Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Poslední recenze (4)

plakát

Kocour v botách: Poslední přání (2022) odpad!

Opravdu nechápu tolik kladných ohlasů na tento film, z mého pohledu se animáky nevedou už pěknou řádku let, ale možná už jsem na to starý. :) Kde mám začít? Hned v úvodu mě znechutilo zpívání. To se musí všude zpívat? Vzdyť nesleduji muzikál! Po strašném úvodu přichází akční sekvence a další facka - změna animace. To má být co? Anime? Jako kdyby se tvůrci neuměli rozhodnout, kterou animaci používat, takže půlka filmu je 3D animace a zbytek cosi "kresleného". A vypadá to docela děsně. Nepochopil jsem, co tím tvůrci zamýšleli. No a v neposlední řadě nešvar současných animovaných filmů: vše je neskutečně splašené a nepřehledné, hlavně finále, a navíc okořeněné trapnými hláškami. Takže opět zklamání. Ti, co hodnotí tento film čtyřmi nebo pěti hvězdičkami, na to mají samozřejmě právo, ale doporučil bych jim se znovu podívat na první dva Shreky, aby si připomenuli, jak má vypadat správný vtipný animák.

plakát

Matrix Resurrections (2021) odpad!

Neskutečná facka všem fanouškům Matrixu. Vedle tohoto má i Matrix Revolutions ambice na film roku. Tohle se nedá sledovat a je k neuvěření, že toto stvořil člověk, který pracoval na původním kultovním Matrixu. Je mi líto hlavně Keanu Reevese a Carrie-Ann Moss, kteří se k rolím vrátili. Scénář možná vypadal skvěle, ale kdo asi mohl tušit, že to Lana Wachowski přetaví v takový výsměch. Ať se raději k Matrixu už nikdo nikdy nevrací.

plakát

Batman (2022) 

Konečně povedená komiksovka od Warner bros./DC. Smutné je, že to v podstatě trvalo 10 let, než se něco takového natočilo, protože snaha dohnat Marvel vedla k natáčení jednoho paskvilu za druhým. Snad jen ten Sebevražedný oddíl mi přišel přes některé výtky zábavný. A tak předposledním perfektním zářezem je trilogie Temného rytíře, kterému se podle mě nový Batman sice nevyrovnává, ale podobná atmosféra a detektivní ladění mu velice sluší. Snad se ve stejném duchu bude pokračovat i nadále.

Poslední hodnocení (1 081)

Hunger Games: Balada o ptácích a hadech (2023)

14.03.2024

Marvels (2023)

14.03.2024

Démon ve mně (2023)

14.03.2024

Vymítač ďábla: Znamení víry (2023)

14.03.2024

Bod obnovy (2023)

14.03.2024

Sestra II (2023)

14.03.2024

ONEMANSHOW: The Movie (2023)

odpad! 14.03.2024

Pavučina (2023)

14.03.2024

Mluv se mnou (2023)

14.03.2024

Reklama

Poslední deníček (1)

Objektivní recenze

Milý deníčku...

Kde jsou ty časy, kdy vycházely kvalitní filmové časopisy jako Cinema a později Premiere. Byly tam totiž skutečné recenze, se kterými jsem na 99% dokázal souhlasit. Proč tomu tak bylo? Je to jednoduché, protože když už se jednou takový časopis vytiskl a vydal, nešlo to už vzít zpět, takže se většinou autoři snažili psát kvalitní články. Jenže Cinema už dávno není to co bývala a Premiere musela ustoupit rozmachu internetu.

Vítejme v dnešní době, kdy existuje spousta filmových serverů, které se snaží takové "kvalitní" recenze psát. Jenže je to buď omladina, která napíše svůj názor a myslí si, že je to recenze. No a pak jsou ti, kteří filmu skutečně rozumí, možná i pro nějaký z časopisů v minulosti psali, vyrůstali v devadesátých, možná i v osmdesátých letech, takže by od nich člověk nějakou tu profesionalitu čekal. Jenomže to vypadá, že jsou už tak znudění dnešní tvorbou, že mnohdy nejsou schopni vyplodit článek, který by neobsahoval jejich vlastní postoj.

Tyto filmové servery jsou obývány i tzv. přisluhovači. Nazval jsem je tak, protože nedělají většinou nic jiného, než že si takto nekvalitní článek přečtou (v domnění, že si přečetli skutečnou recenzi) a pak okamžitě dělají, že dané problematice a všeobecně filmům rozumí, přitakávají autorům a napíší pod články do komentářů něco v tomto ražení: "Film je sračka!" a nejspíš očekávají, že je takové tvrzení prostě konečné a jednoduše nikdo není lepší, než oni.

Co je však ještě horší, než tito přisluhovači, jsou redakce samotné. Běžný fanoušek filmu (Fanoušek je sprosté slovo, je to totiž jedinec, který krmí mainstream a je jedno, že by se někomu takový film mohl líbit!) chce napsat do komentáře svůj názor na takovýto článek, ale jelikož s ním nesouhlasí, dostane tvrdě naloženo nejen od přisluhovačů, ale i od redakce, což je opravdu dost neprofesionální. A tím už se dostávám k nadpisku mého postřehu. Když se autor v komentáři pod článkem ptá čtenáře, který nesouhlasí s "recenzí" a pouze píše svůj názor k dané problematice jako ostatní, na to, jak má vypadat objektivní kritika, je to normální?

Odpovím sám - rozhodně není, pokud se prezentuje jako odborník na tuto tématiku. Jestli to neví, co potom dělá v takové redakci, která se zabývá filmovými recenzemi?

Pro ty slabší, zde uvedu rozdíly a začnu tou druhou možností:

Subjektivní názor - jsou to například komentáře zde na čsfd: uživatelé mají možnost vyjádřit svůj názor k jednotlivým filmům/seriálům/pořadům atd.

Objektivní recenze - základem každé recenze je objektivita a nestrannost. K danému filmu by neměl mít autor žádný vztah. Velmi snadno by se z objektivní recenze mohl stát subjektivní názor. (Něco podobného se dá i vygooglit, že?)

Závěrem bych chtěl dodat, že se jedná jen o můj skromný postřeh, v žádném případě jsem se nechtěl nikoho dotknout, nebo urazit. Pouze je mi už otravné, jak se dobré recenze a filmové články změnili na mix čehosi, co se nedá už ani číst. Vznikají články typu: Proč mají filmy stále horší triky, 20 nejhorších filmových sérií, 10 nejhorších trilogií posledních dvaceti let apod. Když se mi to nelíbí, tak ať to nečtu, že? Však já to nečtu, stačí mi jen nadpisek. Všichni by si ale měli uvědomit, že je nás tu na světě miliardy a každý má svůj názor. A pokud nejsme schopni respektovat názory jiných, pak se snižujeme na úroveň jedinců, kteří umějí napsat jen to jediné: "Film je sračka!"