Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Krimi

Recenze (515)

plakát

Ad Astra (2019) 

Slovy hlavního hrdiny "Pod vším tím pozlátkem není nic." Pittova vesmírná odysea byla především hereckým koncertem herce samotného (kdo by to byl řekl, že z toho hezounka v T&L se vyklube charakterní herec schopný utáhnout dvouhodinový pokus o kosmický epos). V jednotlivostech a psychologické atmosféře jde o vycizelované dílo hodno seriózní kritiky, očekávání však nesplnilo po příběhové stránce. Spíš než originální sci-fi z košíku "almost one man/woman show" (vedle First Mana, Gravitace či Moon) je to klasický vztahový rozbor zabalený do hávu astronautiky blízké budoucnosti. Několikaminutové momenty s T.L. Jonesem jsou ovšem neskonale citlivě uchopené a stojí za to si na ně počkat!

plakát

Air: Zrození legendy (2023) 

Sice vesměs biznisová konverzačka, jejímž středobodem je role jak ulitá pro minimalistického Damona, ale to srdíčko tam prostě je. Samotný konflikt mi coby těžkému antikapitalistovi nepřišel tak nosný, aby na něm stál celý film, ale forma (a hlavně lehkost, střih a hravé dialogy) ve mně onen kýžený dojem zanechaly. A tak jsem z kina nakonec odcházel s blaženým výrazem na tváři, i když jsem si po pár minutách už ani nedokázal vzpomenout, o co vlastně šlo... jo, o Michaela Jordana... jehož tvář jsme uviděli až v titulkách.

plakát

Akta X (1993) (seriál) 

Oceňuju nápad Chrise Cartera rozjet takhle složitou a rozsáhlou konspirační jízdu. Bohužel se tím ale mnoho lidí nakazilo a nehodlá pochopit, že to rozhoně není v plné míře realita. Každopádně už to je důkaz (někde tam venku), že těch 9 sérií + (zatím) dva filmy přineslo víc než jen tuctový a rychle zapomenutelný seriál. Ne, naopak, tohle je další zástupce slova "kult". A kult, který oproti jiným ještě umocňuje mimořádná a dneska již neodmyslitelná hudba Marka Snowa, která dodává patřičné temno tam, kde temnota vizuální nestačí...

plakát

Akta X - Babylon (2016) (epizoda) 

Carterův příspěvek k tématu terorizmu. V principu to nebylo úplně špatné. Být to jedna vtipná epizodka, člověk by to bral. Ale po 16 letech v malém prostoru takto zahodit šanci? Člověk na každé minutě stopáže cítí tu rozpolcenost, danou Carterovou nejistotou, zda mu studio dovolí novou plnohodnotnou sérii nebo ne. A tak jsme svědky nejasného odkazu, zda se spíš loučit nebo něco rovíjet. Je smutné, že člověk, který desítky let budoval tenhle kult, je schopen v desítkách minut všechnu tu fantastickou práci předtím tak nedůstojně shodit bez špetky inteligence nebo invence z původních epizod. A takhle sprostě (ne)využít všechny známé postavy... Zejména tak po shlédnutí dvou posledních dílů jsem zažil stejný pocit zklamání, jako když jsem v roce 2008 vycházel z kina od tehdy z plna očekávaného posledního filmu. A už to nezachrání ani poslední díl, ať už bude sebeepičtější (i když ani tomu nevěřím). Ach jo.

plakát

Akta X - Důvěrně známý démon (2018) (epizoda) 

Hodně dobrá záležitost. Wong se evidentně snaží na poslední chvíli dohnat a zachránit, co se dá. Spolu předchozí robokalyptickou vizí a citlivou polomytologickou epizodou Ghouli skóruje na všech brankách, kde předešlý revival ztroskotal. Slušné napětí zejména v gradující druhé polovině připomíná nejlepší hororové epizody prvních čtyř sérií a klasický otevřený závěr nasazuje zážitku zaslouženou korunu. Téma "dění v malém městě" už bylo v Aktech X nemálokrát, nicméně tady se asi nejvíc pojetí blíží Kalušárům (21. epizoda druhé série), kde Mulder už od začátku vidí za vraždou dítěte mnohem víc temného, než co se na první pohled nabízí, a Scullyová se snaží držet faktů. A přítomnost obou agentů je přitom divákovi dobrá jen pro lepší vysvětlení celého "zakopaného psa" (v tomto případě prakticky doslova). Děj a jeho vývoj s sebou prakticky bezvýhradně nesou vedlejší postavy, jejichž chování vyústí v neodvratitelné. Víc napětí a mysteriózna i v první půlce a bylo by to na čistých 5 hvězd. I tak ale paráda!

plakát

Akta X - Film (1998) 

Prostě stará klasika ve filmovém podání. Upřímě, čekal jsem ještě trošičku víc - přeci jenom ve filmu je šance se více "rozmáchnout". Ale zase chápu, že toto byl jen začátek další série, takže tolik se rozmáchnout by nebyl chytrý tah. Slušná nadprůměrná The X-Files jízda...

plakát

Akta X - Ghouli (2018) (epizoda) 

Konečně maličký posun v mytologii... i když tady to spíš byla epizoda o Scullyové coby (nezvyklým) osudem utrápené matce. Fakt škoda, že série má jen 10 dílů a teprve v půlce se (byť oklikou) řeší nejožehavější otevřená témata. Ale dobré, už začínám slavit, že po předchozím nemastném neslaném revivalu se tady tvůrci rozhodli za pět minut dvanáct dohánět (relativně) poctivě své resty.

plakát

Akta X - Kotě (2018) (epizoda) 

Po předchozím zdařilém kousku mírný sešup do průměru, který nad vodou drží hlavně hostující Osment. Jak vidno, ten má v každém věku co nabídnout. Duo milovaných agentů tentokrát přehazuje pomyslná závaží na vahách sympatií vůči Skinnerovi při pátrání po něm a trošička nostalgie zahraje s divákem při scénách se (stále, i po 16 letech úřadujícím!?) Kerschem. Některé scény jakoby vypadly z nejhororovějších kousků prvních sérií. Určitě je na co se dívat. 65 procent.

plakát

Akta X - Můj boj 1 (2016) (epizoda) 

Nostalgie jako prase. Carter se nesnaží držet v rukávu esa, která už jsme beztak dávno viděli. Vypráví přímo a tím spíš nás nutí přemýšlet, v jakém momentě bude všechno nakonec úplně jinak. Taky Mulderova (Duchovnyho) unavenost je uvěřitelná vzhledem k okolnostem i jeho letitým zkušenostem. Ovšem jeho znovuzapálení nutí diváka uvěřit, že se zkrátka dozvíme něco úplně nového. Scullyová stále jediná, která se snaží držet konspirační teze na uzdě a držet se vědy. Šmudla z Youtube je zástupcem nové doby a Carter se tak snaží konspiraci udržet pro současnou generaci. Mnoho věcí může vyznít směšně, ale je třeba vycházet z toho, čím si za těch x let vývoje postavy prošly. Nejvíc člověka potěší plné nasazení hudebnkíka Marka Snowa a pochopitelně staré dobré intro. A závěrečná scéna je potěchou pro duši každého skalního příznivce tohoto kultu. Po nemastné neslané koncovce v "The truth" a ještě méně zdařilém druhém filmu - ohledem na teprve rozjetou novou sérii - plně složený reparát! Edit: Po druhém shlédnutí musím s hodnocením přeci jen dolů. Budu doufat, že všechno je přeci jen ještě jinak a Carter má v ruce schovanou kartu, kterou nás po odfláknutém intru vrátí do vytoužených kolejí s feelingem původní politicko-mysteriózní mytologie.

plakát

Akta X - Můj boj 2 (2016) (epizoda) 

Tímhle měl Carter začít, od tohoto příběh rozvíjet a odpustit si tak celou tu nesmyslnou šarádu předtím. Příliš přímé a na oko nepřirozeně dynamické (přeci jen je člověk u Akt X spíš zvyklý na tu roušku mystična za každým rohem), Kuřák po takové době až příliš černobílá postava, mytologie do jisté míry utrpěla, ale v zásadě přesně toto mělo nevyhnutelně následovat po pravdě na konci 9. série. Obří škoda na nevyužité příležitosti znovuvskřísit kult se ale bohužel projevila. Pokud nějakým zázrakem bude schválena další (plnohodnotná?) série, chci uvěřit, že do ní Carter vdechne víc toho, co Akta X opravdu dělá tím, pro co jsme je měli rádi. Mysteriózno, politicko-konspirační thriller, inteligentní zápletky s paranormálním přesahem a hlavně staré dobré agenty, ať už je za těch x let změnilo cokoliv. Jen náznaky to nespraví, zvláště v přehršli pseudotechnických vychytávek dnešní doby a za přítomnosti téměř naprosto nepatřičných vedlejších postav.