Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (247)

plakát

Wonka (2023) 

Mrzí mě, že to je točené především pro mladší publikum. A to proto, že je to až neúměrně hloupé a zkratkovité. Audiovizuálně to není špatné, ovšem pro takový film je to málo. Škoda... Mělo to potenciál, který se ale nepodařilo využít.

plakát

Chudáčci (2023) 

Osobitý a uhrančivý styl režiséra Lanthimose, od kterého jsem doposud nic neviděl, mě chytnul okamžitě. Od první vteřiny jsem seděl jako přikovaný a strašně si to užíval. Film je velice hravý jak po audiovizuální tak i po příběhové stránce. Jediný drobný problém mám s finální částí filmu, kdy to na mě působilo už trochu překombinovaně. Kdyby to utnuli o 10-15 minut dřív, bylo by to ideální. Ovšem to, co tu předvádí Emma Stone...to je totální herectví. Ten vývoj její postavy a způsob, jakým to dokázala dostat na plátno je naprosto dokonalý a nelze se divit, že dostala Oskara. Za peak celého filmu považuji studijní lekci, kterou předává otec svým dvěma synům...

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Druhá Duna je majestátní! Ještě víc než jednička. Naprosto mě svým ztvárněním uhranula a po odchodu z kina jsem zážitek ještě dva dny zpracovával. Nedá se asi mluvit o nejlepším sci-fi filmu všech dob, nicméně zážitek, který jsem v kině (konkrétně IMAXU) zažil, se řadí mezi moje nejsilnější kino zážitky vůbec. Je to vizuální porno a v kombinaci s fantastickým soundtrackem tvoří neodolatelné, velice líbivé a především uspokojivé duo. Byly tady asi 3-4 scény, kdy mi doslova běhal mráz po zádech (ti, co viděli, tak určitě tuší). Divákům, kteří knihy nečetli nebo svět Duny neznají tak dobře, může trochu působit problém to, že se tu v některých pasážích občas trochu skáče, což může sem tam způsobovat menší zmatení. Ovšem to není můj případ, já jsem si celý film užil na 150%. Víc už ale nemá asi smysl psát, jelikož bych se tu opakoval pořád dokola. Je to zkrátka filmová událost nejen tohoto roku, na kterou jsme tak dlouho čekali, a to nejen vizuálně, ale především svou důležitostí pro celý sci-fi žánr.

plakát

Sexuální výchova - Série 4 (2023) (série) 

Sex education je fenomén. Netflix tu vytvořil velmi silnou značku, která ale bohužel po několika letech došla ke svému konci. Ačkoliv mě to mrzí a ke konci jsem to prožíval, tak si ale myslím, že končí v tu nejvíc pravou chvíli. A to proto, že poslední dvě série už nedosahovaly kvalit prvních dvou. A to nemyslím zle. Je těžké udržet stejnou kvalitu několik sérií po sobě. Třetí i čtvrtá série i přesto dokázaly být poměrně kvalitní zábavou a nikterak mě neurazily. Sice jsem po prvních dvou dílech této závěrečné série byl hodně zklamaný, ale naštěstí se pak něco zlomilo, celé si to sedlo a až do konce to nepustilo nohu z plynu. Jsem se zakončením spokojený a jsem rád, že tvůrci měli dostatek rozumu, aby se rozhodli značku nedojit do poslední kapičky. Za to jim patří můj respekt.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Je mi smutno, že musím jít takhle nízko. Ale prostě to tak cítím a nemůžu přivřít oči jenom kvůli nostalgii. Když film končil, moje první myšlenka byla, že na něj musím rychle zapomenout a vůbec ho nedávat do kontextu s ostatními Indyho filmy. Je pravda, že příběhová myšlenka vlastně nebyla tak špatná, ovšem nemůžu se zbavit dojmu, že cestování časem do světa Indiana Jonese prostě vůbec nepasuje. Nevím, proč se tvůrci rozhodli pro tento krok. Možná proto, že to je dneska in. Vzniká tu pak spousta nelogických věcí, z nichž nejvíc divně na mě působilo setkání s Archimedem. Nevím, co to mělo za účel a proč to tu vlastně bylo. Vizuálně film nevypadá špatně. Digitální omlazování se jim povedlo udělat realisticky a při statických záběrech to není téměř poznat. Při pohybu a v akci, zejména na začátku, to je trochu horší, ale dá se to přežít. Na druhou stranu to fakt působí trochu divně, když 80-ti letej dědek mlátí čtyři o 50 let mladší nabouchaný borce. Ovšem co mi celý film pilo nejvíc krev bylo chování postav. Třeba taková "Vombatka". Vůbec jsem za celou dobu nepochopil, proč se 3/4 filmu ke svému kmotrovi chovala jak úplná kráva. Nebo proč její největší kamarád byl malej harant, kterej byl ve filmu asi jenom proto, aby všechny sral. Každopádně jak jsem psal na začátku. Je nutné nebrat film jako součást všech filmů, ale jako ojedinělý výstřel, který se snad už nebude opakovat. Já se budu vždy s nadšením vracet k původní trilogii a to mi bohatě stačí.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Jsem moc rád, že tu konečně vznikají trochu odvážnější projekty. A je pravdou, že letos jich bylo až možná překvapivě hodně. Bod obnovy se samozřejmě řadí mezi ně a už od začátku to byl můj favorit. Tím, že je to film z Česka, tak tomu asi trochu nadržuju. Ale myslím si, že takové projekty je nutné podpořit. Bod obnovy a celý jeho příběh je plný klišé, není nijak zvlášť překvapující a na nějaké pomyslné stupnici ho řadím do čistého průměru. Ovšem to, jak film po celou dobu vypadá, je k neuvěření. K neuvěření proto, že se za vizuál tvůrci určitě nemusí stydět ani v zahraničí. To, co dokázali vykouzlit z několikanásobně nižšího rozpočtu, je obdivuhodné. Přál bych si, aby tímto filmem (rokem) započala nová éra českého filmu, která bude mít i nějaké jméno v celosvětovém měřítku.

plakát

Nic ve zlým (2023) 

Pohodová oddechovka s výbornou Jennifer Lawrence. Odpočinul jsem si a pobavil se. To mi u takovýho filmu bohatě stačí.

plakát

Mimořádná událost (2022) 

Dám tomu jednu hvězdu za to, že v prvních 15 minutách tam byly asi tak dva momenty kdy jsem se relativně pobavil. Ovšem čím blíž konci film je, tím to je trapnější a trapnější. Opravdu mi bylo až fyzicky nepříjemný na to koukat. Bylo mi trapně za všechny zúčastněné. Tolik hovadin jsem snad v jednom filmu neviděl. Jasně, chápu, že to má být v nějaké nadsázce a tak, ale aby se postavy ve filmu, ve kterém jedou vlakem z jedné české prdele do druhé, bavili o tom, že je unesl černý terorista, tak to mi fakt vtipný nepřišlo.

plakát

Nevina (2021) (seriál) 

Díval jsem se teď na svoje hodnocení u španělské kinematografie. V drtivé většině převažuje plný počet. Díky tomu se mi tak Španělé posouvají do pomyslné top3 kinematografií, které mě aktuálně neskutečně berou a hajpí. El inocente není o nic slabší. Naopak je to další kurevsky povedená krimi série z prostředí Barcelony, kde je všechno extrémně zamotané, zároveň se to ale neztrácí a na konci to přese všechno zase dává smysl. Nebudu přehánět když řeknu, že jsem celé dny jenom čekal na to až bude večer a já si budu moct pustit další díl. Od Mistra Paula Oriola už mám něco zkouknutého, ale po téhle minisérii si jdu okamžitě pustit všechny jeho další dostupné filmy. Pro milovníky krimi seriálů je El inocente jednoznačně povinnost, kterou doporučuji nikterak dlouze neodkládat.

plakát

Následky (2021) 

Mně se film líbil. Zejména proto, že jak Jenna tak Maddie jsou naprosto neskutečné a jejich výkon je nekompromisní. Téma je to samozřejmě těžké a tady bych řekl docela věrně zpracované. Narozdíl od některých mě film bavil celou dobu a 92 minut je za mě tak akorát.