Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zpočátku romantický příběh o lásce Roba a Betty se postupně stává začátkem konce mužského protagonisty, když ze zaměstnání přinese celou mrtvolu (zatím nosil jen části lidského těla) a společně ji pomilují. Nicméně ani pak není Betty spokojená a svého snoubence opustí…
Tento poloamatérský snímek německého režiséra Jörga Buttgereita si získal svou proslulost během let, kdy se obaloval do hávu nepodložených legend. Je skvělým důkazem, jak se může film proslavit jen na základě „orální“ reklamy. Bez jakékoliv kampaně se stal Nekromantik vyhledávaným kouskem pro všechny zvrhlíky i obdivovatele neoficiální kinematografie (to už dnes o Buttgereitovi neplatí, o čemž svědčí i podpora Goethe Institutu).
Režisér vsadil na atraktivní téma erotické náklonnosti k nebožtíkům, protože obecenstvo dychtí po nechutnostech. Nekromantik 1 i 2 měl neuvěřitelný úspěch. První díl byl do konce 90. let zakázán v polovině evropských zemí. U druhého dílu chtěla německá cenzura zničit i negativ filmu. Nakonec se z něho stal předmět seriózního zájmu, a tak se dnes setkáváme s výklady, že jde o metaforu neschopnosti komunikace nebo že jsme svědky podobenství o nebezpečí AIDS a důležitosti bezpečného sexu, anebo také že Nekromantik je podobenstvím o rozděleném Německu. Bohužel jako minulý rok v případě filmu Kanibal holocaust (1979) i letos musíme upozornit na reálné scény zabíjení zvířat, které režisér očividně používá jen pro navození realistické atmosféry (např. Robova koupel s vyhřezlými kočičími vnitřnostmi). Naopak zábavně působí neumětelské triky jako rozpůlení lidské hlavy. Ale Buttgereit má již své slavnější předchůdce: Buio Omega (1979) (známější pod názvem Demencia) od Joa D´Amata nebo Macabro Lamberta Bavy.
Schraňování lidských ostatků a erotická vzrušivost smrti je, ať chceme nebo ne, součástí naší společnosti. (Festival otrlého diváka)

(více)

Recenze (135)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Buttgereit s přehledem (a nadhledem) natočil minimalistický snímek s minimem dialogů o dvojici fascinované mrtvou hmotou, plný symboliky a nutící diváka k zamyšlení (popř. ke zvracení či k souloži s mrtvolou). Smrtí život nekončí, ale jen málokdo má to štěstí, že si vrzne i po smrti. Buttgereit má opravdu zvláštní smysl pro humor. Práce v Joeově úklidové službě vypadá fakt zajímavě a zaměstnance to očividně baví. Nějaký až moc. Úmrtí byla úžasná a snová pasáž, kde dostane Rob od Betty už mírně opotřebovanou hlavu a pak si na louce rozverně hází s vnitřnostmi, mě naprosto odrovnala. Navíc je Buttgereit zodpovědný a nenechá herce souložit bez ochrany. V podstatě ale jde o inteligentní dojemný romantický a ve snových pasážích silně psychedelický snímek se skvělou (i když velmi jednoduchou) hudbou (dokonale pasující k vizuálu) a artovým feelingem. Milování se s rozkládající se mrtvolou působilo velmi živelně a eroticky. Je to zvláštní pocit, snažit se vcítit do nekrofila. Nějak se mi ale nepovedlo absorbovat pocity z osahávání oka jejich nového (tři roky prošlého) kamaráda, kdy Rob nejdřív palcem setřel oční víčko a pak prstem přejížděl po slizkém oku. Scény, kdy Rob bere při milování oko zuby do pusy a pak když při polibku od Betty oko zpomaleně vypadává z důlku jsou už fajn a některým jedincům by možná přivodily i erekci. Problém nastává, když Betty uteče se svou novou životní láskou a Rob začíná prožívat existencionální krizi. Vanová scéna s kočkou je nezapomenutelná. Navíc varhánky nikdy nebyly takhle děsivé. Symbolické stažení a vykuchání králíka, střídající se se záběry pitvajícího Roba, je velmi poučné a kdyby se někdy zhroutil systém a nastala anarchie, tak jsou tyhle záběry pro homo urbanus k nezaplacení. Snímek mě nešokoval, ale pobavil a hlavně naprosto fascinoval a uhranul svojí estetikou. Asi bych měl dojít za psychiatrem nechat si vyhotovit psychologický posudek, ale nejdřív radši vyčistím křeslo od spermatu, než přijde máma z práce. ()

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Jestli se tu na databázi najdou nějací skuteční nekromantikové, tak mi to prosím nemějte za zlé, nejsem v tomto oboru zrovna fajnšmekr, ale tak nějak kdybych si měla vybírat já, tak si vyberu mrtvolku, které vypadá šukézně a ne takového roztékajícího se bezpřirozeňáka. Prostě mi tak u toho přišlo na mysl, že mám hrozně ráda povídku od Bukowského, jak tam ukradnou mtrvolu a ošustí jí jen z toho principu, že se ukáže, že je to nádherná slečna, které by jim za živa nikdy nedala,takže to jsou podle mě parametry výběru, vybrat si někoho, kdo by před váma za živa utekl na strom, ale nechci vám do toho kecat. Druhá mrtvolka zas pro změnu byla moc ,, živá" s neztuhnutou mrtvolkou to podle mě už vůbec nemá cenu, to je snad i lepší živý jedinec. No navíc jak se jim na tom náhrobním kameni kouřilo od zadků, tak jsem si nejdříve myslela, že jsou tak rozpálení vášní, že se jim až zadky zapalujou. Jinak mi to moc kontroverzní nepřišlo, viděla jsem jeden daleko kontroverznější film na toto téma, musím dohledat jak se jmenoval. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Júj, konečne som sa dopracoval k, asi, najkultovejšiemu Nemeckému undergroundu osemdesiatych rokov. K legendárnej spovedi nekrofila, z názvom Nekromantik. A musím uznať, že legendy, ktoré sa okolo tohoto poloamatérskeho filmu krútili, vôbec neboli nafúknuté ani fanúšikmi príliš idealizované. Než by ma to nejak extrémne šokovalo, skôr by mi to prišlo ako úprimná a ničím nefalšovaná výpoveď nekrofila, ktorý chcel poukáza´t na to, že hoci trpí touto sexuálnou deviáciou, je úplne normálny človek ako každý iný. A keď už môžu mať homosexuáli, bisexuáli a neviem ešte aký devianti svoje úprimné yýpovedné filmy, tak prečo nie nekrofilovia? Je to kontroverzné až až ale rozhodne zaujímavé. Ono je to dosť amatérsky nakrútené, tie prestrihy medzi sekvenciami v scénkach postrádajú náznak dynamiky, očividne to bolo nakrúcané jednou kamerou a je to celé také lacné ale o to viac mi to prišlo také úprimné, jednoducho s pridaným posolstvom. Maník, ktorý pracuje v službách, ktoré zoškrabávajú mŕtvoly po autonehodách, má takú jednu úchylku. Z ľudí ktorých posiela do márnice si vždy odnesie nejaký suvenír. Buď to je oko, srdce, proste nejaká maličkosť, ktorá sa počas autonehody môže stratiť. Raz sa mu takto podarí odniesť si domov celú mŕtvolu, ktorú vytiahli z rieky, v značnom štádiu rozkladu, domov. Jeho frajerka trpí tiež nekrofíliu a tak si to z nebožtíkom rozdajú v trojici. Chlapík má také dobré srdce, že vyrobí mŕtvole umelý penis z nohy stoličky. Ženská ti nasadí mŕtvole do rozkroku, natiahne kondóm a už sa ide na to. Keď chlapík stratí prácu, jeho frajerka ho opustí a zoberie zo sebou aj tú mŕtvolu. Nešťastný a frustrovaný skúša ochutnať slasť prostitútiek ale tie sú preňho priveľmi živé. Neprekvapuje ma, že tento amatérsky materiál sa stal po chvíľke kultom a bol zakázaní v niekoľkých štátoch v Európe, a to sa mi zdá, že to bolo nakrútené len tak do šuplíka pre kamarátov. Bez akejkoľvek reklamy či propagácie sa to stalo slávne. A ja im to kvitujem. Je to dosť originálne. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Po velmi slabých krátkometrážních filmech představil Jorg Buttgereit "filmové dílo" jehož kultovnost teď už naprosto chápu. Mnoho vynikajících scének plných krve, nechutností a erotična, na druhou stranu romantické scény plné klišé, jen obohacené o trochu netradiční prostředky (postelová scéna, sen). Závěrečná scéna však dodala korunu a smíchy jsem málem neudržel oběd, který jsem během během filmu s chutí pozřel. Vynikající! ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Ksakru, kvůli hudbě mám chuť zvednout hodnocení, je zajímavé, že je tak dobrá, přičemž takové ty hlavní melodie jako by byly z jiného filmu:-) A právem se u mne posunuly do soundtrackové topky. Film už taková paráda není, mohu samozřejmě říci, že je úchylný a dívat se na něj a pozitivně hodnotit mohou jen úchylové, nicméně Buttgeritovi se musí nechat, že natočil opravdu originální film, nebo už jste snad slyšeli o podobném námětu? :-) Co do provedení už je to horší, je to taková kategorie C a při "konečném výstřiku" jsem opravdu vyprskl smíchy a pustil si to ještě jednou:-) Ale uznávám, že objektivně bych měl hodnotit odpadem, či maximálně jednou hvězdou. ()

Galerie (36)

Související novinky

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

Jste Otrlý divák?

Jste Otrlý divák?

16.02.2006

Když nepočítáme sledování odpoledních telenovel, je jediný způsob, jako to zjistit: sebrat se a jít do pražského kina Aero na některé - a nebo rovnou na všechny - snímky uváděné v rámci přehlídky… (více)

Reklama

Reklama