Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (187)

plakát

Čarodějky z Eastwicku (1987) 

Kniha od Johna Updike mě hodně bavila. Film si obsah knihy přebral po svém a nutno podotknout, že ne vůbec špatně. Dle mého názoru velmi zdařilý projekt s výborným hereckým obsazením v čele s démonickým Jackem Nicholsonem. Scéna se zvracením třešní mě straší dodnes!

plakát

Smrt v Benátkách (1971) 

Strašně rád bych tu napsal filozofující, literárně kritickou komparaci. Při pročítání komentářů mi to připadá zbytečné a notně nedůstojné. Funkce komentářů na ČSFD? V mnohem určitě obohacení o diváka o názory druhých, informace o díle/autorovi, ponaučení diváka či honění si trika autora komentáře, jak moc je vzdělaný a osvícený. Nechci sklouznout k posledními jmenovanému případu. Otázka zní: Je tento film natolik zásadní, že může ovlivnit to jak se díváme na svět a na sebe sama? Ano! Podívejte se na něj!

plakát

Hra bez pravidel (1967) 

Hodně povedené! V českých luzích a hájích, kde jsme spíše zvyklí na normalizační nótu kriminálního žánru, působí tento skoro thriller nesmírně svěže. Ještě trošku bych mu dodal temnější nádech a lehce noirovější ladění a neměl by chybu.

plakát

Blízko od sebe (2013) 

Hodně mi to svoji atmosférou připomínalo Kdo se bojí Virginie Woolfové. Není divu, těch styčných bodů je tu hned několik. Obě předlohy jsou původně divadelní hry; děj je vystavěn na interakci lidí, které spolu musí nějakým způsob vycházet, i když by se jim spíše ulevilo kdyby tomu tak nebylo; hlavní roli zde hraje text a to jak je podáván, než to kde se děj odehrává, respektive odehrává se v obou případech v uzavřeném prostředí - domě. Určitě těch paralel daleko více. Film určitě nesedne každému a je potřeba se nejprve naladit na jeho specifickou vlnu. Mnoho je zde nakousnutu a naznačeno, aby to vzápětí bylo opuštěno a zůstalo ve vzduchu jako otravný odér laciného parfému. Film dráždí svoji surovostí s jakou vyobrazuje komplikovanost lidských vztahů, které jsou všechno jen ne ploché. Jsou však kruté? Myslím si, že takto pesimistický snímek není. Přes všechny překážky a neshody si vždy najdeme nějaký důvod druhé milovat. Kompromis? Těžko říct, možná jen nic lepšího neumíme.

plakát

J. Edgar (2011) 

Po formální stránce mu vlastně není co vytknout, po obsahové také ne. Herci? Na jedničku! Objektivní podání kontroverzního úřadu? Těžko říct u něčeho pod co spadá Akta X, ale v rámci reálných měřítek určitě! Tak proč ne 5 hvězd? Fakt nevím, ale něco tomu prostě chybělo!!! :-(

plakát

Zápisky o skandálu (2006) 

V čem je ten snímek tak dobrý? V aktuálních tématech, která jsou pro nás stále více palčivější i běžnější a přesto pobuřující. Zároveň uhrančivý svými hereckými výkony, které se bohužel jen tak nevidí. A především v syrové výpovědi o lidské pravdě, o síle touhy, ničivé síle lži a bolesti z nenaplněné lásky.

plakát

Luther (2010) (seriál) 

Seriál mi svojí poetikou (melancholickou hudbou, ruční kamerou, určitým vintage či retro dekoracemi) připomíná Wallandera okrajově snad novou adaptaci Sherlocka a snad i trochu The Killing. V samotném epicentru stojí silný, ale zároveň rozervaný hrdina, který je narkomanem a jeho drogou je jeho práce. Likvidujeho, ale není schopen s ní skovnocat, nevyhnutelně, tak hrdinu litujeme a zároveň obdivujeme. Současně se však setkáváme s rozpolceností, kdy chceme aby byl šťastný, ale zároveň nás přitahuje jeho Kierkegaardovské (či Jobovo) utrpení. Fascinuje nás! Hrdina je tu přímo archetypální, silný, urostlý, inteligentní, samotářský, stojící mimo zákon jde vlastní cestou. Trochu jako James Dean a Herkules v jednom. Tento druh detektivek nádherně odkazuje na noirový žánr, daleko více než svým formálním stylem, tak právě typem svých hrdinů. Charisma je zde na prvním místě, hustý hlášky hned na druhým a deprisivní nálada to krásně uzavírá. Excelentní dílko a excelentním obsazením!

plakát

Obřad (1995) 

Neskutečně pomalé tempo celého filmu dokonale kontrastuje se strhujícím závěrem, který mě uzemnil svojí syrovostí. Jenom nevím komu jsem měl ve skutečnosti fandit.

plakát

V moci ďábla (2005) 

Současný hororový žánr je naskrz prolezlý exorcistickými paskvily snažící se buď o remake nebo jsou nesnesitelně vyčpělé. Tento snímek se snaží oživit vyčpělí žánr jeho posunutím do soudní síně. Stává se tak díky tomu mnohem více reálnějším a tedy i více strašidelným, než je tomu dnes zvykem. Dilema zda je posednutí ďáblem skutečné či nikoli, je zde postaveno na společensko-právní úroveň, které jak v minulosti tak i dnes určuje normu pravdivosti. Nejzajímavější tedy na celém hororu jsou jeho "nehororové" scény ze soudní síně, kde se odehrává skutečné napětí mezi vědou a vírou.

plakát

Všichni starostovi muži (1996) (seriál) 

Mám velmi rád M. J. Foxe! A tento seriál pro mě představuje Americkou verzi Jistě pane ministře/premiere. Britové mají pochopitelně 5 hvězdiček, Američané se musí spokojit se 4 kvůli neodpustitelné politické koreknosti a nudným mezilidským mileneckým vztahům, které musí být asi všude a vě většině případů otravují.