Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Horor

Recenze (462)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Velká paráda. Vzhledem k tomu, že to je domácí počin a ten vizuál vypadá světově, tak tomu i odpustím, že to je ze zápletkového hlediska celkem předvídatelné a žádný vysloveně šokující zvrat nepřijde. Velmi dobrý sci-fi thriller, kvalitně zahrané, kvalitně zrežírované a jsem rád, že se ukázalo, že něco podobného lze vyprodukovat i u nás.

plakát

Bratři (2023) 

Já si myslím, že jsme do boje o Oskara poslali dobrého kandidáta. Řemeslně i herecky kvalitní dílo, které příběh dvou kontroverzních osobností podává bez toho, aby je adorovalo či naopak démonizovalo. Všechny důležité okamžiky ve filmu jsou a snímek i přes dlouhou stopáž nedává divákovi příležitost nudit se. Návštěvy kina rozhodně nelituju,

plakát

Meg 2: Příkop (2023) 

Podobně jako u prvního dílu je to úplně mimo knižní předlohu, což je hrozná a nepochopitelná škoda. S Altenovou Hlubinou to má opět společné pouze Mega, jméno hlavního hrdiny a dojem z díla/atmosféru. Vynechali dokonce i Kronosaury, na které jsem se těšil. Ale podobně jako u jedničky to celkem obstojí samo o sobě. Film se dá rozdělit na dvě části - první, odehrávající se v Příkopě/Hlubině a druhá, kde podmořské obludy zaútočí na Fun Island. První dá vzpomenout na nedávný horůrek Pod vodou, zatímco ta druhá přinese to, na co jsem se nejvíc těšil -> zábavnou a nápaditou akci s obřím žralokem, chobotnicí apod. Pochválil bych také, že hlavní hrdinové jsou vesměs sympatičtí a mají mezi sebou slušnou chemii. Tak to má u pořádnýho blockbusteru být. Logika si sice v tomhle filmu dala letní dovolenou, ale i tak mé hodnocení končí dost vysoko. Přesně na hranici čtyř a pěti hvězd.

plakát

Kick-Ass (2010) 

Několik vtipů sice zavánělo trapností (hlavně úvod snímku) a Vaughn to možná trošku až přehnal s krvavostí a vulgaritou, nicméně finále snímku byl pořádnej nářez, takže nakonec jsem se rozhodl hodit i pátou hvězdu. Jinak svižný vtipný snímek, kde režisér zvládá akci lépe než v Kingsmanech, Aaron Taylor-Johnson hraje sympatického hrdinu, Strong je celkem ucházející záporák a (jako vždy skvělý) Nicolas Cage se stal mým oblíbeným superhrdinou. Panu režisérovi tak odpouštím nepovedená pokračování Kingsmanů, tohle bylo dobré.

plakát

Cesta kolem světa za 80 dní (1989) (TV film) 

Jedna z mých oblíbených Verneovek ve výborném televizním zpracování. Předloze je to docela věrné, je to dějově bohaté, dobrodružství střídá dobrodružství, a má to skvělé obsazení. Pierce Brosnan skvěle sedl do role puntičkářského anglického gentlemana, komik Eric Idle září jako jeho vtipný sluha a Peter Ustinov je doplňuje jako snaživý detektiv Fix. Ve vedlejších rolích pak zaujmou Christopher Lee, Robert Wagner nebo Robert Morley. Po všech stránkách lepší než přestřelená komediální verze s Jackiem Chanem.

plakát

Šestý smysl (1999) 

Lidi mají nepochopitelnou potřebu vyzrazovat závěr tohoto filmu. Na jednu stranu je to tím, že je překvapivý a zároveň dobře promyšlený (náznaky se ukazují celý snímek), na druhou stranu přece si musí uvědomit, že tím další diváky o toto překvápko ochudí. Nejprve jsem to slyšel v jednom videu na youtube a když se mi to povedlo skoro úspěšně zapomenout, tak mi to připomněla jedna (mimořádně otravná) postava v seriálu FUBAR. Krom toho je to zajímavý thriller, na jehož konci dostaneme ono zmíněné překvápko, zároveň ale věci do sebe zapadnou, příběhy se uzavřou a dočkají se rozuzlení. Krom toho je to dobře zrežírované, hudba je klasicky hororově mrazivá, scénář je promyšlený, postavy jsou dobře napsané a (hlavně od ústřední dvojice) skvěle zahrané. Božský Bruce je skvělý jako vždy a Haley Joel Osment zahrál snad ještě líp než ve Spielbergově AI.

plakát

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989) 

Spolu s dvojkou můj oblíbený díl série (byť pět hvězd jsem dal všem čtyřem). Harrisonu Fordovi tady sekunduje výborný Sean Connery. Ti spolu skvěle fungují a mají nezapomenutelné vtipné momenty. Doufám, že se James Mangold pochlapil a za pár týdnů nám naservíruje důstojné rozloučení s Indym. (recenze č.400)

plakát

Trol (2022) 

Klasický film o gigantických monstrech se vším, co podobných spektáklů patří a co tady je kritizováno jako klišé. Ze začátku pracuje spíš s náznaky, pak nám trolla vybalí v celé jeho kráse. Navíc je tato "norská Godzilla" docela dobře napasována do norských pohádkových reálií. Má to dobré triky, zábavné hlášky, docela slušnou akci, dobře zahrané postavy. Tento kříženec Godzilly s Lovcem Trollům se mi prostě dost líbil, a tak mu dávám velmi slušné čtyři hvězdy. P.S. V Soundtracku si párkrát pěkně pohráli s krásnou Griegovou melodií "In the Hall of the Mountain King", ale nebál bych se jí tam i použít víckrát. --- Po druhém shlédnutím přidávám pátou hvězdu. Velká spokojenost.

plakát

Spalovač mrtvol (1968) 

Už když se mi filmová adaptace líbí podobně jako předloha, považuji to za zázrak. Spalovač mrtvol je ale jeden z mála případů, kdy snímek knihu předčí. Autorova spolupráce na scénáři zajistila to, že film perfektně zachovává tón a všechny důležité momenty předlohy. Pobavil neustále se vracející manželský pár Menšík-Myslíková, jeden ze známých znaků předlohy. Neskutečná práce s kamerou a herecký výkon Hrušínského pak dodávají onu přidanou hodnotu. Jeden z nejlepších československých filmů.

plakát

Pán much (1963) 

Knižní předloha i adaptace z devadesátých let patří mezi moje oblíbené kousky a hodně se povedlo i toto první černobílé zpracování. Předlohy se to drží, opět je to mimořádně napínavé, ke konci to graduje a dokáže to vtáhnout diváka. Barevnou verzi mám ještě o něco raději, ale ke sledování doporučím určitě i tuhle.