interpretům se příběh opírá o bezchybné hudební nastudování. Offenbachova nedokončená opera vypráví příběh reálněho umělce Hoffmanna (spisovatel, hudebník i malíř), který se opíjí v taverně a přítomným vypráví příběh o třech ztracených láskách - umělé dívce Olympii ( Luciana Serra), kurtizáně Giuliette (Agnes Baltsa) a zpěvačce Antonii (Ileana Cotrubas). Celou dobu ho věrně provází přítel a rádce Nicklaus a jeho nemesis Lindorf, který jako by vždy stál za jeho zhacenými nadějemi. Když Hoffman zničeně dovypráví svůj žal, prohlašuje, že všechny tři ztracené lásky jsou nyní zosobněny v krásné Stelle, kterou čeká. Když se ale jeho Stella objeví, dává před zcela opilým Hoffmanem přednost ďábelskému Lindorfovi. Umělcův přítel Nicklaus se v závěru odhaluje jako umělcova můza, jako která ho provází a chrání. Kruté poselství pro umělce: štěstí najdi v umění - ne v lidském štěstí.

plakát

Simon Boccanegra (1995) (TV film) 

Neprávem opomíjená (doufejme v znovuobjevení) mimořádně melodická opera. Domingo ve vrcholné formě. Spolu s ním úchvatně hrající i zpívající Kiri Te Kanawa. Diriguje James Levine. Záznam z MET.

plakát

Babel (2006) 

Ne všechny momenty se mi líbily, příběh hluchoněmé dívky mě zajímal méně a trochu tam dle mého překážel, ale jinak to byl opravdu silný, úžasný zážitek, který utkví. Stejně silný, ale trvalejší dojem než z 21 gramů. Snad poprvé jsem byla ráda, že vidím fillm s Bradem Pittem - tady mi vážně sednul a dle mého jeho životní výkon. Vrásky, šediny a únava mu svědčí. O Blanchettové nemluvím - její další skvělá figura na malém prostoru. Klidně bych snesla další Příběh jedné střely.