Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (448)

plakát

Bony a klid (1987) 

„Pocem, poď, hele poslední.” - „Sudá!” - „Ty vole lichá, ale to nevadí, je tvoje...na, za snahu!” Tak u tohohle dialogu "o pětikáru" mezi Skamenem a pinglem v báru, kdy chtěl tento volat příslušníky, jsem se teď naposled řezal fakt jak blázen. Člověk vždycky objeví nové a neokoukané detaily. Premiéru měl tenhle majsterštyk u nás na okrese o prázdninách 87' a s kámošem jsme ještě navrch vyčápli mimořádný promítání ve 22.00h. Co na tom, že nám bylo teprve 17, při vstupu jsme se zkrátka zatvářili sebevědomě, dalo by se říct že až tvrdě a bylo. Zážitek neskutečnej! Snímek  dokonce svym způsobem ovlivnil značnou čast mýho života - zřejmě láska na první pohled :-). Ale je fakt, že tehdy se v našich mladejch palicích jednalo o pomalu větší revoluci, než jakou pak byla ta známější - sametová! Navíc, co se počtu zdomácnělejch hlášek týče, tak jde snad o českej rekord, třeba takový: „Zalez do nory, ty stará vydro, Evička tričko, Ňáký džungale?, Kikino, dej nám dvě vodky, Klídek, jó!, Víno je mléko starců, Slepejš, spočítej to atd...to jsou opravdu hlody -  blázinec, takže hodnotím maximem 5+!

plakát

Dobrodružství Poseidonu (1972) 

Tenhle snímek byl jedním z těch nej, které patří do speciální skupiny "táta mě vzal do bijáku". I když jsem neměl, coby dítko školou povinné, někdy kolem let 78'-79' v kině na nepřístupáku co pohledávat, dík otci jsem o tento skvost nepřišel. A v biografu to tehdy byla fakt paráda. Moc mne těší, že i po letech je tahle klasika stále "hratelná". Tady vlastně ani nejde neznámkovat plnou hrstí. Hackman je zde ztělesněný vůdce smečky, loď "naruby" víc než realistická, strach ostatních členů skupiny uvěřitelný a nebezpečné nástrahy přímo lahůdkové. Jj, padesát let od natočení a kam se na tuhle parádu hrabou ty dnešní "skvosty"!

plakát

Královna Alžběta (1998) 

Kdo by to byl řekl, že má tenhle film už třiadvacet let? Každopádně se jedná o vynikající záležitost, ve které Blanchett s Rushem přímo excelují. Nádherná, bohatá a určitě i drahá výprava, skvělé dialogy, z historického hlediska zčásti reálně popsané skutečnosti citlivě doplněné o faktor tzv. uměleckého obohacení...no je toho moc a moc, co by se dalo vyzdvihnout. Snímků časově zasazených do středověké Anglie jsem viděl spousty, tenhle mezi nimi svou kvalitou určitě vyčnívá = plné souhvězdí.

plakát

Trampoty pana Humbla (1997) (TV film) 

Asi je to ostuda, ale tuto skvělou "televizi" jsem dnes viděl úplně poprvé. Vynikající způsob ztvárnění vlastně běžně se ve společnosti vyskytujícího charakteru páně Humblů a jim podobných. Donutil na svém prvním (mladším) vrcholu herecké kariéry a je to znát - nádherně pojatá role, tradičně skvělý Suchařípa, taktéž výborná Zawadská, krásná Batulková...no je toho hodně k vidění, ale nad vším tím jako by těžce visel ten marast složitého "trojobdobí", kdy si nikdo nemohl být jistý ani vlastním nosem mezi očima. Hodnocení je bez diskuse plnotučné - five stars!!!

plakát

Hombre (1967) 

Tenhle film mne provází zhruba někdy od sedmdesátých let minulého století, kdy jsem byl ještě dítkem školou povinným. Už tehdá se mi úsporný styl v jednání hlavního hrdiny túze moc zamlouval - já se nestarám o vás a vy zas nemusíte o mne! Až s přibývajícími léty jsem si začal uvědomovat, že je v takovém jednání vyjádřeno snad úplně všechno, jen ne ta pravá a jediná skutečná odvaha. Takže i když jsem dlouhá léta žil tzv. po Hombreovsku, došlo mi, jak moc mne takový životní mód vlastně ochuzoval. Film je to však i přes jeho veteránské šediny stále parádní, Newmanovi role sedla jak hrnec na zádel, moc se mi zamlouvala Diane Cilento a v roli ústředního záporáka přímo exceloval Richard Boone. Skvělá úvodní melodie zaslouží stejně tučné plusko, jako příběh samotný. Pět z pěti, tomu já říkám malý soukromý Oscar.

plakát

Čistá duše (2001) 

Hodnotím naplno a důvod je jasný, tvůrcům se totiž podařilo tu čistou hrůzu odehrávající se v hlavě ústředního hrdiny přenést na diváka přímo tak říkajíc ukázkově. To, jak geniální matematik se zákeřnou nemocí nakonec "zatočil", respektive naložil, je opravdu až dojemné. Jeho nekonečná vděčnost musela po celý život a po právu patřit především jedinečné manželce, kterou zde ztvárnila má velká oblíbenkyně Connelly. Crowe byl ve filmu výborný, ale totéž se dá říci prakticky o celém hereckém ansámblu. Za tento jedinečný snímek patří všem jeho tvůrcům můj skromný, ale neskonalý dík.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Filmy jsou točený pro diváky a z diváckýho hlediska je "Bohemka" snímek přímo fantastickej. Navíc pro ty z nás, kteří hudbu "Kvínů" milujeme (já osobně především tu první, rockovou polovinu jejich tvorby) přisel i audio zážitek, hlavně tedy v nahrávacích scénách ze studia. Herecky není co řešit, tady tleskám nejen Malekovi, ale třeba i extra sympaťákovi Gwilymovi Lee, kterej ztvárnil Briana Maye. Zvláštní je, že i když jsem ve svejch jednadvaceti letech, tedy v r. 1991, žádnej fanoušek skupiny a rocku obecně nebyl, budu si den, kdy "Ferda" zemřel, pamatovat navždy...včetně toho kdy,  kde a od koho jsem se to dozvěděl. A teď po třiceti letech si asi půjdu roztočit to jejich slavný "operní" cédo, popř. si dám coby přídavek neméně bombastickej Sheer Heart Attack. Plnej počet hvězd je povinností, neboť nás měl tenhle biják především pobavit, nikoliv reprezentovat zachycení reálných dat o skupině dokumentárním způsobem.

plakát

Erin Brockovich (2000) 

Teda co jsou tady ochotný předvádět některý recenzenti, aby si zdůvodnili, proč nedaj v hodnocení plnej počet bludišťáků, to už je vrchol. No posuďte sami...ta skutečná paní si respekt určitě zaslouží, ale "Jůlije", ta to "jenom" zahrála - bingo, ona je totiž herečka, kdo by to byl řekl, že? Nebo...scénář byl napsanej tak dobře, že by Robertsová musela bejt totální jelito, aby to stejně tak dobře nezahrála!!! A to je sakra co? Páč je to moc dobrý, tak je to tak lehký, že si to jako při hodnocení plnej kredit nezaslouží? Bóže, lidi jsou zkrátka máklý takovym způsobem, že by to nepobral ani "Edizón anebo Lénin", s tím jsem se už smířil. Jinak má film samozřejmě výbornou atmosféru, skvěle napsané dialogy, má Julču, která byla za a) ještě v mladistvé formě a za b) v roli, které jí prostě sednou nejlíp a taky má bezvadnýho Finneye...tenhle snímek je zkrátka bezva a můžu ho klidně vidět třeba po osmý.

plakát

Zachraňte vojína Ryana (1998) 

Je úplně jedno kolikrát jsem už snímek viděl, anebo jestli jsem mezi tím zhlédl dalších asi dvacet válečných filmů - tenhle vojnový epos zkrátka nejde po technické stránce překonat ani náhodou a to i přesto, že je přeci jen už trochu fousatý, má přesně 23 roků. Vlastně mne neuchvátila jen technická stránka jednotlivých bitev, ale i ta vata okolo. Zdánlivě nedůležité vzpomínky jednotlivých vojáků, vypjaté scény s německými nepřáteli a určitě i herecké výkony hlavních představitelů, to je prostě špica. Spielberg nezklamal ani omylem a i po natočení Ryana se vytáhl ještě nejednou...třeba Mnichov, že? Hodnocení bylo jasné už od začátku a kdyby tady bylo těch hvězd deset, dal bych je bez váhání!!!

plakát

Minišou Karla Šípa (2021) (pořad) 

Tak tímto pořadem se mi trefil Šíp přímo do srdéčka. Máme za sebou první tři díly a z každého jednoho z nich na mne přes obrazovku dýchl nejen kus umělecké historie, ale navíc spousta moudra a životních zkušeností starých bardů. Také já se asi nejvíc těšil na Nohavicu a jak jinak - nezklamal! Slyšet tohoto písničkáře mluvit o sobě, o životě, tvorbě, k tomu zatím nikdy moc příležitostí nebylo a tady na mne při jeho vyprávění navíc zapůsobil takový zvláštní klid, že to ani nejde popsat - velmi interesantní a inspirující jedinec. Takového člověka zkrátka není možno nemilovat, o tom žádná. Velmi rád zhlédnu i další pokračování, tentokrát s Bohdalovou a Polívkou. Prozatím nemohu jinak, než hodnotit na plný kule...tedy 5 hvězd. Po čase musím ještě doplnit, jak moc jsem byl okouzlen pokračováním, kde byl hostem Marek Eben. Opět naprostá pohoda a klid, jež z tohoto milého člověka přímo vyzařovaly, tenhle pán zkrátka zraje jako víno a to bez přestání.