Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (27)

plakát

Tenet (2020) 

Pokud si někdo vezme do hlavy, že natočí film, kde si hraje s časem, nekončí to dobře. A bohužel, ani v případě Christophera Nolana, byť mého nejoblíbenějšího režiséra, tomu není nijak. To, z čeho J.K. Rowlingová udělala ve třetím díle Harryho Pottera cca 10 minutovou stopáž, udělal Nolan bohužel 2,5 hodinový film. Pro zasvěcené Potteristy je to stopáž, kde na sebe Hermiona kouká do lesa/z lesa a Harry zachrání sám sebe před mozkomory, ačkoli si myslí, že to byl jeho otec. Ano, přesně v tom duchu je celý film, ve kterém se člověk vůbec neorientuje. První hodinu a půl vůbec neví, o čem to vlastně je, a jeho fyzikální vysvětlení a odkazy na zákony, paradoxy a jevy, jsou těžko srozumitelné i pro absolventy MATFYZu s červeným diplomem. Za mě absolutní ztráta času. Otázka v kontextu filmu ale zní, jakého času? Reálného, budoucího, minulého, inverzního, nebo toho v rámci dědova paradoxu? :D

plakát

1917 (2019) 

Velmi zajímavý válečný film, o tom nemůže být pochyb. Původně jsem se těšil na 2 věci: 1) Nějakou pořádnou válečnou řež jako v úvodech Zachraňte vojína Ryana či Nepřítele před branami. Proto jsem byl celkem překvapen z toho, že jsem se žádné epické válečné bitvy nedočkal. Film je totiž postaven zcela na něčem jiném. Mohutná výprava se stovkami vojáků se totiž drží v zákopech a místo válečných jatek spíše ukazuje otřesné zázemí vojáků během zákopové války, kteří se tísnili bez jakýchkoli hygienických standardů na pár metrech čtverečních. 2) Výborné výkony Colina Firtha a Benedicta Cumberbatcha, zejména druhého jmenovaného, u kterého jsem si říkal "jo uniforma, to je přesně role pro něj". O to více mě přímo šokovala jejich stopáž, kdy má každý cca půl minutu z filmu :-) Film si po celou dobu hraje primárně s emocemi diváka. Drží Vás neustále ve střehu a napjatého. Jako v hororu čekáte na ten okamžik, kdy se něco v ponuré atmosféře stane. Kdy někdo vystřelí, vybafne zpoza zdi nebo zákopu. K tomu samozřejmě výborná práce kamery, světel, hudby. Vše se výborně prolíná a celý dojem působí o to více realisticky

plakát

Attila (2020) 

Obecně mám životopisné filmy rád, a nic tomu neubral ani fakt, že se jednalo "pouze" o dokument. Kvituji pohled a zasvěcení do pozadí MMA na čsl. scéně, kde patří Attila mezi průkopníky v oboru. Je fajn vidět, jak se absolutně okrajový sport pouze pro fajnšmekry dostal do záře reflektorů a je rázem jedním z nejsledovanějších u nás i v zahraničí a nadále roste na popularitě. Líbí se mi kontrast Attily coby tvrdého top zápasníka, který to dotáhnul k titulu šampiona, versus skromného sympaťáka s velkým srdcem z malé dědiny na slovensko-maďarském pohraničí. Divák zde sleduje jeho vzestupy a pády ve stylu rčení, že jednou si dole a jednou nahoře. Autor si během toho celkem hezky hraje s emocemi hlavního hrdiny i diváka. Jinak jasně, zpracování nic moc extra, nečekejte dokumentu z dílny Holywoodu, HBO, BBC nebo Discovery. To je samozřejmě jiná liga, ale na místní poměry se jedná o nadprůměrný počin.

plakát

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (2020) 

Pokud někdo očekává, že se jedná o něco ve stylu Jokera, tak se šeredně mýlí. Je to kravinka ala Charlieho andílci, která stojí pouze na výkonu Margot Robbie. Ta opět ukázala, že je velmi nadanou herečkou, která to může dotáhnout hodně daleko. Druhým nejlepším hercem ve filmu byla bohužel hyena Bruce, jinak byly herecké výkony doslova tragické, a to v čele s McGregorem. Ten si měl nechat masku ze závěrečné scény po celý film, obdobně jako Bane v Batmanovi. Tak špatnou až vyloženě trapnou postavu záporáka jsem totiž skutečně dlouho neviděl. Na můj vkus tam bylo přehršle flashbacků, které zbytečně snižovaly tempo děje. Hudba a zvuk o ničem, napětí nula, dynamika žádná, emoce to samé.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Le Mans ´66 je přesně ten typ filmu, který má vše co, má opravdová pecka mít. Napětí, při kterém se tají dech. Emoce, při nichž se Vám derou do očí slzy. Humor, kvůli kterému se dusíte smíchy. Sílu přátelství a rodiny. To vše perfektně vyvážené, doplněné o vynikající kameru, která Vám nabídne pohledy na závodní trať v maximální rychlosti z pohledu pilota či klasickou hudbu 60. let, která Vás pohltí do atmosféry tehdejší doby. A samozřejmě také vynikající herecké výkony hlavních protagonistů. Zde jednoznačně vyniká Christian Bale, coby neřízená střela a automobilový magor, který má na sobě tolik oleje, že si v kině říkáte "Hej, já ten pach oleje, potu a benzinu normálně cítím!" U filmu jsem se bál poměrně dlouhé stopáže, ale děj má rychlý spád a minimum hluchých míst. Baví od první do poslední minuty tak, že než se nadějete, je konec. Prostě další film, u kterého je znát, že ho napsal sám život. A takové příběhy jsou ty nejlepší!

plakát

Joker (2019) 

Kdybych Joaquina Phoenixe potkal v noci v metru, okamžitě uteču a je mi úplně jedno, že je to slavný herec a můžu si s ním udělat selfie. Měl bych totiž opravdu, ale opravdu vážné obavy z toho, že mě tam odkrouhne a u toho se bude ironicky smát. Ano, tak výborně to JP zahrál. Skutečně jsem mu věřil, že je vyšinutý retard. Ostatně symptomy k tomu prokázal už v Gladiatorovi. Míra šílenství se ale u něj od té doby posunula na úplně jinou úroveň. Upřímně nevím, jestli jeho výkon někdo překoná a vyfoukne mu sošku, o kterou si velmi hlasitě tímto výkonem řekl. Film ale není pouze o něm. Je to do velké míry psychologicko-sociologické drama, pohled do zákoutí toho temného v každém z nás a v každé společnosti. Ruku na srdce: Kdo se alespoň na okamžik během filmu nepřistihl při tom, že mu fandí? Je mu ho líto a že Joker nemůže za to kým je, ale že za to může společnost, které vrací co jí patří? Film je prostě fantastický, o tom nemůže být pochyb. Snímek je plný kontrastů, které se výborně prolínají a zároveň si odporují. Komedie vs Tragédie, Děs vs Smích, Systém vs Anarchie a tak dále. Děj a scény se přelévají z extrému do extrému. Na jedné straně anrachie v ulicích, o snímek dále nažehlené obleky v luxusním divadle. Výborná práce s kamerou zesiluje scény plné schyzofrenna a děsu. Film byl tak dobrý, že jeho jedinou chybou, kterou na něm spatřuji je, že neměl o něco delší stopáž, kde by film déle vrcholil a vybalil vše v plné parádě. Každopádně to byl třeba úmysl a autoři si to nechávají na pokračování, které by bylo jednoznačně na místě.

plakát

Psí poslání 2 (2019) 

Opět pěkný film, který je důstojným pokračováním prvního dílu. Stejně jako minule každému psímu páníčkovi ukápne slza a to ne jednou. Manželka probrečela půlku filmu a oči měla opuchlé ještě dva dny. Pěkně zpracované byly i spojlery k prvnímu dílu

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Z mého pohledu nejlepší Tarantinův film po Djangovi. Trochu něco jiného než filmy předchozí, ale to dělá umělce velkým. Sekat všechno na jedno brdo jako Baťa cvičky není nic extra. Ale natočit každý film trochu jinak, ale přitom se stále stejnými rysy a rukopisem, je umění. Proto mám Tarantina rád, a tento film to jednoznačně podtrhuje. O tom, že se jedná opět o prvotřídní výkon Lea s Bradam se napsalo už hodně a nemá smysl se opakovat. Finální zápletka perfektní, krásně vygradovaná a přitom vtipná a překvapivá.

plakát

Rambo: Poslední krev (2019) 

Co je poslední díl Ramba? Smíchejte Sám Doma a Kill Bill a máte výsledek :-) Ne, musím uznat, že díl byl zajímavý, úplně jiný než předchozí díly, přitom povedený. Když Sly zjistí, že to nejde silou jako za mlada, tak si vzpomene na Vánoce a Kevina a vyřeší to po svém.

plakát

Ad Astra (2019) 

Nejsem úplně fanda žánru scifi, ale myslím, že toto mělo do klasického scifi poněkud daleko. Když pominu pár krásných záběrů z vesmíru na objekty sluneční soustavy, které by byly určitě super do hodiny fyziky (a díky kterým dávám 3 hvezdy namísto 2), tak byl film celkem nuda a jednalo se spíše o psychologický rozbor myšlenkových pochodů astronauta. A finální výsledek zápletky po 2 hodinách čekání? Trapas, nuda, titulky...