Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (42)

plakát

Chalífát (2020) (seriál) 

Nestává se často, že bych si u seriálu či filmu všiml jako jeho nejvýraznější prvek herectví/práci s herci. U mnoha scén jsem měl pocit, že se dívám na dokument, že někdo postavil kameru do místnosti, aby zaznamenal, co se tam stane. Možná tomu efektu napomáhá to, že neumím švédsky, a tak nedokážu posoudit nakolik uměle působí dialogy na rodilého mluvčího. Avšak ani při sebevětší dávce fantazie si nedovedu představit, že by se něco podobného dalo natočit se slovenskými či českými režiséry a jimi vedenými herci. Navíc se povedlo udělat to tak, že je to napínavé, a diváka zajímá, co se s postavami stane, nejsou mu, jak se to třeba mně osobně stává pořád častěji, lhostejné. Dá se tomu samozřejmě leccos vytknout, míra souher okolností a časových koincidencí je vskutku poměrné vysoká (je to přece severský thriller), ale všechno tohle se, domnívám se, dá odpustit. A jelikož tomu nedokážu nic vytknout ani z pohledu ideologie, dávám maximální možné hodnocení. Vynikající!

plakát

Avenue 5 (2020) (seriál) 

Myslel jsem si, že špatná hodnocení na ČSFD souvisí s tím, že v případě tohoto seriálu se docela dost z toho, co jej činí zajímavým, ztratí v překladu, ale na IMDb je to hodnoceno zhruba stejně jako tady, takže problém mého vysokého hodnocení bude spočívat nejspíš ve mně.

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

Tohle je případ seriálu, u kterého bych strašně rád zjistil, jestli bych mu dal podobně vysoké ohodnocení i dnes. Za ta léta jsem totiž mnohokrát zahlédnul, jak v televizi běží některý díl, nikdy mne však nepřepadla chuť podívat se na úsek delší než minuta. Kdo má ale čas dívat se na to podruhé, že?

plakát

Čtverec (2017) 

Domnívám se, že výjimečnost tohoto filmu spočívá primárně v tom, jak na poměrně nekomplikované zápletce dokáže ukázat složitost některých problémů (tohle se ale vlastně dá říct i o ostatních Östlundových filmech). Nejvíc jsem si pochopitelně užil scénu s divokým zvířetem. Válel jsem se smíchy a říkal si, jak trefné to je. Méně příjemné pak bylo, že se u mne objevily jisté pochybnosti ohledně mého vlastního jednání, v případě, že bych, nedejbože, byl účasten podobné performance.

plakát

Na špatné straně (2018) 

Tak trochu intelektuální krimithriller; předpokládám, že američtí poldové a gangstři takhle vyšperkovaný jazyk běžně neužívají, ale mně to samozřejmě jenom potěšilo. Snad jediná věc, která mi na tom trochu vadila, je ten naprosto otravný a blbý závěr, vyskytující se v 99 % amerických filmů, u tohoto žánru snad v plných 100% případů, že štěstí ti zajistí jen velmi velký balík peněz. Je však možné, že se na to jen dívám příliš evropsky.

plakát

Ve jménu vlasti (2011) (seriál) 

!!!!SPOILER!!! První série, až na ten nefunkční spínač, za **** a 1/2*. Závěrečné hodnocení (po II. sérii): 24 částí amerického seriálu o terorismu a homeland security a ani slovo o demokracii a svobodě, ani ždibek neodmyslitelného patosu? Zjevení.

plakát

Den cvoka (2002) 

I po druhém zhlédnutí za pět. Na některé scény již s velkou pravděpodobností nikdy nezapomenu: kontrola prostaty s dokonale zahranou (= na nerozeznání od skutečnosti) znuděností lékařky a intimitou, kterou si podobné vyšetření žádá, motlitba Poláka, která sedne dokonale i na Slováka (malý, zlý a závistivý), dobrodružství ve vlaku, zkoušení milovaného syna ze základů anglického jazyka...