Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Western
  • Komedie

Recenze (48)

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Asi nejslabší díl (i když, pokud chtějí natočit pětku tak potěš pámbu) celé série. Nejde ani tak o repetetivnost bojových akcí, tomu se vyhnout nejde. Celý ten film posílá do kopru především jedna věc a to jsou ty neprůstřelné obleky. Díky nim se totiž John Wick půlku filmu pohybuje s obličejem zakrytým ve stylu viktoriánského fantoma. Když se tyhle obleky objevily ve dvojce, byla to zajímavá vychytávka, která ovšem nebyla všemocná. Po zásazích to člověka evidentně bolelo, což zde naprosto chybí. Tvůrci udělali chybu že se pokusili vysvětlit Wickovu "nesmrtelnost" tímhle rádoby realistickým způsobem. Popravdě bych více ocenil hlubší vhled do celkového pozadí toho zabijáckého světa. Kdo jsou ti lidé kteří tvoří High table? Odkud mají takové prostředky? Kdy a jak se vlastně tahle společnost dostala k takové moci? Tolik otázek jejichž zodpovězení by mohlo Wickovo universum posunout mnohem dál než nějaký neprůstřelný oblek, nebo příliš dlouhá a tím pádem nudná přestřelka na schodech. Jednu hvězdu dávám za to jak Keanu ve svém věku dává akční scény, další za Donnie Yena a třetí za Hiroyuki Sanadu.

plakát

Sisu (2022) 

Špinavé, krvavé, přepálené a neuvěřitelně zábavné. Finové se rozhodli natočit akční film s westernovým nádechem a povedlo se jim to. Nebudu řešit podružnosti typu neodpovídající typ tanku apod. Není to dokument. Z hlediska diváka-konzumenta jde o výborně strávený čas v kině a nelitoval jsem peněz za vstupné. Náckové jsou špinaví a brutální, hlavní hrdina, nemluvný Korpi je ještě brutálnější. Akce a humorné momenty jsou vcelku solidně vyváženy. Není to film, který by se bral vážně a popravdě by jej neměl brát vážně ani divák. Když srovnám Sisu a čtvrtého Johna Wicka, Sisu vyhrává na celé čáře. "Ty opravdu věříš,že je nesmrtelný?" "Ne, on prostě jen odmítá zemřít." A fakt by mne zajímalo co se stalo s tím psem.

plakát

Ironclad 2: Battle for Blood (2014) 

Ee...tohle se nepovedlo. Původnímu Ironclad to nesahá ani po paty. Ta jedna hvězda je za Predraga Bjelace (ten chlap má fakt charisma) a za tu černovlasou vražedkyni Mary.

plakát

Jan Žižka (2022) 

Jelikož nejsem LHfašista a neřeším koniny typu "Žižka má na opasku přezku která se používala až o dvacet let později" nebo "Kumáni jsou moc tmaví a mají špatné zbroje", šel jsem na Žižku jako na film inspirovaný historickou postavou. A popravdě... klidně by se dal označit za vizi alternativní reality. Bylo v něm všechno co člověk od historického filmu očekává...boje, útěky, intriky, romantika. Popravdě ve chvíli kdy Jákl prohlásil že se inspiroval Statečným srdcem mi bylo jasné že historická reálnost bude až na druhém místě. Kdo chce historicky reálný snímek, nechť se koukne na nějaký dokument, případně na nový snímek Zbojník.

plakát

Samaritán (2022) 

Sly coby superhrdina na penzi? Proč ne,vídáme i horší věci. Čím je starší tím lépe hraje a tu mentorskou rovinu mu člověk věří. Stejně jako toho dědka co se živí jako popelář a ve volném čase opravuje věci. Jelikož jsem od superhrdinské linky nečekal moc, byl jsem celkem příjemně překvapen že se nepouštěl do létání, blesků z očí, případně hromů ze zadnice.Je prostě "jenom" takový lidský tank. CGI bylo celkem jasně poznatelné, ale kupodivu se to ke komixovému filmu docela hodí, dotváří to atmosféru. Jen tomuhle filmu dost uškodilo že byl evidentně zacílen na nízkou věkovou skupinu, takže to parádní kladivo neukázalo co umí v plném rozsahu. Ale i přes jistou ukecanost a nedostatek krve dávám solidní tři hvězdy.

plakát

Predátor: Kořist (2022) 

Tak jo, nejdřív klady. Není to taková pakárna jak jsem si myslel že bude. Film má chladný, dost syrový vizuál mírně připomínající Revenant. Hudba je nevýrazná,ale tady to právě dobře podkresluje obraz. Hlavní hrdinka není nesympatická, dokonce jí člověk chvílemi i fandí. A teď negativa. Atmosféra nula,nula nic. Děsivost Predátora? K smíchu. S tou kostěnou pseudohelmou vypadá jako něco co uteklo z Dark souls 3 a ne ultranabušený vesmírný nimrod. Z nějakého záhadného důvodu mi přijde že se jej taky snažili stylizovat do "indiána". Jinak si neumím vysvětlit nepřítomnost ikonického ramenního kanonu, vrhacího disku a klasické přilby. Místo toho má nějakou naváděnou trojitou kuši či co. No a to jak ho tam v závěru zrasí pubertální padesátikilová indiánka je úplně mimo. Tam kde v prvním díle Arnold tak tak přežil si to tady holčina vyhraje jako by nic. Celkově...není to špatný film, rozhodně lepší než třeba Evoluce, ale na jedničku a koneckonců i dvojku fakt nemá.

plakát

Souboj cti (1996) 

On ten film není vyloženě špatný. Jen se Van Damme evidentně nemohl rozhodnout co vlastně točí. Dobrodružný film? Drama? Arénový akčňák? Evidentně nečetl o tom jak pejsek a kočička pekli dort. A je to škoda, protože kombinace dobrodružného filmu z meziválečného období a arénové mlátičky by vůbec nemusela být špatná kdyby se lépe příběhově a režisérsky uchopila. A taky si mohl obstarat lidi kteří opravdu umí bojovat. Je ovšem pravda že oproti některým jiným Van Dammovým filmům je The Quest ještě docela v pohodě.

plakát

Bratrstvo vlků - Hon na bestii (2001) 

Opět po dlouhých letech jsem se podíval. A popravdě? Nic se nezměnilo.Stále ten film hodnotím opravdu vysoko. Atmosférický, romantický, mysteriózní s nádhernými exteriéry i interiéry. S vynikající hudbou. S parádními bojovými scénami. Hejty na bojová umění bych si dovolil vetovat, jelikož ve Francii měli a dodnes mají vlastní bojové umění Savate, které má být ve filmu patrně používáno (není,ale snažili se). Ústřední dvojice nemá chybu, i když Mani si leckdy krade film pro sebe. Milovníci Gregoira de Fronsac si ovšem přijdou na své když se daný rytíř v poslední třetině filmu z pochopitelných důvodů řádně naštve ne-li rovnou nasere a začne to kosit stylem Ramba kříženého s Brucem Leem. Émilie Dequenne je správný prototyp objektu rytířské lásky a Monica Belluci zase perfektní tajemná femme fatale.No a o Vincentu Casselovi se snad nemá cenu rozepisovat,ten si tu roli vyloženě užil. Takže celkový verdikt 4 z 5ti hvězd. Jednu ubírám a zbytečně dlouhou stopáž a úmrtí oblíbené postavy.

plakát

Batman (2022) 

Trochu (dost) jsem se toho zpracování bál. A některé né obavy se naplnily. Robert Pattinson sice v roli Batmana funguje dobře (ono taky s maskou na obličeji to až takový problém není), ale jako Bruce Wayne totálně selhává. Místo úspěšného miliardáře, filantropa a playboye vidíme doslova trosku působící dojmem že došel matroš a dealera zatkli. Mám dojem že se ve stylizaci Bruce Waynea inspiroval Brandonem Lee ve Vráně. A to je opravdu mimo. Samotný film je atmosférický,přiměřeně mrazivý a záporák správně maniakální (Joker mi vůbec nechyběl). Jenže ouha...takový,možná i lepší film by se dal natočit i bez postavy Temného rytíře. Úplně stejně si v hlavní roli umím představit  někoho jako Harry Callaghan, nebo ještě lépe Marion Cobretti. Fungovalo by to prakticky stejně. Celkově slabší dvě hvězdičky.