Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Recenze (201)

plakát

Vinyan (2008) 

Po určitém váhání nakonec za pět - možná jako protiváhu k značnému podhodnocení. Vinyan zaujme od první minuty neuvěřitelně zneklidňujícími záběry vodní hladiny a chladnými obřími titulky. První část je "slabší", protože film graduje velmi pozvolna a co se týče neshod mezi těmi Thajci - dalo by se říct, že film rozmělňují, ale (!) právě ony komplikace při cestě, nedůvěra v domorodce a jejich financování ze strany ústřední dvojice, to vše přispívá k logičnosti celku. Proto se musí vystřídat průvodci, proto se s nimi Manžel musí neustále handrkovat o peníze. "Atraktivní" lokalita barmské džungle je sice jednoduchým způsobem, jak vybudovat napjatou atmosféru, ale je to způsob efektivní. Voda, stromy, chatrče (!), déšť - to vše ve filmu "hraje", stejně jako herci. Když už jsme u herců - Sewell mě ze začátku celkem vadil, ale postupem času jsem si na něj zvykl a Béartová byla výborná od začátku do konce. K Vinyanu je potřeba přistupovat obezřetně, bez diváckých očekávání - potom nemůžete být zklamáni - film má totiž velmi specifickou, zneklidňující atmosféru, která diváka provází po celou dobu, ke konci se jen promění v reálný pocit ohrožení (a snímek tím samozřejmě vyvrcholí). Srovnání s Trierovým ANTIKRISTEM je více než na místě - trauma ze ztráty dítěte, manželský pár, žena přicházející o rozum. Ač hodnotím stejně, musím podotknout, že Trier je někde o hodně, o hodně výš, než Welz - ať co se budování atmosféry týče, obrazové složky, vykreslení postav, zkrátka mezi těmito dvěma je vítěz jasný. Ale Vinyanovi to stejně na kvalitě nijak neubírá - protože žánrově (jestli to tak vůbec lze říct) se od Antikrista přeci jen liší. Vinyan je film křehký, subtilní, stavějící na jednoduchém ději a zvucích džungle. Není tak nervydrásající, ale já odcházel od obrazovky značně vyklepán. A pro tohle NĚCO, pro tu nezachytitelnou atmosféru (která ovšem mohla, stejně jako ostatně celý film, být ještě o něco lepší) a zvláštní, netypické mrazení v zádech doporučuji Vinyan všem k shlédnutí.

plakát

Dobrodružství prince Achmeda (1926) 

Do prdele, no do prdele...!!! Tomu říkám FILM! Uchvacující, nádherné, strhující od začátku do konce. Magické, krásné, poetické, dobrodružné, napínavé, fantaskní, staré jako kráva. I úplně němé by to nejspíš bylo na plný počet... Připočtěte neskutečné Icon Orchestra a máte zážitek, na který se nezapomíná. Jsem moc rád, že jsem téhle projekce mohl být součástí.

plakát

Satanské tango (1994) 

Kdoví, třeba je možné zhlédnout takový film od začátku do konce a beze zbytku si jej užít. Ale asi tomu úplně nevěřím. Byl to nevšední záźitek, ano. Něco jsem si z něj odnesl, mám hodně na co vzpomínat, film je skutečně mimořádné Dílo. Ale plné hodnocení? Za souboj se spánkem a nudou? _________________ Když nad tím tak přemýšlím, nejde přece o zábavnost/dívatelnost, ale o kvalitu celku, to, že je film téměř nesnesitelně nudný, ještě neznamená, že není perfektní, protože jeho preciznost spočívá právě v tom utrpení, které sledováním vyvolává. A nemyslím jen utrpení ve smyslu utápění se v depresi, ale zkrátka nudu. Takže vlastně za pět a klobouk dolů.

plakát

Nekromantik (1987) 

Fascinující snímek. Je to samozřejmě příšerná hovadina, co si budem povídat, ale koho to zajímá? Jasně, veškeré složky filmu jsou příšerné (nejneuvěřitelnější je v tomhle ohledu postava "šéfa", jakožto i interiér jeho "kanceláře"), ale ono to vlastně vůbec nevadí. Hlavní véc je, že (SPOILER) se tady souloží s mrtvolou, chuťově je jí oblizována oční bulva, chlápek mlátí kočkou o zeď (jen tak mezi řečí -Nekromantika jsem viděl na LFŠ, stejně jako snímek "Satanské tango" Bély Tarra - přičemž asi nejdramatičtější moment "Tanga" je scéna mučení kočky - zajímavé, jak i mezi tak odlišnými díly lze nalézt paralely :-) ) (/SPOILER) a mnoho dalšího. V rámci žánru rozhodně příjemně osvěžující překvapení.

plakát

Pan Dubínek (1995) (seriál) 

Už za tu znělku!____________Rocky62: Trefný komentář :D

plakát

Tajnosti (2007) 

Fíha...! Skutečná filmová a hudební perla s perlou Ivou Bittovou. Krásný - milý - snímek o životní krizi reflektuje současnou společnost a její zvyklosti skrz šarmantní hlavní představitelku a její, sice relativně zamotaný, ale nijak zvláštní život. Běžné starosti zobrazuje snímek velmi věrně (až na občasné herecké či scénáristické zaskřípání) a hudebnost celého filmu nám dává nahlédnout na lidský život i pomocí snového, imaginativního světa. Magický realismus na filmovém plátně! ________Co také velmi potěšilo byla absence výraznější příběhové linie a nevypointovanost - koneckonců život taky nemívá výrazný příběh a výrazné pointy...

plakát

The Kiss (1900) 

Láska v čisté podobě. Co na tom, že snímek je bez příběhu, bez dialogu - lidem na plátně jejich emoce věřím. Jejich štěstí, radost, lásku...A navíc - co je to vůbec za nápad snímat někoho při líbání (ne snad, že by se v dnešní kinematografii jednalo o nějakou atypickou praktiku)? Vždyť film, jehož hlavní a jedinou náplní je líbání - to je snad esence voyerismu! Ale v tomto případě originlita posloužila dobrému účelu :-)

plakát

Paranoid Park (2007) 

Úžasný film. Krásná poetika ala Kim-Ki Duk (záběry na procházejícího se Alexe, skejťácké umění aj.), velice sympatický hlavní hrdina, krásná hudba. Film mi nepřišel ani nijak složitý, či obtížný na orientaci - vše se vyjevilo přesně v pravém okamžiku. Připočtu-li vypointování (resp. nevypointování) příběhu, nezbývá mi nic jiného, než čistých 5*. Jinak v hodnocení naprosto souhlasím s uživatelem Sobis87 ,ale nedovedu své pocity vyjádřit tak strukturovaně a odborně jako on._______________ A ještě dodatek: nevěřím, že by Američani byli až takoví primitivové... Vezmu-li za příklad Alexovu přítelkyni Jennifer, která je zosobněním blbosti nebo jeho přátele, kteří se smějí u fotky muže rozděleného vlakem na části, tak vážně nevím, co si mám myslet.

plakát

Boat (2007) 

Pro mě je tenhle kraťas důkazem toho, že Lynch stále umí - atmosférou se blíží jeho prvotinám, ale zpracováním se liší. Boat je technicky na jiné úrovni (neříkám, jako většina hodnotících, že na úrovni horší, jen jiné) a "příběh" taktéž. Zatímco u The Amputee, Six Figures Getting SIck etc. šlo zejména o silný, nárazový zážitek, v Boat se atmosféra buduje od prosluněného záběru na zelené stromy, přes krásnou červenou loďku, zelenomodré moře až k depresivní černobílé noci. Zkrátka gradace hodná celovečerního filmu. A ještě krátké motto: "Více loděk, méně potemnělých místností!"