Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do čela Anglie nastoupila po smrti své nevlastní sestry Marie, za jejíž vlády byla pro podezření z podpory protestantského povstání téměř rok vězněna. Když se Alžběta stala královnou, rozpoutá se kolem ní boj o moc, ale také boj o postavení samotné Anglie v okolním světě. Alžběta nechce válčit. Bezpečnost Anglie by nejlépe zajistil její sňatek s některým ze dvou nápadníků - jedním z nich je vdovec po Marii, španělský král, a druhým francouzský vévoda z Anjou. Alžběta sama je ale zamilovaná do Roberta Dudleye, vévody z Leicesteru. Nakonec odmítne oba nápadníky, a když se dozví, že Dudley je ženatý, zavrhne i jeho. Prosadí reformu církve a tím se zbaví politických protivníků a bývalých katolíků, kteří kolaborovali. Nakonec se rozhodne zůstat svobodná a stane se "panenskou královnou". (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (283)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí naprosto úchvatného britského TV filmu The Virgin Queen se strhující Anne-Marií Duff musím uznat, že mě Královna Alžběta příliš nezaujala. Cate Blanchett se do role výborně hodí, ale přišla mi taková, jaksi chladná a z jejího projevu mě nemrazilo, jako to bylo, když jsem sledovala výkon Anne-Marie Duff. A jak už se zde někdo v komentáři vyjadřoval k chemii mezi ní a Josephem Fiennesem, i já měla pocit, jako by to mezi nimi nějak nefungovalo. Chyběla tam mezi nimi nějaká energie, bylo to takové... nijaké. Když si vzpomenu, jak to jiskřilo mezi Anne a Tomem Hardym, tak vztah Cate a Josepha mi oproti tomu přišel jako slabý odvar. Samozřejmě, někdo může být jiného názoru. Celkově mě však Královna Alžběta nijak neuchvátila. I když kreace Vincenta Cassela je luxusní:) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Není to bez chyb (hlavně děj moc velkou hloubku nevykopal), ale krásný kostýmy, trefná hudba a především skvělý herecký výkony z toho dělaj historickej biják víc než slušnej. A navíc tam hraje Doctor Who a taky Eric Cantona, kterej se tváří stejně ostražitě jako na hřišti ManUnited, takže to blbý být ani nemůže. No a Cate... závěrečná scéna je přesně taková, jaký dnešní filmaři už natočit neuměj. Za mě good. ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracované jedno klíčové období v historii Anglie. Po dosazení na trůn a na vzdor všem intrikám nastoluje královna Elizabeth v zemi mír a pořádek a začíná tím jedno z nejsvětlejších období v historii země. Výborné výkony Blanchet a Rushe, a podle mého chvílemi trošku rozpačitá režie jinak výborného filmu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborně zfilmovaný příběh o začátcích vlády jedné z nejvýzanamnějších panovnic v historii Anglie. Je zde věrohodně vykreslena její trnitá cesta na trůn, boj s katolickou církví i nešťastnný vztah s hrabětem z Leicesteru. Díky tomuto snímku bude mít pro mě navždy královna Alžběta tvář Cate Blanchett a stejně tak si vždy pod jménem zakladatele tajných služeb Walsinghama představím výtečného Geoffreye Rushe. A čert vem to, že první polovina filmu se poněkud vlekla. Tohle historické drama se prostě povedlo. 80% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Historici možno zaplesajú nad presnosťou zobrazených udalostí, módni analytici uznajú, že v tejto dobe sa nosili presne takéto kostýmy, no a my, zvyšných 90% divákov, sa budeme chvíľami akademicky nudiť a chvíľami jasať nad výborne napísanou a psychologicky prepracovanou postavy Alžbety s jej dokonalou záverečnou premenou. Elisabeth je historický film, v ktorom sa riešia dvorné intrigy, milenci a milenky, zrady a pokusy o vraždy. Takže neprináša vôbec nič nové. Za obzvlášť odpudivé stvárnenie cirkvi jej dám štyri hviezdy. Ale chcel by som vidieť konečne aj historický film, v ktorom by vládcovia riešili aj to, čo im zabralo väčšinu času vládnutia, čiže rozpočet, poľnohospodárstvo, dopravu, stavebníctvo a podobné filmovo neatraktívne záležitosti. P.S.:Ten Cantona to bol teda gól. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Film Královna Alžběta byl nominován na 7 Oscarů (Masky, Nejlepší film, Výprava, Kamera, Kostýmy, Hudba, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesl pouze jeden - za masky. (Rodriguez)
  • Cate Blanchett byla do role Alžběty zvolena poté, co hrála v divadle v Sydney a tím zapůsobila na producenty. (Elisebah)

Související novinky

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

Pokračovanie Kráľovnej Alžbety

03.09.2005

Cate Blanchett si historickej snímke THE GOLDEN AGE zopakuje rolu kráľovnej Alžbety, za ktorú bola nominovaná na Oscara. Vráti sa aj Geoffrey Rush ako Sir Francis Walsingham, Alžbetina pravá ruka pri… (více)

Reklama

Reklama