Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (1 871)

plakát

Lidský úděl 5.: Přeskočit smrt (1961) 

Třetí díl této epopeje je skvělým válečným filmem hlavně z psychologického hlediska. Kaji se nejprve dostane do předem prohrané bitvy, následně absolvuje úmornou pouť územím nepřítele, aby nakonec padl do sovětského zajetí a ztratil jeho poslední zbytky iluzí toho, že by snad socialismus mohl být lepší než fašismus. Zatímco v předešlých částech se režisér Kobajaši navážel hlavně do řad japonské armády, zde to schytávají naprosto všichni. Film ukazuje pád na úplné lidské dno na útěku na území nepřítele a pak ještě níž v zajateckém táboře. Třetí film je nejsilnější (a nejponuřejší) částí tohoto eposu, jedna dramatická událost střídá druhou, tempo je strhující a k této části nemám vůbec co vytknout. Kdybych měl hodnotit Lidský úděl jako celek (což by se asi mělo) tak se jedná o úchvatný počin s ambicemi popsat lidskou tragédii války v megalomanském rozsahu z mnoha úhlů pohledu, tak jako žádný jiný film, který znám. A tyto ambice považuju za naplněné. Jako celek je Lidský úděl doslova jedinečným a výjimečným dílem, v němž se spojila úchvatný příběh, vynikající filmařina a skvělý hereckého výkony a byť někdy sledování dává zabrat, vše je na svém místě.

plakát

Jižní Pacifik (2009) (seriál) 

Další nejlepší dokumentární cyklus co jsem kdy viděl. (Stejně jako Life, Planet Earth, Nature´s Great Events a Africa). Tentokrát je zážitek umocněný ještě tím, že o jižním Pacifiku a jeho ostrovech jsem nic moc nevěděl. Vyjmenoval bych nějaké obzvlášť památné scény, ale to byl nebylo fér, protože celý cyklus je přesně takový, jaký si představuji pod označení „spektakulární“. Attenborough je sice nepřekonatelný, ale Cumberbatchův hlas je pro změnu… podmanivý.

plakát

Torchwood (2006) (seriál) 

Torchwood jsem si pustil abych zkrátil nekonečné čekání na dalšího Doctora Who po 7. sezóně. Šel jsem do toho, že spin-off nikdy asi nebude dobrý jako půvdoní seriál a ejhle ona to není pravda. Torchwood je především velice jiný. Je vážnější, depresivnější, je v něm více vztahů, brutality, sexu je ponuřejší a bezvýchodnější než doktor. Pravda, první sezóna má pár dílů, které jsou tak nějak průměrné, ale druhá sezóna už je velmi vyrovnaná, dramatická a našlápnutá. No a třetí sezónu, považuji za opus magnum Russela T. Davise. Tato šestidílná řada je pro mě ultimátní ve všech směrech dokonalý seriál. To jak Davis pracuje s gradací, s psychikou postav, s napětím, nebo s emocemi to snad nemá v seriálech obdoby, to je geniální. Ještě teď mi naskakuje husí kůže, když si vybavím některé momenty. Bravo. 4. série je ale velké zklamání. Je názorným příkladem toho jako točí seriály amíci. Zajímavý děj na 3 díly roztáhnou na 10, proloží to tunami nudné vaty. Navíc nové amersickí psotavy jsou děsně nesympatické, prostě slabota. Ale i tak, za skvostnou a mimořádnou 3. sérii nechávám plné hodnocení.

plakát

Útěk (1972) 

Útěk mě sice neoslovil, coby autorsky působivé dílo svého tůvrce, z něhož by jeho osobitý styl a ego tryskalo z každého záběru, jako je tomu u jiných jeho filmů. To mi ale vůbec nezabránilo užít si tento snímek coby, byť obyčejnou, ale prostě tak nějak po všech stránkách dobrou a nenáročnou akční kriminálku ze staré školy. Steve McQueen je prostě machr a díky jeho charismatickému vystupování zde, je patrné, že se stal legendou oprávněně. Dobře herecky a uvěřitelně funguje i chemie mezi jím a jeho hereckou parnterkou a skvělé jsou i scény s počínáním hlavního záporáka. Něco takového si představuju pod pojmem „kultovní klasika“.

plakát

Afrika (2013) (seriál) 

Byť je to těžce představitelné, tento dokumentární cyklus jde dokonalostí toho co ukazuje snad ještě dál než série Planet Earth a Life. Od té doby technologie pokročily a v jednotlivých scénách je to vidět. Když už kvůli ničemu jinému, tak kvůli tomuhle má smysl mít Full HD televizi. Nenapadá mě co víc napsat, než patetické: „děkuji BBC Earth".

plakát

Zatóiči gojótabi (1972) 

Další obzvlášť vydařený film o Zatoichim. Byť se téměř celá akce odehraje až na konci, stojí to za to a to především díky příběhu, který se tentoktáte opět nese v potemnělejším a beznadějněším duchu. Zatoichi se i přes svou snahu o konání dobra zavrhován i dobrými lidmi, vězněn a mučen. Nakonec ale povstane a se zlem se vypořádá téměř démonickým způsobem. Skvělé. K dobru filmu jde také excelentní Shintaro Katsu a zajímavý netradiční soundtrack.

plakát

Život na Zemi (1979) (seriál) 

V porovnáním s tím na čem se David Attenborough podílí dnes, působí Life on Earth trochu zastarale. Třeba technická stránka (kvalita obrazu, hodně záběru zvířat ze zajetí a ne přirozeného prostředí) si i přes remastering, který tyto blučka prošly prostě nemůže ani přičichnout. Také koncepcí je tato dokumentární série už trošku jiná, než jak vypadají moderní dokumenty. Hodně moc se mluví, objem informací je na dnešní poměry téměř brutální. Ale obsahem a prezentací je série dokonalá. Taková učebnice historie evoluce v kostce. David Attenborough zde neprovádí jen hlasem, ale i před kamerou. A musím říct, že i přes malinko toporný (ale zábavný) styl, je tato série díky němu skvělá. Attenborough nejen, že si vybírá z nepřeberného množství možností skvělé a zajímavé příklady, a přitom zároveň doslova čaruje s krásou anglického jazyka, když volí někdy nečekané až poetické, jinde vtipné obraty, které však nikdy neodvádějí pozornost od tématu. Díky jeho, inteligenci, šiři znalostí, výřečnosti a díky nesmírně symaptickému projevu je prostě Attenborough ten nejlepší z nejlepších.

plakát

Batman: Návrat Temného rytíře, část 1. (2012) 

Obecně těmhle rozanimovaným komiksům moc neholduju, ale The Dark Knight Returns má tak dobrý příběh, že musím smeknout před tím, co tenkrát Frank Miller z této postavy vyždímal. Animace je o něco lepší než tomu bývá u podobných projektů a nijak nenarušuje svižné tempo filmu a opravdu skvělý příběh. Dokonce ani rozdělení na dvě části nepůsobí jako snaha z předlohy co nejvíc vyvařit, ale dává smysl jako uvedení k tomu co přijde v části druhé. Zvuk ani namluvení postav také nic nekazí, takže z toho hodnotím TDKR, jako nejlepší animák a těším se na druhou půli.

plakát

Zamilovaný Shakespeare (1998) 

Vkusná a chytrá pocta a hrám Williama Shakespeara, které se také nese tak trochu v divadelním duchu jeho díla. Jedná se o typický film, jež stojí a padá hlavně se scénářem Toma Stopparda (a toho druhého, jehož neznám). I přes to, že se nepochybně jedná o absolutní fikci, vychází zápletka z detailní znalosti reálií ze života tohoto umělce a jeho díla. Herecké výkony jsou velmi dobré, vysloveně krásné jsou kostýmy a zbytek je tak nějak v rámci možností standartní.

plakát

Zatóiči abare himacuri (1970) 

Tak tenhle Zatoichi je naprosto vyváženým mixem toho co mám na filmech o slepém šermíři tak rád. Dostatek prostoru pro skvělé herectví Shintaro Katsu (ve vážné i humorné poloze), slušné množství akce a přesně taková dávka humoru, aby se z filmu ještě nestala komedie, ale udržel si dramatické vyznění. I tento díl tak nějak vypovídá o krutosti světa a lidí v něm o udělá člověkovi dobře vidět zase jednou někoho, kdo s tím šmejdem vymete. A jako bonus se zde objevuje skvělý Tacuja Nakadai, což je po představiteli hlavní role, Toshiro Mifune a Takaši Šimura další fenomenální japonský herec, který spojil své jméno s touto skvostnou sérií.