Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Western
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (94)

plakát

Hon na ponorku (1990) 

Jacka Ryana tu sice trochu zastiňuje Marko Ramius, kterého skvěle ztvárnil Sean Connery, ale to nic nemění na tom, že se jedná o nejlepší ryanovku. K napínavosti filmu přispívá i Poledourisova hudba a třešničkou na dortu je vynikající dabing od České televize.

plakát

Pirát (1958) 

Film nejvíc kazí to, že byl natočen v kulisách, které jsou úplně do očí bijící. Buď to měli natočit černobíle, aby kulisy nebyly tak výrazné, nebo to měli natáčet celé v reálném prostředí. Závěrečná bitva proti Britům je taky taková nemastná neslaná, ale máme možnost vidět primitivní raketomet :)

plakát

Tulák z širých plání (1973) 

Eastwoodův první western, který režíroval, se svou mysteriózní atmosférou od jeho ostatních westernů liší. Do odlehlého městečka přijede pistolník, aby se pomstil banditům, kteří ho předtím... Všímavějšímu divákovi bude asi v půlce filmu jasné, kdo ten tajemný muž ve skutečnosti je. Když to ale v průběhu filmu neodhalíte, všechno jasně a stručně vysvětlí geniální konec. „-Ani neznám vaše jméno. -Ale znáš. Měj se.“

plakát

Krakatoa, na východ od Jávy (1969) 

Podle mě dost podhodnocený film, který by klidně mohl mít červené hodnocení. Je pravda, že v první půlce se toho moc neděje, druhá půlka je ale plná dobrodružství, sopečných výbuchů a tsunami, s pěknými triky. Mně se tenhle film na způsob verneovky líbil.

plakát

Oddíl 10 z Navarone (1978) 

Pro druhý díl platí to samé, co pro první, takže opět dobrodružná válečná klasika se skvělými herci, svižný děj, hlášky a výbušný závěr, tentokrát odpálení přehrady a následná vlna, která smete všechny Němce v cestě.

plakát

Děla z Navarone (1961) 

Po nějaké době jsem se znovu podíval na tuhle válečnou klasiku a musím říct, že má stále co nabídnout. Díky velkým hereckým hvězdám tehdejší doby film svižně odsýpá, dvě a půl hodiny utečou jako voda. A ta extra výbušná destrukce děl vypadá i po letech výborně.

plakát

Bez návratu (1970) 

Nadprůměrný macaroni combat, ve kterém je do okupované Francie vysláno speciální komando, aby ve spolupráci s britským důstojníkem převlečeným v německé uniformě zničilo přehradu. O osm let později vznikl film na podobné téma - Oddíl 10 z Navarone. A i když tenhle film nemá takový rozpočet a v závěru je vidět, že to všechno jsou miniatury, zaslouží si 4*.

plakát

Tenkrát na Západě (1968) 

Kdybych měl vybrat ten úplně nejlepší spaghetti western, vyhraje to film Hodný, zlý a ošklivý. Ale Tenkrát na Západě je silná konkurence. Nemusím se dlouze rozepisovat, všechno sem už napsali ostatní uživatelé, tak stačí když to shrnu takhle: skvělý úvod, hvězdné herecké obsazení, Morriconeho hudba jako vždy geniální, naprosto vynikající závěrečný duel... Legendární westernový poklad.

plakát

Modré uniformy (1970) 

Hodně násilný, krutý a taky smutný western o válce mezi indiány a vojáky. Film začíná útokem Šajenů na kavalérii. Přežijí jenom vojín Honus a bývalá indiánská zajatkyně Cresta. Spolu se vydají na cestu do Reunionu, kde se na boj připravuje další vojenská jednotka. Od úvodní bitvy až po závěrečný útok vojáků na šajenskou vesnici je to dobrodružný film (v roli obchodníka se zbraněmi se tu objeví Donald Pleasence), pak se ale hlavní dvojice rozdělí a začne krvavý masakr. Zakončení filmu je velmi působivé, zvlášť když víte, že je to podle skutečné události.

plakát

Jih proti Severu (1939) 

Tak jsem se konečně podíval na tenhle legendární americký velkofilm. První část, která se odehrává za války, je úžasná. I když v ní nejsou žádné velkolepé bitvy, dokáže zaujmout spoustou strhujících scén, například odstřelování města, náměstí plné zraněných a mrtvých vojáků, požár založený prchající jižanskou armádou... Druhá, poválečná část, už tak skvělá není, film se místy táhne, ale zakončení celého příběhu to napraví.